Diagnose
Ebola
Det finnes foreløpig ingen spesifikk medisin eller vaksine tilgjengelig som har dokumentert effekt hos mennesker og er registrert til bruk hos pasienter. Eksperimentelle medikamenter og vaksiner blir nå vurdert for bruk innenfor et rammeverk for akselererte kliniske studier.
Utredning
Ebolavirusinfeksjon diagnostiseres ved hjelp av blodprøve.
Alvorlige syke pasienter er i stor risiko for andre infeksjoner som må diagnostiseres og eventuelt behandles med antibiotika. Støttende behandling kan hjelpe pasienten til å overleve lenger, og den ekstra tiden kan være akkurat hva pasientens eget immunsystem trenger for å starte bekjempelse av viruset.
Behandling
Standard behandling for ebola er begrenset til støtteterapi som krever klinisk vurdering og regelmessig prøvetaking. Det består av å sørge for at pasienten får nok å drikke eller tilførsel av tilpasset væske for å unngå dehydrering og ubalanse i saltsammensetningen for å sikre funksjoner i mange organer.
Alvorlige syke pasienter er i stor risiko for andre infeksjoner som må diagnostiseres og evt. behandles med antibiotika. Støttende behandling kan hjelpe pasienten til å overleve lenger, og den ekstra tiden kan være akkurat hva pasientens eget immunsystem trenger for å starte bekjempelse av viruset.
Rundt pasientene står et spesialtrent team av infeksjonsleger, infeksjonssykepleiere, laboratoriepersonell og ved behov personell med annen kompetanse for eksempel i barnesykdommer og intensivmedisin. Dette er personer som på forhånd har fått opplæring i rutiner for høyrisikosmitte.
Alle ansatte som befinner seg i smitteområdet er iført heldekkende beskyttelsesutstyr med filtrert luft som forhindrer at de kommer i kontakt med infiserte kroppsvæsker. Sikkerhet for ansatte gjør at pasienten kan få nesten like god klinisk oppfølging som andre syke pasienter.
Oppfølging
God pleie og tidlig behandlingsstart på sykehus øker sannsynligheten for å overleve.
Kontakt
Ullevål sykehus
Infeksjonsmedisinsk avdeling
Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo