Behandling
Kateterbasert lukning av venstre aurikkel
Kateterbasert lukning av venstre aurikkel er et behandlingstilbud til enkelte personer med atrieflimmer hvor blodfortynnende behandling av ulike årsaker ikke er et godt alternativ. Behandlingen består i å føre en plugg via blodåresystemet og opp til hjertet gjennom innstikk i lysken ved hjelp av et tynt, mykt plastrør (kateter).
Venstre aurikkel er et hulrom/vedheng i hjertets venstre forkammer. Studier har vist at omtrent 90 prosent av alle blodpropper som gir hjerneslag hos pasienter med atrieflimmer, kommer fra venstre aurikkel. Ved å lukke venstre aurikkel reduseres risiko for blodpropp og hjerneslag.
Før
Du blir innlagt på sykehuset dagen før behandlingen. Da vil du få snakke med lege og sykepleier, og du skal ta blodprøver. I tillegg skal du til CT-undersøkelse (røntgenundersøkelse) av hjertet og ultralyd av hjertet dersom dette ikke allerede er gjort.
Dersom du ikke bruker blodfortynnende medisnier fra før, vil du få dette kvelden før behandlingen. Du skal fortsette å ta blodfortynnende medisin fra og med morgenen behandlingsdagen.
Begge lysker må barberes kvelden før, da behandlingen foregår via en blodåre i lysken. Sykepleier vil legge inn en kanyle (mykt, tynt plastrør) i en blodåre på hånden/armen din i forkant av behandlingen, slik at du kan få avslappende/smertestillende medikamenter og antibiotika direkte i blodet.
Du må faste fra kl. 24 kvelden før behandlingen, men kan ta dine morgenmedisiner som vanlig sammen med litt vann. Du må dusje kvelden før eller på morgenen behandlingsdagen. Du skal ha på deg ren pasientskjorte og egne, rene sokker. Smykker, klokke etc. må tas av.
Under
Du blir hentet på avdelingen og kjørt til behandlingsstedet i seng. Når du ankommer behandlingsrommet blir du tatt imot av radiograf/sykepleier. Inngrepet gjøres vanligvis i narkose og du vil da ikke merke noe til behandlingen.
Behandlingen kan også gjøres mens du er våken. Behandlingen starter med at du blir lagt på ryggen på en litt smal benk, så vil anestesilegen gi deg narkose.
Dersom du skal være våken får du avslappende/beroligende medisin. Så blir lyskene vasket, og du dekkes med steril duk med hull i lyskeområdene. Det føres så et tynt, mykt plastrør (kateter) inn i den ene eller begge lyskene og opp til hjertet via store blodårer.
Ved hjelp av røntgengjennomlysning og ultralyd via spiserøret eller blodårene finner legen frem til aurikkelen. En sammenklemt plugg føres så gjennom kateteret og foldes ut og festes over inngangen til venstre aurikkel. Når pluggen er festet riktig, fjernes kateteret.
Innstikket i lysken(e) lukkes med et lite sting, og det legges på trykkbandasje. Du blir kjørt til postoperativ avdeling etter at du er våken. Dersom du ikke har hatt narkose kommer du direkte til sengeposten.
Etter
På postoperativ avdeling blir du overvåket av en sykepleier som tar jevnlige målinger av blodtrykk, puls og følger med pusten og hjerterytmen din. Etter noen timer blir du hentet av sykepleier fra kardiologisk sengepost, og kjørt tilbake til rommet ditt. Sykepleier vil koble på deg en liten boks med ledninger på brystet; en telemetri, som overvåker hjerterytmen din.
Du har sengeleie i noen timer, men kan som regel spise og drikke når du er tilbake på rommet ditt. Du vil få antibiotika intravenøst (direkte i blodbanen) i 3 doser det påfølgende døgnet for å forebygge infeksjon. Sting i lysken og trykkbandasje fjernes av sykepleier noen timer etter behandlingen og erstattes av en liten plasterlapp. Hullet inn i blodåren er lukket og trenger ikke videre stell.
Resultatet av behandlingen
Dagen etter behandlingen tas blodprøver, blodtrykk og puls, hjerteultralyd og røntgenbilde av hjerte/lunger. Hvis resultatet er tilfredsstillende blir du utskrevet av lege og du kan reise hjem.
Tiden etterpå
Du vil få med resept på Albyl-e® som du skal bruke minimum 6 mnd. dersom du ikke bruker dette fra før.
Du vil bli kalt inn til kontroll med vanlig hjerteultralyd og ultralyd av hjertet gjennom spiserøret (transøsofagusekko) ved Rikshospitalet etter 6-8 uker og etter 12. mnd.
Du bør ta det med ro og unngå hard fysisk aktivitet, spesielt tunge løft, en ukes tid etter behandlingen. Etter dette kan du være i normal fysisk aktivitet.
Kontroll gjøres der prosedyren er gjennomført.
Hvis du skal gjøre kirurgiske inngrep eller ha tannlegebehandling innen de første 6 mnd. etter behandlingen, må du bruke antibiotika i forkant for å forebygge betennelse på pluggen i hjertet. Ta i så fall kontakt med din fastlege.
Vær oppmerksom
Vanlige plager etter behandlingen er ømhet og misfarging ved innstikkstedet i lysken, sår hals som følge av ultralyd gjennom spiserøret (dersom du har hatt narkose) og stiv- og stølhet grunnet sengeleie.
Komplikasjoner som kan oppstå er:
- Blødning i hjerteposen
- Blødning fra innstikkstedet i lysken
- Hjerneslag
- Blødning i spiserøret (dersom du får narkose)
Kontakt
Rikshospitalet
Kardiologisk avdeling
Oppmøtested
Avdelingen holder til på flere steder. Sjekk eventuelt innkallingsbrevet for informasjon om hvor du skal møte. For kart velg besøksadresse.
Rikshospitalet
Kardiologisk avdeling
Sognsvannsveien 20
Ullevål sykehus
Seksjon for kardiologisk intervensjon
Kirkeveien 166
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo