Behandling
Fysioterapi ved dystoni
Dystoni gir øke impulser til noen muskler, som kan føre til ufrivillige og ukoordinerte bevegelser. Ved dystoni er målet med fysioterapien å normalisere bevegelsesmønsteret og bedre feilstillingen.
Ved dystoni er fysioterapi er et viktig behandlingstillegg til botox-injeksjoner og dyp hjernestimulering. Det er nødvendig med individuell kartlegging og tilpasning, da sykdommen kan variere fra person til person. Prinsippet i behandlingen er å skape balanse i muskulaturen ved å dempe de dystone musklene som gir feilstillingen, og stimulere eller styrke de musklene som har motsatt virkning. Det er viktig å trene kontroll av motorikken. Det er viktig å trene kontroll av bevegelsene og generell holdning og stabilitet. Øvelsene skal ikke forverre de dystone symptomene.
Før
Fysioterapeuter behandler pasienter med dystoni i spesialist- og primærhelsetjenesten (hovedsakelig ved fysikalske institutter). Fysioterapeutene på instituttene har mulighet til å følge deg over tid, og tilpasser behandlingen etter symptomer og hvor du er i forløpet med tanke på behandling med botulinumtoksin. Det er en fordel at det er aktiv kontakt mellom spesialist- og primærhelsetjenesten slik at både injeksjons- og fysioterapibehandlingen blir så optimal som mulig.
Under
Fysioterapeuten kan:
- gjøre funksjonsvurderinger
- vurdere behov for hjelpemidler
- sette i gang øvelser med deg, av og til med noe oppfølging
- eventuelt gjøre korte vurderinger ved nye injeksjoner/DBS justeringer.
Etter
Etter at behandlingstiltakene er satt i gang, gjør vi en evaluering for å sikre at tiltaket er hensiktsmessig. Ved at du får god informasjon om sykdommen og hjelp til å forstå hvordan den påvirker generell aktivitet og daglig funksjon, kan det bidra til at du får bedre mestring og økt egenomsorg.
Fysioterapeutene på instituttene har mulighet til å følge deg over tid, og tilpasser behandlingen etter symptomer og hvor du er i forløpet med tanke på behandling med botulinumtoksin.
Vær oppmerksom
Vi anbefaler at du er forsiktig med massasje over dystone muskler og løfting av vekter som gjør at koordinert bevegelse ikke kan kontrolleres. Ved nakkedystoni skal ikke nakken manipuleres og nakkekrage forverrer ofte dystonien.
Kontakt
Rikshospitalet
Nevrologisk avdeling
Oppmøtested
Rikshospitalet:
- Nevrologisk sengepost Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, C4, 4. etasje – bruk oppgang D4.
- Nevrologisk poliklinikk Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, Glassgaten D1b, 1. etasje.
- KNF Klinisk nevrofysiologisk laboratorium Rikshospitalet (EEG, EMG), Sognsvannsveien 20, Glassgaten D1b, 1. etasje.
Ullevål:
- Sengepost for hjerneslag og akutt nevrologi Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 3, 1. etasje.
- Nevrologisk sengepost 5-døgnspost og dagenhet Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 8, 6. etasje.
- Nevrologisk poliklinikk Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 6, inngang B, 1. etasje (til venstre).
- KNF Klinisk nevrofysiologisk laboratorium Ullevål (EEG, EMG), Kirkeveien 166, Bygg 6, inngang B, 4. etasje.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo
Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo