Behandling
Kateterbasert operasjon av aortaklaffen (TAVI)
Trang aortaklaff er en alvorlig sykdom. Ved å bytte ut den syke hjerteklaffen kan det gi deg bedre livskvalitet og leveutsikter. Behandlingen er et tilbud til eldre pasienter og pasienter som har høy risiko ved en vanlig hjerteoperasjon. Den syke klaffen blir erstattet med en biologisk klaff.
Før
Du skal være fastende fra midnatt kvelden før operasjonsdagen.
Før operasjonen blir du klargjort av sykepleiere på sengeposten. Det vil bli tatt blodprøver og du må dusje og barbere lyskene. Sykepleier vil legge inn en kanyle (tynt, mykt plastrør) i en blodåre på hånden/armen din i forkant av behandlingen. Om morgenen på operasjonsdagen får du lagt inn et urinkateter.
Sykepleier sørger for de medisinene du skal ha. Ta likevel med egne medisiner, i tilfelle vi ikke får tak i akkurat den medisinen du bruker.
Det er lurt å pakke sammen klærne/tingene dine, da du kommer til å være på en annen avdeling for overvåkning etter operasjonen. ykepleier sørger for frakt av bagasjen din til riktig sted.
Operasjonsdagen skal du kun ha på deg ren pasientskjorte, og eventuelt engangstruse som du får av sykepleier. Du må ta av deg klokke og ringer må, og eventuell fjerne neglelakk. Hvis du har løse tenner/høreapparat/briller skal du beholde dette. Du blir trillet til behandlingsstedet i seng.
Under
På operasjonsstuen ligger du på ryggen på en litt smal benk. Du blir dekket med sterile duker med hull i lyskene og halsen, og operasjonsområdene blir vasket sterilt. Først legger legen inn et sentralt venekateter og en midlertidig pacemaker via en blodåre på halsen din. Når dette er på plass kan selve klaffeoperasjonen begynne. Du blir stukket i en stor blodåre i hver av lyskene. Du får røntgenkontrastmiddel gjennom den ene lysken. Via den andre lysken føres et kateter (tynn, myk plastledning) inn og opp til hjertet ved hjelp av røntgengjennomlysning. Den nye hjerteklaffen din er på forhånd krympet og montert på et leveringskateter.
Når den nye klaffen er i riktig posisjon festes den inne i den gamle, som presses ut mot veggen og fungerer som feste for den nye. Du kan oppleve å bli litt svimmel akkurat når den nye klaffen settes inn, men dette går vanligvis raskt over.
Tilslutt trekkes kateteret ut igjen og innstikkstedene i lyskene blir lukket. Operasjonen varer vanligvis 2 -3 timer og skal ikke være smertefull. Mye av denne tiden går med til forberedelser og klargjøring av utstyr. Du får avslappende og smertestillende medikamenter som gjør at du kanskje vil sove en del under operasjonen.
Etter
Etter operasjonen kommer du til en overvåkingsstue. Sykepleier vil blant annet måle blodtrykk og følge med på hjerterytmen din. Du må holde sengen i minst 4 timer. Vanligvis får du drikke med en gang og spise etter noen timer.
Du vil ha en del utstyr på deg, som pacemakerledning og sentralt venekateter, samt rytmeovervåkning. Det meste av dette utstyret kan fjernes dagen etter. Du får antibiotika for å forebygge infeksjon, i alt tre doser intravenøst (direkte i blodbanen) over ett døgn. I timene og dagene etter operasjonen er det vanlig med ømhet i lyskene.
Vanligvis kan du sitte litt på sengekanten samme kveld etter operasjonen, men du må vente med å stå og gå på beina til dagen etter. Dagen etter operasjonen tas blodprøver og det blir gjort hjerteultralyd før du overflyttes til lokalsykehus.
Det er individuelt hvor lenge du blir værende på sykehus etter operasjonen, men de fleste kan regne med å være hjemme igjen innen en ukes tid. Noen blir værende litt lengre hos oss. Det kan være fordi det er behov for pacemaker eller lengre observasjon.
Resultat av behandlingen
En lege informerer deg om resultatet etter behandlingen.
Tiden etterpå
Du må bruke en eller flere typer blodfortynnende medisiner i etterkant av behandlingen, dette vurderes individuelt. De blodfortynnende medisinene er viktig for å forhindre dannelse av blodpropp. Du får informasjon av lege om hvilke medikamenter du skal bruke før du drar fra sykehuset.
Det er viktig at du tar medisinene som avtalt fra første dag. Sting i lysken kan fjernes hos fastlegen eller på lokalsykehuset ditt etter cirka en uke.
Du vil bli innkalt til kontroll etter 3 og 12 måneder og deretter en gang i året. Kontroll gjøres på lokalsykehus så sant det ikke har vært noe spesielt.
Ta kontakt med fastlege hvis du etter operasjonen får infeksjon i/på kroppen, som for eksempel en hudinfeksjon. En ubehandlet infeksjon kan i alvorlige tilfeller sette seg på den nye hjerteklaffen din.
Vær oppmerksom
Vanlige og ufarlige plager er ømhet og misfarging ved innstikksted, samt stiv- og stølhet grunnet sengeleie.
Komplikasjoner som kan oppstå er:
- Lekkasje ved siden av den nye klaffen
- Hjerteblokk med behov for permanent pacemaker
- Blødning fra operasjonssnittet, som regel i lysken
- Blodpropp
- Hjerneslag
- Blødning i hjerteposen
Du kan diskutere risiko for komplikasjoner med legen før operasjonen.
Kontakt
Rikshospitalet
Kardiologisk avdeling
Oppmøtested
Avdelingen holder til på flere steder. Sjekk eventuelt innkallingsbrevet for informasjon om hvor du skal møte. For kart velg besøksadresse.
Rikshospitalet
Kardiologisk avdeling
Sognsvannsveien 20
Ullevål sykehus
Seksjon for kardiologisk intervensjon
Kirkeveien 166
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo