Kateterbasert operasjon av pulmonalklaffen
Pulmonalklaffen (lungearterieklaffen) er en av hjertets fire klaffer. Klaffene sørger for at blodet renner riktig vei i hjertet. Pulmonalklaffen sitter i den delen av hjertet hvor blodet blir ledet ut til lungene. Hvis denne passasjen er for trang eller blod lekker tilbake til hjertet, må hjertet jobbe unødvendig mye og belastningen på hjertet blir stor.
Kateterbasert operasjon av pulmonalklaffen er et behandlingstilbud til deg som tidligere er operert med innsettelse av conduit (rør) i pulmonalklaff-området, og som trenger fornyelse av klaffen, og til de som tidligere har fått operert inn en biologisk pulmonalklaff som trenger utskiftning.
Behandlingen tilbys også enkelte andre pasienter med en pulmonalklaff som enten er for trang eller ikke lukker godt nok, og som ikke er operert fra tidligere. Kateterbasert operasjon av pulmonalklaffen innebærer at den gamle pulmonalklaffen erstattes av en ny klaff via blodåresystemet.
Før
Du må faste fra midnatt kvelden før behandlingen, men kan ta dine morgenmedisiner som vanlig sammen med litt vann. Du vil i tillegg få blodfortynnende medisin så sant du ikke bruker dette fra før.
Begge lysker må barberes kvelden før, da behandlingen foregår via en blodåre i lysken. Sykepleier vil legge inn en kanyle (mykt plastrør) i en blodåre på hånden eller armen din i forkant av behandlingen, slik at du kan få avslappende og smertestillende medikamenter direkte i blodet. Du må dusje kvelden før eller på morgenen behandlingsdagen.
Du skal ha på deg ren pasientskjorte og egne, rene sokker. Du må ta av smykker, klokke etc. før behandlingen. Om morgenen behandlingsdagen vil sykepleier legge inn et urinkateter som du skal ha under behandlingen og en tid etterpå, vanligvis bare noen timer.
Under
Du blir hentet på avdelingen og kjørt til behandlingsstedet i seng. Når du kommer til behandlingsrommet blir du tatt imot av radiograf/sykepleier. Inngrepet gjøres vanligvis i full narkose og du vil ikke merke noe til behandlingen.
I sjeldne tilfeller kan inngrepet gjøres i lokalbedøvelse. I så tilfelle vil du være våken, og få lokalbedøvelse i lysken og eventuelt smertestillende underveis. Legen vil informere deg på̊ forhånd om du skal ha narkose eller ikke.
Behandlingen starter med at du blir dekket med sterile duker med hull i lyskeområdene, og innstikkstedet i lyskene blir vasket sterilt. Deretter vil anestesiteamet gi deg narkose, dersom du skal ha det, eller så setter kardiologen lokalbedøvelse i lyskene dine.
Det føres så et kateter (tynt plastrør) inn i begge lyskene og opp til hjertet via store blodårer. Ved hjelp av røntgengjennomlysning vil kardiologene lokalisere pulmonalklaff‐området. Deretter fører kardiologen inn et kateter med selve pulmonalklaffen sittende på enden. Klaffen er krympet og sitter rundt en ballong. Når klaffen er i riktig posisjon blåses ballongen opp, klaffen får normal størrelse og blir sittende igjen.
Deretter blir katetrene trukket ut og du får på kompresjonsbandasjer i lyskene for å forhindre blødning.
Etter
Etter at prosedyren er ferdig blir du kjørt til postoperativ avdeling. Har du hatt narkose blir du vekket her. Du vil bli overvåket av sykepleier som tar jevnlige målinger av blodtrykk, puls og følger med pusten og hjerterytmen din. Etter noen timer blir du hentet av sykepleier fra kardiologisk sengepost, og kjørt tilbake til rommet ditt.
Du ligger i sengen i noen timer, men kan som regel spise og drikke når du kommer tilbake til rommet ditt. Du vil få antibiotika direkte i blodet (intravenøst) i 3 doser det påfølgende døgnet for å forebygge infeksjon. Vanligvis kan du reise hjem noen dager etter behandlingen.
Det blir gjort kontroll med hjerteultralyd før du reiser hjem. Du skal bruke blodfortynnende medisin på ubestemt tid, dersom du ikke bruker dette fra før. Du får resept fra legen før hjemreise.
Innstikkstedet i lysken trenger ikke videre stell når du har kommet hjem. Du skal ta det med ro de første 14 dagene etter hjemreise. Etter dette kan du være i normal aktivitet.
Resultatet av behandlingen
Du vil få informasjon om behandlingsresultatet i løpet av sykehusoppholdet. Legeepikrise blir sendt hjem til deg i posten. Du vil bli kalt inn til kontroll og fulgt opp ved kardiologisk poliklinikk, Rikshospitalet, etter avtale med din ansvarlige lege. Du får innkalling digitalt eller i posten.
Dersom du skal til tannbehandling i etterkant av klaffeoperasjonen skal du ha forebyggende antibiotikabehandling. Før du skrives ut får du et skriv vedrørende dette.
Vær oppmerksom
Komplikasjoner som kan oppstå er:
- Blødning i eller omkring innstikkstedene i lysken
- Blødning i hjertet
- Hjerteinfarkt
- Løsning av klaffen ‐ denne må i så fall hentes tilbake med kateterteknikk eller kirurgi
Vanlige plager etter behandlingen er ømhet og misfarging ved innstikkstedene i lyskene, samt stivhet og stølhet fordi du har ligget mye i sengen.
Kontakt
Rikshospitalet
Kardiologisk avdeling
Oppmøtested
Avdelingen holder til på flere steder. Sjekk eventuelt innkallingsbrevet for informasjon om hvor du skal møte. For kart velg besøksadresse.
Rikshospitalet
Kardiologisk avdeling
Sognsvannsveien 20
Ullevål sykehus
Seksjon for kardiologisk intervensjon
Kirkeveien 166
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo