Behandling
Angiografi og intervensjon
Angiografi er en røntgenundersøkelse hvor vi framstiller kroppens blodårer ved hjelp av kontrastmiddel. Intervensjon er den delen av undersøkelsen hvor vi via blodårene behandler pasienten.
Undersøkelsen gjør det mulig å påvise skader, forsnevringer, blokkeringer, og utposninger (aneurismer) i årene. Angiografi viser også blodtilførselen til de organene eller områdene blodårene forsyner. Oftest har du i forkant vært til utredning på CT, MR eller ultralyd. Disse undersøkelsene har påvist endringer som gjør det nødvendig med videre utredning og/eller behandling.
Pasienten blir oftest henvist fra spesialist, som for eksempel karkirurg eller nevrolog. Dersom behandling er påkrevd blir dette gjort for eksempel ved utblokking av forsnevringer i blodåren, og/eller innleggelse av en stent (et rør av metallnetting) for å holde blodforsyningen åpen. Det er mange typer behandling å velge i. Hva vi gjør avhenger av de funn vi observerer og hvilke symptomer pasienten har.
Før
Ved graviditet, redusert nyrefunksjon eller kjent allergi mot røntgenkontrast må røntgenavdelingen få beskjed om dette fra deg eller legen/avdelingen som har henvist deg.
Dersom du bruker blodfortynnende medikamenter, har nedsatt nyrefunksjon eller har andre kjente risikofaktorer, vil det på forhånd bli tatt en blodprøve.
Faste
Ved enklere karintervensjonsinngrep, trenger du ikke faste før undersøkelsen.
Ved inngrep som forventes å kunne gi smerter eller kvalme, for eksempel ved tetting av blodårer til faste organer eller svulster, eller hvor komplikasjonsfaren er relativt stor, må du faste før undersøkelsen.
Ved innkalling eller i avdelingen får du informasjon om hvordan du skal gjennomføre faste. Du må også faste hvis du trenger narkose eller bedøvelse (sedering). Dette avgjør vi i samarbeid mellom henvisende lege/avdeling og angiolaboratoriet.
De fleste angiografi - og intervensjonsundersøkelser krever innleggelse i avdeling, men selve undersøkelsen foregår på poliklinikk. Det står i innkallingsbrevet om du skal legges inn eller om du skal møte på poliklinikken. Detaljert informasjon om nødvendige forberedelser får du i innkallingsbrevet, eller ved avdelingen du er innlagt.
Før undersøkelsen får du vanligvis et medikament som gjør deg avslappet.
Under
Undersøkelsen i seg selv medfører oftest lite ubehag. Har du problemer med å ligge flatt på ryggen over lengre tid, kan du få smertelindring. Dersom du har astma, kols eller annet som gjør det vanskelig å ligge flatt kan vi bygge opp under ryggen med puter og lignende.
Begge lyskene blir barbert på sengepost. Innstikksted er som regel den store pulsåren (arterien) i lysken, og området blir vasket med et desinfiserende middel før en dekker med sterilt tøy.
Vi gir lokalbedøvelse før nålen stikkes i arterien og kateteret føres inn. Mange opplever kortvarig lett svie og spreng i forbindelse med bedøvelsen. Et kateter (tynt plastrør), blir ført til aktuelt sted ved hjelp av en ledewire/mandreng. Deretter trekker vi mandrengen ut og vi kan sette kontrast gjennom kateteret. Når vi gir kontrast, vil du kunne føle varme. Dette er helt normalt og går fort over.
Det er viktig å ligge stille under undersøkelsen. Når vi tar bilder vil du i enkelte tilfeller bli bedt om å holde pusten en kort stund. Mens kateteret ligger på aktuelt sted, blir behandlingen utført. Enkelte av behandlingene kan medføre noe smerte, men dette er forbigående.
Når undersøkelsen/behandlingen er over trekker vi kateteret ut. Dersom det ligger til rette for det blir det lagt en bindevevsplugg som stopper blødningen. I noen tilfeller komprimerer vi over innstikkstedet for å hindre blødning.
Etter
Hvis det er brukt bindevevsplugg er det som regel nok med to timers sengeleie. I noen tilfeller kan lengre sengeleie være aktuelt.
Det kan bli nødvendig å starte med nye medikamenter etter endt behandling. Dette får du beskjed om ved utskrivning.
Vær oppmerksom
Angiografi og intervensjon skal kun ordineres av lege der dette er påkrevd. Årsaken til dette er at undersøkelsen og behandlingsdelen i sjeldne tilfeller medfører komplikasjoner. Dette kan for eksempel være blødning fra innstikkstedet i lysken. Andre relevante mulige komplikasjoner og risikofaktorer vil bli gjennomgått av lege i forkant. Pasienten gir deretter sitt samtykke til gjennomføring.
Kontakt
Aker sykehus
Klinikk for radiologi og nukleærmedisin
Oppmøtested
Klinikken har virksomhet på alle de fire sykehusene. Se nedenfor for oversikt over de ulike kontaktpunktene:
Aker sykehus:
- Radiologisk ekspedisjon:
Åpningstid: 08:00-15:00.
Telefon: 22 89 46 06. - Radiologisk avdeling Legevakten
Bygg 40 Trondheimsveien 233
Radiumhospitalet:
- Radiologisk ekspedisjon:
Åpningstider: 07:45-15:15.
Telefon: 22 93 52 05. - Nukleærmedisinsk ekspedisjon:
Åpningstider: 07:45-15:15.
Telefon: 22 93 58 37 - Brystdiagnostisk senter:
Åpningstid: 08:00-15:00.
Telefon: 22 78 24 88.
Rikshospitalet:
- Radiologisk ekspedisjon:
Åpningstid: 08:00-15.30
Telefon: 23 07 26 00 / 23 07 25 91 - Nukleærmedisinsk ekspedisjon:
Åpningstid: 08:00-15:15
Telefon: 23 07 08 40 - PET-senteret:
Åpningstid: 08:00-15:15
Telefon: 23 07 63 00
Ullevål sykehus:
- Radiologisk og nukleærmedisinsk ekspedisjon:
Bygg 6, 1. etasje.
Åpningstid: 08:00-15:00
Telefon: 22 11 93 50
Aker sykehus
Trondheimsveien 235
0586 Oslo
Aker sykehus Bygg 2
Trondheimsveien 235
0586 Oslo
Radiumhospitalet
Ullernchausseen 70
0379 Oslo
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo
Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo
Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark
Ullernchausseen 64/66
0379 Oslo