Behandling av rusproblemer
Rusproblemer kan ramme alle, i alle aldre. Det finnes ulike tilbud som kan hjelpe deg. Her ser du hvordan du kan gå frem for å få hjelp.

Noe av innholdet er hentet fra helsenorge.no.
Mestring og selvhjelp
Mange kan klare å redusere et for høyt inntak av rusmidler ved hjelp av egen innsats og støtte fra familie, nettverk, frivillige organisasjoner eller selvhjelpstilbud (se faktaboks nederst i saken for en liste over samtaletjenester). Det finnes mer enn 500 selvhjelpsgrupper av og med personer med rus- og avhengighetsproblemer. Selvhjelp Norge, et nasjonalt kompetansemiljø for selvorganisert selvhjelp, har laget en oversikt over organisasjoner på rus- og psykisk helsefeltet som har selvhjelpstilbud. Se oversikten over organisasjoner her.
Andre trenger medisinsk hjelp til å mestre problemene. Dersom du eller noen du kjenner trenger hjelp til å mestre rusproblemer, kan fastlegen være god støtte. Oppfølging og kontroll av rusmiddelbruk sammen med fastlegen kan bidra til reduksjon.
Hvis du er gravid og har rusproblemer, er det viktig at du tar dette opp med fastlege, jordmor eller andre kontaktpersoner i helsetjenesten. Alkohol er det mest skadelige rusmiddelet for fostret. En henvisning vil sikre at du kommer raskt inn i behandling. Det finnes behandlingstilbud til gravide med rusproblemer i hver helseregion.
Også pårørende kan ha behov for informasjon og hjelp til å mestre situasjonen. Pårørende kan ha betydelige plager som følge av denne belastningen, og Helseforetakene har plikt til å gi pårørende informasjon og opplæring slik at de kan mestre situasjonen bedre.
Se tilbud til pårørende på helsenorge.no.
Ved lette til moderate rusproblemer
Alle kommuner/bydeler har egne ansatte med ansvar for oppfølging av personer med rusproblemer som søker hjelp. De kan være ansatte i Nav, eller på annet arbeidssted i kommunen, for eksempel med betegnelsen ruskonsulent. De kan bidra med råd og veiledning, eller terapeutiske samtaler, som fastlegen også kan med sin medisinske innfallsvinkel. Begge instanser har taushetsplikt og kan henvise til spesialisthelsetjenesten. Du kan finne informasjon om tjenestene på din kommunes hjemmeside.
Henvisning og hjelp i spesialisthelsetjenesten (TSB)
Hvem kan henvise til behandling i TSB?
- Sosialtjenesten/Nav
- Barneverntjenesten
- Fastlege
- Privatpraktiserende legespesialist
- Lege ved andre deler av spesialisthelsetjenesten
- Lege i fengselshelsetjenesten
- Psykolog
- Annet helsepersonell som har rett til å henvise til spesialisthelsetjenesten
Behandlingen vil blant annet bestå av mestringsteknikker som tar sikte på å forsterke din motivasjon for å slutte med rusmidler, eller kontrollere bruken. All rusbehandling omfatter hjelp til å forebygge tilbakefall og oppfølging av eventuelle sosiale, psykologiske eller medisinske utfordringer. Det kan være aktuelt med medikamentell behandling eller annen oppfølging av søvnproblemer, smertetilstander, angst eller annet som påvirker bruken av rusmidler. Avrusning i døgnenheter i spesialisthelsetjenesten kan inngå som ledd i en poliklinisk behandling. Din polikliniske behandler har oversikt over slike tilbud.
Ved alvorlige rusproblemer
Ved alvorlige rusproblemer vil henvisning til TSB som regel gi deg kort ventetid for et behandlingstilbud. De fleste vil komme inn i et behandlingsforløp som starter med en basisutredning enten i poliklinisk eller døgnbasert behandling. Du skal selv delta i å påvirke forløp og innhold, samtidig som spesialisthelsetjenesten har ansvar for at tilbudet er forsvarlig. Om behandlingen skal skje i poliklinikk eller døgnenhet er avhengig av hvor omfattende problemene dine er.
Dersom du får rett til døgnbehandling vil den utføres av et helseforetak, en privat virksomhet som har driftsavtale med det regionale helseforetaket eller av en privat aktør som er godkjent av Helfo. Som pasient i spesialisthelsetjenesten har du rett til å velge behandlingssted. Du kan få anbefalt et behandlingssted som passer deg fra det teamet som vurderte henvisningen din.Øyeblikkelig hjelp
- Les mer om hvordan du kan gå frem for å velge behandlingssted
- Se oversikt over alle behandlingstilbud på TSB i Norge
- Se ventetider for rusbehandlingsstedene på helsenorge.no
Samtaletjenester om rus
Disse tjenestene gir deg svar via telefon eller chat hvis du lurer på noe om rusmidler eller rusproblematikk. Tjenestene er landsdekkende, gratis og du kan være anonym.
- RUSinfo er en anonym og offentlig informasjons- og veiledningstjeneste for hele Norge. Du kan anonymt ta kontakt via telefon, chat eller spørreskjema. Profesjonelle veiledere gir informasjon om rusmidler, rusbruk og rett hjelpetiltak i din landsdel. Chat og telefon er åpen hverdager mellom kl. 11.00 og 18.00. Nummeret er 915 08 588. Tjenesten finansieres av Helsedirektoratet og driftes av Velferdsetaten i Oslo kommune.
Informasjon og chat - Hjelpetelefonen Mental Helse er drevet av organisasjonen Mental Helse. Frivillige veiledere besvarer anrop døgnet rundt, hele året. Hjelpetelefonens telefonnummer er 116 123.
Hjelpetelefonen Mental Helse - Dopingkontakten er Antidoping Norges publikumsrettede informasjons- og samtaletjeneste om blant annet bruk av dopingmidler. De er tilgjengelige på chat, telefon og e-post. Telefontjenesten er åpen mandag, tirsdag og torsdag. Dopingkontaktens telefonnummer er 800 50 200.
Dopingkontakten - Informasjonssamtale om steroider er et tilbud knyttet til Steroideprosjektet ved Oslo universitetssykehus. Telefontjenesten er åpen 08:30 til 15:00. Telefonnummeret er 469 59 791.
Om behandling av helseproblemer etter bruk av anabole-androgene steroider - Ivareta sin pårørendetelefon er et tilbud til pårørende om å få snakke med andre som selv har erfart hvordan det er å være pårørende til en rusavhengig. Den betjenes på hverdager og de fleste helge- og helligdager mellom 09:00 og 15:00. Pårørende-telefonens telefonnummer er 800 40 567.
Ivareta pårørendetelefon - Barn av rusmisbrukere sin chat
På nettsiden til organisasjonen Barn av rusmisbrukere (BAR) kan barn og unge snakke med voksne om drikking eller annet rusmisbruk. Den betjenes av frivillige i organisasjonen og er åpen søndag til torsdag fra 17.00 til 20.00.
BARSNAKK