Materiell om hypersomnier

Her finner du brosjyrer, videoforedrag, e-læringskurs og annet materiell om hypersomniene (søvnsykdommene) narkolepsi, idiopatisk hypersomni og Kleine-Levin syndrom.

En person som bruker en bærbar datamaskin
Her finner du brosjyrer og annet materiell om narkolepsi, idiopatisk hypersomni og Kleine-Levin syndrom. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

​​Informasjonsmateriell om narkolepsi, idiopatisk hypersomni og Kleine-Levin syndrom

NevSom har en rekke videoforelsninger, informasjonsfilmer og webinarer. Se de på denne nettsiden.​ 

​Tilrettelegging i skole og utdanning​​

 

brosjyre-cover: Tilrettelegging i skole og utdanning

 

 

Last ned brosjyren Tilrettelegging i skole og utdanning, for elever og studenter i skole med søvnsykdommene narkolepsi, idiopatisk hypersomni eller Kleine-Levin syndrom og deres foreldre, skole og PPT .

 

 

 

 

​​​Arbeidsliv og narkolepsi/hypersomni

forsiden av arbeidsliv og narkolepsi/hypersomni

Om blant annet tilrettelegging i arbeidslivet, tilskudd, tiltak og hjelpemidler. Last ned brosjyren Arbeidsliv og narkolepsi/hypersomni.​

 

 

 

 

 

 

Narkolepsi/hypersomni og muligheter i hjelpeappa​ratet

bilde av forsiden av brosjyren

En brosjyre med tips og informasjon om blant annet stønadsordninger og kontakt med NAV, og hjelp fra kommunen. Last ned brosjyren Narkolepsi/hypersomni og muligheter i hjelpeapparatet .

 

 

 

 

 

 

Narkolepsi og tilrettelegging i skole og utdanning (folder)

 

narkolepsi og tilrettelegging i skolen - folder.JPG

 

 

Narkolepsi og tilrettelegging i skole og utdanning – en folder.

En brosjyre med tips og råd om tilrettelegging i skole og utdanning for elever og studenter som har narkolepsi. Last ned og print ut (pdf).

 

 

 

 

Narkolepsi og hjelpemidler i skole, ​utdanning og jobb (folder) 

 

bilde av forside til brosjyre om hjelpemider i skole, utdanning og jobb ved narkolepsi

 En brosjyre om hjelpemidler som kan være til nytte for personer med narkolepsi i arbeid, skole eller utdanning. Last ned og print ut folderen Narkolepsi og hjelpemidler i skole, utdanning og jobb .​

 

 

 

 

 

 

Kleine-Levin syndrom (KLS)

 

cover av  KLS-brosjyren

 

 

En brosjyre om Kleine-Levin syndrom (KLS). Generell informasjon om sykdommen, utredning og behandling. Last ned brosjyren om Kleine-Levin syndrom her (pdf).​

 

 

 

 

 


Beskrivelse av Klenie-Levin syndrom

​Generell beskrivelse av Kleine-Levin syndrom (KLS): Til bruk ved for eksempel søknad om offentlige støtteordninger eller informasjon til skole/arbeidsgiver (pdf).

 

​​Sjekkliste ved Kleine-Levin syndrom​

Å huske på for pårørende (og pasient) for håndtering av sykdomsepisoder ved Kleine-Levin syndrom (pdf​).

 

Svensk tekst om Kleine-Levin syndrom

Brosjyren "Det handlar om KLS", om søvnsykdommen Kleine-Levin syndrom, er gitt ut av Universitetssykehuset i Linköping (UiL). Brosjyren om Kleine-Levins syndrom er på svensk, og kan lastes ned her (pdf). Brosjyren er publisert med tillatelse fra UiL.

Hør Sjeldenpoddens episode om narkolepsi, der Marie forteller om da hun ble diagnostisert, samtidig som hun sykepleierstudent, mens overlege Berit Hjelde Hansen, som jobber på NevSom, forteller om diagnosen. Hør episoden på Spotify, eller les mer om episoden på Sjeldenpoddens nettside.

Marit og Berit i studio, men en mikrofon

Foto: Kristin Rosnes Holte

Marit Skram og Berit Hjelde Hansen i Sjeldendpoddens studio.

NevSom har utviklet et e-læringskurs om narkolepsi. Kurset er rettet spesielt mot lærere i barne- og ungdomsskolen som har elever med narkolepsi, men alle som er interessert i å vite mer om narkolepsi kan ta kurset. Ta kurset gjerne sammen/i plenum. 

Be om webinar 

Det er også mulig for PP-tjenester å be om et webinar, hvor flere PP-rådgivere sitter sammen lokalt og tar e-læringskurset (online over teams), hvorpå en Therese Nordling, pedagogisk rådgiver fra Nevsom er med og kan svare på spørsmål direkte etter gjennomgangen. Dersom dere ønsker dette, kan dere sende en forespørsel til NevSom på e-post: post.nevsom@ous-hf.no. 

Her kan du se kurset

 

En kvinne som smiler med en gruppe mennesker i bakgrunnen

Foto: Shutterstock

Ta gjerne kurset sammen med noen!

 

Boken "Zzznork! - om narkolepsi og andre søvnsykdommer" er skrevet av Mariann Youmans i samtale med ti ungdommer som deler av sine erfaringer med søvnsykdommer. Her er det også intervjuer med søvnspesialister, tips, råd og fakta om alt fra symptomer, utredning, behandling, rettigheter og familie og vennskap.

Målgruppen for boken er både de som har diagnosen selv, men også for de rundt, som familie, venner, lærere eller kollegaer. Boken ble gitt ut første gang i 2012.

Boken Zzznork! er gratis, og kan bestilles fra NevSom på e-post post.nevsom@ous-hf.no. Husk å skrive inn navn og postadresse. ​

Zzznork - cover
Bestill boken fra NevSom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søvnforeningen er en landsomfattende, partipolitisk og religiøst uavhengig pasientforening som skal favne alle som har en søvnsykdom, er pårørende til disse eller er spesielt interessert i søvnsykdommer.​

www.sovnforeningen.no

E-post: sovnforeningen@gmail.com

Tlf: 48 28 03 83​

Søvnforeningen på Facebook

Fagnettverk for narkolepsi/CNS-hypersomnier

Norges eneste fagnettverk for narkolepsi/CNS-hypersomnier – nyttig for alle leger og fagfolk som ser denne pasientgruppen. Delta på videomøte to ganger i året, og få tilsendt nyttig informasjon på e-post​​. Les mer om Fagnettverk for narkolepsi/CNS-hypersomnier her. ​

Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer

Norsk Forening for Søvnmedisin (NOSM)

Interesseorganisasjon for helsepersonell og forskere som arbeider med søvn, søvnproblemer og søvnsykdommer. Norwegian Society of Sleep Medicine, NOSM.

 
Sist oppdatert 06.06.2024