Behandling, Distal radiusfraktur, konservativ behandling
Håndleddsbrudd og gipsing
Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ovenfor eller i selve håndleddet. Bruddet må som oftest settes på plass i riktig stilling før gipsing. I de tilfellene hvor operasjon ikke er nødvendig, vil en gips være tilstrekkelig behandling for håndleddsbruddet. Gipsbehandlingen varer vanligvis i fire til seks uker.
Før
Håndleddsbrudd er en akutt skade og blir vanligvis behandlet med gips samme dag. Gipsbehandlingen skjer som oftest på legevakt, men noen ganger også i akuttmottak på sykehus.
Under
I forkant av gipsing vil du få lokalbedøvelse. Bruddet kan deretter settes på plass (reponeres). Gipsen blir lagt slik at bruddet skal holdes i ro og gro i best mulig stilling.
Etter
Gipsen må ikke dekkes av klær, dyne eller lignende første døgnet etter den er lagt på, da den trenger luft for å tørke helt.
Etter 10-12 dager blir bruddet kontrollert med et røntgenbilde ved behov.
Mens du har gipsen på er det viktig å:
- Holde hånden over hjertehøyde mest mulig. Dette gjelder særlig de første 1-2 ukene, og dersom fingrene har tendens til å hovne opp.
- Stadig bevege fingrene, uten å bruke mye kraft, det vil si knytte og strekke fingrene fullstendig. Hvis dette er vanskelig, kan den motsatte hånden brukes til å hjelpe til i bevegelsen. Se mer detaljert under «Beveg fingrene».
- Trene bøy og strekk i albueleddet og løfte hele armen høyt over hodet slik at skulderen ikke stivner.
- Dekke gipsen med en tett plastpose som tapes til huden, når du dusjer. Kalkgips ødelegges i vann. Kunstgipsen tåler vann, men huden under gipsen kan ta skade av fuktigheten. På apoteket kan du kjøpe egnede dusjposer.
Armen skal ikke legges i fatle. Etter hvert kan armen brukes til lettere gjøremål.
Informasjon fra fysioterapeut
Vær oppmerksom
Dersom du opplever økt hevelse i fingrene og økt smerte, kan dette være tegn på for stram gips. Dersom det ikke hjelper å bevege fingrene og å heve armen, bør du straks ta kontakt med lege. Dersom du er i tvil, ring lege for råd.
Du bør vente med å kjøre bil selv til du har god bevegelighet i håndleddet igjen.
Kontakt
Ullevål sykehus
Ortopedisk avdeling Ullevål
Oppmøtested
Poliklinikk Bygg 6, inngang B, 1. etasje
Sengeposter Bygg 7A, 2. etasje
Ergo- og fysioterapienhetene Bygg 7A, 2. etasje
Ullevål sykehus
Kirkeveien 166
0450 Oslo