Senter for sjeldne diagnoser
Senter for sjeldne diagnoser er en seksjon i Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo Universitetssykehus (OUS) og en del av Nasjonalt senter for sjeldne diagnoser (NSSD).
DIAGNOSEINFORMASJON
Variasjon i kroppslig kjønnsutvikling er en samlebetegnelse for flere forskjellige diagnoser der sammensetningen av indre og ytre kjønnsorganer, hormoner og/eller kromosomer har større variasjon enn det vi tradisjonelt forbinder med mannskropper og kvinnekropper.
Senter for sjeldne diagnoser er kompetansesenter for ulike diagnoser som medfører variasjon i kroppslig kjønnsutviklingen (DSD – disorders of sex development).Nedenfor finner du en liste over noen av disse diagnosene og lenker til nyttig informasjon. Listen er ikke utfyllende og noen av diagnosene omtales med forskjellige benevnelser.
De aller fleste får tildelt et kjønn rett etter fødsel. Men noen ganger blir barn født med uklart kjønn. I denne episoden av Sjeldenpodden har vi snakket med Line Mediå, som har tatt doktorgrad på temaet. I sin forskning intervjuet hun både ungdom og voksne som fortalte om hvordan det var å leve med variasjon i kroppslig kjønnsutvikling. Vi har også med Ellen, som blant annet forteller om hvordan det var å vokse opp med medfødt binyrebarksvikt, også kjent som CAH (Congenital Adrenal Hyperplasi, som betyr medfødt forstørret binyrebark).
Å leve med en variasjon i kroppslig kjønnsutvikling (VKK)/Intersex kan ha en rekke påvirkninger på hverdagslivet til personer med diagnosen. En ny studie understreker behovet for økt kunnskap og forståelse for å fremme inkludering og redusere stigmatiseringen av VKK.
Ny forskning viser at økt kunnskap om egen tilstand og trening i å snakke om DSD (diversity in sex development) fremmer aksept av egen annerledeshet. Trygghet i dialogen om seksuell helse hos helsepersonell er nødvendig i møte med barn, ungdom og unge voksne. Studien viser også at åpen kommunikasjon og god kunnskap hos den som er påvirket av DSD er viktig.
Senter for sjeldne diagnoser er en seksjon i Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo Universitetssykehus (OUS) og en del av Nasjonalt senter for sjeldne diagnoser (NSSD).