Behandling
Bekkeneksenterasjon ved gynekologisk kreft
Bekkeneksenterasjon er et inngrep der vi fjerner livmor og skjede sammen med blære og/eller endetarm. Behandlingen kan være aktuell hvis du har fått tilbakefall av livmorhalskreft eller livmorkreft etter å ha fått strålebehandling. Operasjonen kan også vurderes ved kreft i kjønnslepper eller skjede.
Behandlingen er en omfattende operasjon, og risikoen for komplikasjoner etterpå er stor. Inngrepet er derfor ikke aktuelt for alle og du blir nøye utredet for å avgjøre om du kan få operasjonen eller ikke. Du kan ikke ha spredning av sykdommen, og du må være fysisk og psykisk sterk.
Det er få operasjoner av denne typen hvert år. I Norge foregår denne behandlingen kun på Radiumhospitalet ved Oslo universitetssykehus.
Før
Utredning
For å sikre at vi velger de riktige pasientene til denne type kirurgi er det viktig med god utredning.
Du må ha tatt en vevsprøve som bekrefter at det foreligger sykdom. Videre må du ta CT, MR og PET-CT før vi kan ta en endelig beslutning for om du kan opereres eller ikke. En del av denne utredningen blir gjort ved sykehuset du ble henvist fra. Der får du også den innledende informasjonen om det som kan bli aktuell behandling for deg.
Hva innebærer inngrepet?
Fordi svulsten ofte ligger nær blære og endetarm betyr det gjerne at det ikke er mulig å fjerne hele svulsten uten å ta med blære og/eller tarm. Du bør derfor forberede deg på at du får utlagt tarm og/eller urinveier. Etter strålebehandling er vevet endret. Det betyr at det kan være vanskelig å skille de enkelte organene fra hverandre, og at vi derfor må fjerne disse. I de fleste tilfeller vil også skjeden fjernes. I en del tilfeller kan vi rekonstruere en ny skjede.
Forberedelser
Det er svært viktig at du er godt forberedt til inngrepet.
Det er viktig at du har god allmenntilstand og ernæringstilstand. Hvis du røyker er det viktig at du slutter med dette helst 4 uker før operasjonen. Dette er fordi bestrålt vev gror dårligere enn annet vev og røyking bidrar til at vevet gror saktere.
Forberedende samtale
En stund før operasjonen må du møte til samtale og undersøkelse ved avdeling for gynekologisk kreft ved Radiumhospitalet. Her får du blant annet snakke med legene som skal operere deg, og med stomisykepleier. Du bør ha med en pårørende til samtalen fordi du kommer til å få mye informasjon og det kan være vanskelig å huske alt selv.
Innleggelse:
Du blir lagt inn ved Radiumhospitalet dagen før operasjonen og får igjen snakke med legene som skal operere deg, og andre spesialister som kan være involvert i inngrepet.
Under
Under operasjonen må vi fjerne mye vev fra bekkenhulen, og for å erstatte dette flytter vi muskel fra mage eller lår. Inngrepet innebærer at du kan få utlagt tarm for avføring på venstre side. Dersom urinblæren fjernes lager vi en ny «urinblære» av tynntarm som blir lagt ut på høyre side av magen.
Etter
Det er stor risiko for komplikasjoner etter operasjonen, og du må ligge minst en natt til overvåkning på intensivavdelingen. Hvis ikke du får komplikasjoner kan du skrives ut etter 2-3 uker. Etter operasjonen kan du ikke sitte oppreist inntil du får en annen beskjed fra plastikkirurgen. Dette får du nærmere informasjon om.
Oppfølging
Du blir fulgt opp ved Radiumhospitalet, eller ved henvisende sykehus i samarbeid med Radiumhospitalet. Dersom det lages en ny «urinblære» må du ta CT av urinveier etter 2 måneder. Ellers må du ta CT hver sjette måned i 2 år, og så etter ett år. Pasienter som ikke følges ved Radiumhospitalet skal til kontroll dit en gang årlig.
Vær oppmerksom
Så mange som 50 prosent opplever å få komplikasjoner etter gjennomgått kirurgi.
De vanligste komplikasjonene er:
- Sårinfeksjon
- Dårlig tilheling av sårkantene/at såret åpner seg
- Urinveisinfeksjon
- Blodforgiftning
- Tarmslyng
- Striktur (forsnevring) i den nydannede urinveien
Kontakt
Radiumhospitalet
Seksjon for gynekologisk kreftbehandling
Oppmøtested
Radiumhospitalet
Avdeling for gynekologisk kreft
Sengepost og poliklinikk
3. etg.
Radiumhospitalet
Ullernchausseen 70
0379 Oslo