Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Hvordan påvirkes bipolar lidelse av menstruasjonssyklusen?

Hva hvis menstruasjonssyklusen spiller en større rolle for kvinners psykiske helse enn det vi har vært klar over? Et nytt prosjekt på Oslo universitetssykehus (OUS) ønsker å kartlegge erfaringene til kvinner med bipolar lidelse.

Tekst: Sofie Ragnhild Aminoff, psykologspesialist og seniorforsker og Kristin Lie Romm, psykiater og seksjonsleder og førsteamanuensis på Universitetet i Oslo (UiO), Regional kompetansetjeneste for tidlig intervensjon ved psykose (TIPS Sør-Øst), Avdeling for forskning og innovasjon, Klinikk for psykisk helse og avhengighet (PHA), Oslo universitetssykehus (OUS), Trine Olsen Tuvnes, brukerkonsulent, Bipolarforeningen og Claudia Barth, nevrobiolog og seniorforsker, Enhet for klinisk forskning og innovasjon, Voksenpsykiatrisk avdeling, Klinikk for psykisk helse og rus, Diakonhjemmet sykehus.
Publisert 04.03.2025
Sist oppdatert 14.03.2025
Diagram- rosa bilde av kvinne

Illustrasjon: Shutterstock

Kvinnehelse

Halvparten av verdens befolkning er kvinner, men kvinnehelse har lenge vært nedprioritert i medisinsk forskning. Selv om psykiske lidelser kan arte seg forskjellig hos kvinner og menn stammer den meste biomedisinske kunnskapen vi har fra forskning på menn.

Den mannlige kroppen har feilaktig vært ansett som normen gjennom flere århundre. Faktisk viser det seg at der menn har daglige hormonsykluser har kvinner heller hormonelle sykluser over måneder, men også over lenger tid i forbindelse med barsel og overgangsalder. Det at kvinner dessuten blir gravide og føder barn har også bidratt til en forsiktighet når det gjelder uttesting av medisiner på kvinner.

Resultatet er at kvinner ofte er underdiagnostiserte, feildiagnostiserte og oftere opplever bivirkninger av nye medikamenter.

En gruppe kvinner som smiler

Foto: Kirsten Sjøwall, Ine Eriksen/UiO, Linda Kristiansen og Kerstin Flake

Sofie Ragnhild Aminoff, Kristin Lie Romm, Trine Olsen Tuvnes & Claudia Barth.

Livmor på avveie?

Kvinners psykiske helse har historisk sett slitt med et litt frynsete rykte. I antikken mente man at en «vandrende livmor» spilte en viktig rolle for atferdsmessige reaksjoner og kroppsplager hos kvinner.

Troen på en forbindelse mellom kvinnelige kjønnsorganer og mental helse gjorde seg gjeldende i mange århundrer, før man fikk opp øynene for nervesystemets rolle. Men faktum er, mange kvinner opplever store endringer i psykisk helse i takt med den månedlige menstruasjonssyklusen.

I ett livsløp ser vi dessuten oppblomstring av psykiske lidelser i forbindelse med store hormonelle forandringer, som i pubertet, i forbindelse med barsel og overgangsalder.

Bipolarforeningen trekker frem at det trengs et kunnskapsløft, og at denne studien er et skritt i riktig retning. De peker på at jo mer kunnskap vi kan få om hvordan bipolar lidelse påvirker både kropp og sinn, jo bedre kan pasientene ruste seg for fremtidige episoder og sikre riktig behandling.

Bipolar lidelse

Bipolar lidelse kjennetegnes av episoder med alvorlig depresjon, hypomani og eller mani, såkalte affektive episoder hvor humør og energi endrer seg fra det normale. I tillegg har de fleste med bipolar lidelse friske perioder mellom de affektive episodene.

Menn og kvinner ser ut til å rammes like ofte av denne sykdommen. Men, dersom man er kvinne ser det ut til at risikoen er større for hyppigere affektive episoder, såkalt «rapid cycling» (minst fire affektive episoder i løpet av ett år).

Premenstruelle plager

Omtrent en uke før menstruasjonen opplever de fleste kvinner å få tegn eller symptomer som forteller dem at menstruasjonen er på vei. Det kan være symptomer som ømme bryster, lettere irritabilitet eller tretthet. Dette kalles premenstruelt syndrom (PMS) og regnes som et normalfenomen.

For noen er disse plagene såpass mange og så alvorlige at de fyller kriteriene for diagnosen Premenstruell dysforisk lidelse (PMDD). PMDD kan enkelt beskrives som alvorlig depresjon i forkant av stort sett hver menstruasjon, og som ser ut å utløses av eggløsning.

Dobbelt opp?

Det finnes tre måter kvinner med bipolar lidelse kan oppleve ekstrabelastninger fra menstruasjonssyklusen på; Bipolar lidelse og PMS, Bipolar lidelse og PMDD og Bipolar lidelse med forverring av eventuelle aktuelle affektive episoder på bestemte tidspunkt i syklusen (PME).

Bipolarforeningen forteller at mange kvinner ikke er klar over hvordan kvinnehelse både påvirker og påvirkes av bipolar lidelse. Kvinnene opplever endringer, som at menstruasjonen uteblir ved episoder eller medisinering, symptomer som forverres rundt menstruasjon, og nye utfordringer i overgangsalderen.

Likevel er det utfordrende for brukere å finne informasjon om dette, enten hos behandlere eller på nettet, siden det er svært lite forskning på kvinnehelse i sammenheng med bipolar lidelse.

Ny spørreundersøkelse for kvinner med bipolar lidelse

For å finne ut av hvor vanlig slik hormonell sensitivitet er hos kvinner med bipolar lidelse, har forskere fra OUS, Diakonhjemmet, Universitetet i Oslo og University of Birmingham, i samarbeid med bipolarforeningen og PMDD-Norge utviklet en spørreundersøkelse som nå er klar for distribuering.

På vei mot tilpasset behandling

Det er indikasjoner på at man bør ha ulik behandlingstilnærming avhengig av hvordan menstruasjonssyklusen påvirker den bipolare lidelsen hos den enkelte kvinnen.

Dessverre vet vi for lite om hvor utbredt det er med hormonell sensitivitet hos kvinner med bipolar lidelse og hvordan kvinner med bipolar lidelse selve opplever at menstruasjonssyklusen påvirker sykdomsforløpet.

Med mer kunnskap håper vi å utvikle en bedre behandlingstilnærming til de med bipolar lidelse og hormonell sensitivitet.

Her kan du delta:

Samtykke for ungdom 16-18 år:

Samtykke for voksne over 18 år:

Referanser:

Barth, Claudia et al. (2023). Sex steroids and the female brain across the lifespan: insights into risk of depression and Alzheimer's disease. The Lancet Diabetes & Endocrinology, Volume 11, Issue 12, 926 – 941.

NOU, Norges offentlige utredninger. Den store forskjellen. Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse. NOU 2023: 5

Lenker:

TIPS Sør-Øst - Oslo universitetssykehus HF

Klinikk psykisk helse og avhengighet - Oslo universitetssykehus HF

Enhet for klinisk forskning og innovasjon - Diakonhjemmet sykehus

Forsiden - Psykologisk institutt (PSI)

Bipolarforeningen Norge

PMDD Norge | Om foreningen og vår historie