Behandling

Utblokking av trange/tette blodårer i lungene

Trange eller tette områder i lungearteriene, blodårene som forsyner lungene med blod, kan oppstå som følge av gjentatte blodpropper til lungene. For noen personer med forsnevringer i lungearteriene kan utblokking av disse blodårene være et behandlingsalternativ. Utblokking av blodårer kalles percutan transluminal angioplastikk (PTA).

Behandlingen består i å føre et kateter (mykt, tynt plastrør) via lysken og gjennom blodbanen opp til hjertet og videre ut i lungearteriene. En ballong på enden av kateteret blåses opp og åpner opp det eller de trange eller tette områdene slik at blodtilførselen gjenopprettes. Målet for behandlingen er å redusere plager, som tungpustenhet og redusert fysisk anstrengelsesevne. Det er vanlig å gjøre behandlingen i flere omganger med cirka 4 til 6 ukers pause mellom hver behandling.

Før

Du må faste fra midnatt kvelden før behandlingen. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke.

Du kan ta dine morgenmedisiner som vanlig sammen med litt vann. Ta kontakt med legen eller sykepleieren din hvis du bruker blodfortynnende medisiner som Marevan®, Pradaxa®, Xarelto® ,Eliquis® eller Lixiana. Det er egne regler for disse medisinene.

Du må barbere begge lyskene kvelden før behandlingen, fordi behandlingen foregår via en blodåre i lysken. 

Du må dusje enten kvelden før eller på morgenen behandlingsdagen. Du skal ha på deg en ren pasientskjorte og dine egne, rene sokker på behandlingsdagen. 

En sykepleier vil legge inn en kanyle (mykt plastrør) i en blodåre på hånden eller armen din i forkant av behandlingen, slik at du kan få avslappende og smertestillende medisiner direkte i blodet under og etter behandlingen. 

Du vil få en blodfortynnende tablett (Dispril®) oppløst i vann som du skal ta før prosedyren dersom du ikke allerede bruker acetylsalisylsyre (Albyl-E®).

Under

Du blir hentet på kardiologisk sengepost og kjørt til behandlingsstedet i seng. Der blir du møtt av en sykepleier og lagt på ryggen på en smal benk. Du blir dekket med sterile duker med hull i lyskene. Lyskene blir vasket med et desinfiserende middel. Teamet som behandler deg består av røntgenleger og sykepleiere.

Behandlingen starter med at du får lokalbedøvelse i lysken. Du vil kjenne et stikk og litt press. Deretter fører legen et kateter inn i en stor blodåre i lysken og videre opp gjennom høyre hjertehalvdel og ut i lungearteriene.

Legen sprøyter røntgenkontrast gjennom kateteret slik at trange og tette partier kommer til syne.

Kateteret plasseres i riktig posisjon, og en ballong på enden av kateteret blåses opp slik at blodåren åpnes opp. Dette kan gjøres flere ganger under samme behandling. Du kan oppleve press eller ubehag i brystet når ballongen blåses opp og du vil få smertestillende medikamenter ved behov. Du vil være våken under behandlingen.

Når behandlingen er ferdig trekkes kateteret ut, og en kompresjonsbandasje legges stramt på innstikkstedet i lysken. Behandlingen varer cirka 2 til 3 timer.

Etter

Når behandlingen er ferdig blir du kjørt i seng til kardiologisk overvåkning eller intermediærstuen ved kardiologisk sengepost. Der blir du tatt imot av sykepleier som jevnlig måler blodtrykk og puls, følger med på hjerterytmen din og sjekker lysken din for blødning og hevelse. Du vil ha ekstra oksygentilførsel på nesekateter. Du skal ligge i sengen i cirka 4 timer. Den første timen skal du holde hodet flatt på puta, for å unngå økt press på blodåren i lysken og dermed redusere blødningsfaren. Så lenge du har sengeleie vil vannlatning skje på flaske eller i bekken.

Du skal være på overvåkningsavdelingen eller intermediærstuen i minst 4 timer før du blir flyttet tilbake til rommet ditt på kardiologisk sengepost. Du kan spise og drikke når du føler deg i form til det. Om behandlingen er komplikasjonsfri, kan du reise hjem dagen etter. Dette er noe individuelt ut fra forløp. Enkelte blir værende på sykehuset i 2 til 3 dager etter fullført prosedyre. 

Du bør unngå tunge fysiske anstrengelser de første 14 dagene etter du har kommet hjem, unngå spesielt tunge løft. Bandasjene i lysken kan fjernes etter 1 til 2 dager. Du kan dusje når du selv er klar for dette.

Lysken din kan være øm eller ha misfarging etter behandlingen. Dette er vanlig og ufarlig.

Resultatet av behandlingen

Som regel vil legen som utfører behandlingen gi deg en kort orientering om resultatet av behandlingen. Utskrivende lege vil informere deg ytterligere om behandlingsresultatet og om du er anbefalt å gjøre behandlingen flere ganger. Du vil i så fall få innkalling tilsendt.

Vær oppmerksom

Mulige komplikasjoner er:

  • Blødning fra innstikkstedet i lysken
  • Blødningskomplikasjoner med blodig oppspytt (hemoptyse). Dette skyldes vanligvis blødning i luftveien eller lungene som hostes opp. Mengden av blod varierer fra blodstriper i spyttet til større mengder rent blod eller blodig skum, noe som krever øyeblikkelig behandling.
  • Enkelte pasienter opplever smerter ved dyp innpust (inspirasjon) etter behandlingen
  • Feber og frostanfall

Ta kontakt med oss hvis du opplever dette etter at du har kommet hjem.

Personer med nedsatt nyrefunksjon kan oppleve en forbigående forverring av sin nyrefunksjon på grunn av kontrastmiddelet.

Kontakt

Rikshospitalet Kardiologisk avdeling

Kontakt Kardiologisk avdeling

Oppmøtested

Avdelingen holder til på flere steder. Sjekk eventuelt innkallingsbrevet for informasjon om hvor du skal møte. For kart velg besøksadresse.


Rikshospitalet
Kardiologisk avdeling
Sognsvannsveien 20

Ullevål sykehus
Seksjon for kardiologisk intervensjon
Kirkeveien 166

Oversiktsbilde over Rikshospitalet i snø

Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20

0372 Oslo

Ullevål hovedinngang i sol

Ullevål sykehus

Kirkeveien 166

0450 Oslo

Transport

​Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

Det går både buss og trikk til Rikshospitalet, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset og på Ring 3. Fra og med 1. september 2024 stenges endeholdeplassen på Rikshospitalet. Les mer her: Trikkeholdeplassen ved Rikshospitalet stenges.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

For rutetider se ruter.no eller ring 177.

 

​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

Praktisk informasjon

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.