Nettverk og prosjekter
NevSom deltar i, og drifter en rekke nettverk for fagpersoner. Her kan du se en oversikt over nettverkene og forskningsprosjektene NevSoms ansatte jobber med.

Nettverk
Fagnettverk for narkolepsi/CNS-hypersomnier
Norges eneste fagnettverk for narkolepsi/CNS-hypersomnier – nyttig for alle leger og fagfolk som ser denne pasientgruppen. Delta på videomøte to ganger i året. Les mer om Fagnettverk for narkolepsi/CNS-hypersomnier her.
ADHD Forskningsnettverk
Siden starten i 2007 har forskningsnettverket delt ut midler til forskning og fag- og metodeutvikling på ADHD, og arrangert en rekke samlinger. Les mer om ADHD Forskningsnettverk.
Forskning og prosjekter
Forskningsprosjekt på 22q11.2 delesjon og duplikasjonssyndrom
NevSom startet i 2023 et forskningsprosjekt på 22q11.2 delesjon og duplikasjonssyndrom. Områder som kartlegges i denne studien er områder som har vært omtalt i vitenskapelig litteratur fra de 10 siste år på 22q syndromene, og omfatter blant annet kommunikasjon og språk, atferd, søvn og enkelte medisinske forhold. Les mer: Forskningsprosjekt på 22q11.2 delesjon og duplikasjonssyndrom.
Fenotype og patogenese ved narkolepsi etter H1N1-vaksinasjon i Norge
NevSom har ansvar for flere ulike forskningsprosjekter om narkolepsi, les om dem her.
Phelan McDermid-prosjektet ved NevSom
Prosjekter om autisme
Autisme og psykisk helse – en forskningsstudie
AUP-Multisenterstudie
AUP-Multisenterstudie er et samarbeidsprosjekt mellom NevSom (Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier) og fagmiljøer med ansvar for å gi regionale eller spisskompetente tjenester til personer med psykiske lidelser, autisme og utviklingshemming. Les mer: AUP-Multisenterstudie: Autisme, utviklinghemning og psykiske lidelser
Barn med autisme: ASF: 2-14
En studie som skal øke kunnskapen om utvikling hos barn med autismespekterforstyrrelse (ASF) og hvordan tidlig intervensjon kan påvirke senere språklig, kognitiv og sosial fungering. ASF: 2-14 er basert på en tidligere studie på små barn. Nå ønsker prosjektleder Anett Kaale og hennes kollegaer å innhente ny informasjon om de samme barna. Les mer: Barn med autisme. ASF: 2-14.
BUPgen
Forskningsregister, biobank og forskningsprosjekter om autisme. Det biologiske grunnlaget for autismespekterdiagnoser er i all hovedsak ikke kjent. Vi vet at det er stor variasjon og at genetiske forhold er viktig. BUPgen-prosjektet søker å finne ny kunnskap om hva som fører til at noen utvikler autismespekterforstyrrelse (ASD). Les mer om BUPgen her.
K.G. Jebsen-senter for utviklingsforstyrrelser
Autisme og utviklingshemning kjennetegnes av unormal hjerneutvikling. K.G. Jebsen-senter for utviklingsforstyrrelser forsker på mekanismene bak diagnosene ved å kombinere et omfattende datamateriale fra personer med og uten utviklingsforstyrrelser med ny kunnskap om genetikk og hjerneutvikling. Les mer om senteret her.