Diagnose
Alvorlig traumatisk hodeskade
Alvorlig hodeskade ser man etter et kraftig slag mot hodet der det inntreffer indre skader som påvirker hjernen. Pasientene er i redusert bevissthet etter skaden, og vil som oftest trenge operasjon og intensivbehandling i akuttfasen.
Symptomer
Etter et kraftig slag mot hodet kan man få brudd på hodeskallen, blødning utenpå eller innenfor den harde hjernehinnen, og ulike typer blødninger kan dannes i selve hjernesubstansen. I tillegg kan trykket i hjernen stige og medføre redusert blodtilførsel til ulike deler av hjernen. Den naturlige sirkulasjonen av hjernevæske kan også forstyrres.
Når skaden har skjedd
Ambulanse vil bli tilkalt av personer på ulykkesstedet, og ambulansepersonell vil vurdere og prioritere på bakgrunn av pasientens tilstand. Ved behov for sykehusinnleggelse blir pasienten kjørt til akuttmottaket ved lokalsykehuset.
Utredning
Ved ankomst akuttmottaket, blir pasienten undersøkt og stabilisert av sykepleiere og leger, der livreddende behandling raskt iverksettes og vitale funksjoner blir overvåket. Diagnose blir stilt ved klinisk undersøkelse og røntgenundersøkelse av hjernen.
På bakgrunn av CT-bildet, blir det foretatt en rask avgjørelse på om det er behov for operasjon, og ønsket behandlingssted blir planlagt .
Pårørende får kontinuerlig oppfølging og informasjon etter behov under mottak, behandling og rehabilitering.
Behandling
Ulike behandlinger kan være aktuelle, men mange vil trenge en operasjon. Det kan for eksempel være fjerning av blødning, drenering av hjernevæske eller trykkmåling i hjernen.
Etter eventuell operativ behandling flyttes pasienten til seksjon nevrointensiv for videre behandling og rehabilitering.
Behandlingsteamet rundt pasienten legger en individuell behandlingsplan, og informerer pasient og pårørende om planen, men en tidsramme er vanskelig å forutsi.
Pasienten følges så opp av et tverrfaglig team på avdelingen. Etter nevrointensiv behandling flyttes pasienten over til en intern eller ekstern rehabilitering.
Oppfølging
Ved en alvorlig traumatisk hjerneskade er det ofte behov for langvarig og gjentatt rehabilitering for å mestre dagliglivets utfordringer.
Kontakt
Ullevål sykehus
Nevrokirurgisk avdeling
Oppmøtested
Rikshospitalet:
Nevrokirurgisk sengepost voksen, C5, oppgang D4, 4. etasje
Nevrokirurgisk sengepost barn, C6, oppgang D4, 4. etasje
Nevrokirurgisk poliklinikk, D3b 1. etasje.
Ullevål:
Nevro-og kjevekirurgisk sengepost, Bygg 7, inngang A, 3. etasje
Nevrokirurgisk poliklinikk, Bygg 6, inngang B, 1 etasje.
For hotellet henvender du deg i resepsjonen, Bygg 10, 1 etasje.
Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo