Behandling
Embolisering ved muskelknuter og store blødninger fra livmoren
Embolisering utføres oftest for behandling av store blødninger fra livmoren. Blodstrømmen i pulsårene (arteriene) til hele eller deler av livmoren blir blokkert ved hjelp av små partikler som sprøytes inn i blodårene.
Den vanligste tilstanden som behandles med embolisering av livmoren er myomer (muskelknuter). Embolisering kan også brukes i andre sammenhenger for å redusere blødning. Det kan være ved stor blødning etter en fødsel eller ved andre forandringer i livmoren som gir unormalt stor blødning. Behandling med embolisering er et alternativ til tradisjonelle operasjoner og innebærer at du kan beholde livmoren.
Embolisering av muskelknuter (myomer) i livmoren utføres også for at myomene skal skrumpe og gi mindre trykkplager.
Før
Faste
Du må møte fastende til avtalt tid.
Medisiner
Hvis du bruker faste medisiner skal du som regel ta disse som vanlig om morgenen. Bruker du blodfortynnende medisiner må du snakke med legen om dette når du er til forundersøkelse på poliklinikken.
Under
Behandlingen blir gjennomført i lokalbedøvelse. Du får enten epidural eller en pasientstyrt smertepumpe. Legen vurderer hva som er best for deg. Du får smertestillende og avslappende medisin før og etter behandlingen.
Et tynt plastrør (kateter) innføres i lyskepulsåren. Legene bruker gjennomlysningsapparat for å kontrollere hvor kateteret går. Kateteret føres fram til blodåren som forsyner muskelknuten og små partikler sprøytes inn. Disse føres med blodstrømmen fram til knuten og tetter blodårene til muskelknuten.
Behandlingen foregår på røntgenavdelingen, men du er innlagt på gynekologisk avdeling. Inngrepet utføres av spesialutdannede røntgenleger.
På slutten av selve behandlingen eller like etter vil du kjenne smerter som følge av stopp i blodforsyningen til knuten. Det vil være en sykepleier som passer på deg og gir deg mere smertestillende om du trenger det. Plastrøret i lysken tas ut ved avslutningen av inngrepet.
Etter
Etter inngrepet blir du kjørt til overvåkningsavdeling, hvor du ligger til du er godt smertelindret. Deretter blir du kjørt tilbake til rommet ditt på sengeposten.
Du vil få sterke smertestillende medisiner det første døgnet som kan gjøre deg sløv og uvel. Dagen etter er man vanligvis mye bedre og trenger mye mindre smertestillende.
Etter inngrepet skal du ligge stille (flatt i sengen) i cirka 4 timer for å hindre blødning fra lysken.
Du kan spise og drikke når du føler for det.
De fleste kan reise hjem to dager etter behandlingen, med sykemelding for to-tre uker. Det er ikke vanlig å ha vesentlige smerter etter hjemreise, men mange føler seg slappe og slitne i et par uker etter behandlingen.
Graviditet etter behandlingen
Det er begrensede erfaringer når det gjelder graviditet etter embolisering. De fleste vil ha uendret evne til å bli gravide etter behandlingen.
Det ser ikke ut til å være øket risiko for dårlig blodforsyning til barnet under graviditet etter embolisering; Barn som er født etter embolisering er like store og friske som andre barn.
Det ser imidlertid ut til å være øket risiko for blødning i forbindelse med fødsel og også øket risiko for tidlig fødsel. Hos kvinner som ønsker barn i fremtiden, vil vi vurdere behandlingsalternativer ekstra nøye før vi eventuelt anbefaler embolisering.
Forventet behandlingsresultat
Volumet av muskelknutene skrumper gjennomsnittlig til halve størrelsen i løpet av de første 6 månedene etter behandlingen. Muskelknutene forsvinner som regel ikke helt, men ”dør” og gir ikke lenger plager. Cirka 90 prosent (90 av 100) av kvinnene får normal eller svært liten blødning. Av de som har plager med trykkfølelse før behandlingen, vil 60-90 % bli helt bra.
Tilbakefall
Cirka 15 prosent (15 av 100 behandlede pasienter) vil få tilbakefall av plager i løpet at de første 5 år etter behandlingen.
Noen (cirka 15 prosent) får litt feber, slapphet og /eller økt utflod i noen dager til uker etter behandlingen. Hvis feberen blir høy eller du føler deg dårligere må du kontakte avdelingen.
Forholdsregler
Du behøver ikke å ta spesielle forhåndsregler etter behandlingen. Du kan drive fysisk aktivitet og ha sex når du ønsker det.
Kontroll - oppfølging
Det er ikke nødvendig med spesiell kontroll etter behandlingen. Du får imidlertid telefonnummer til avdelingen når du reiser hjem, slik at du kan ta kontakt direkte i de første ukene etter behandling om du skulle få økende smerter, feber eller kraftig blødning.
Vær oppmerksom
En sjelden gang kan det bli blødning og blodansamling i lysken der kateteret er satt inn.
Noen få kvinner opplever at biter av muskelknutene støtes ut gjennom skjeden. Dette kan oppleves ubehagelig og gi forbigående smerter, feber og illeluktende utflod. Av og til må man gjøre en utskrapning av livmoren i narkose på grunn av dette.
Noen (cirka 15 prosent) får litt feber, slapphet og/eller økt utflod i noen dager til uker etter behandlingen. Hvis feberen blir høy eller du føler deg dårligere må du kontakte avdelingen.
Noen få opplever også langvarig utflod (mer enn 4 uker).
Risiko for å miste menstruasjonen helt som resultat av behandlingen er liten for kvinner under 45 år (1-3 prosent). For kvinner over 45 år er risikoen ca 10 prosent.
Risiko for å måtte fjerne livmoren på grunn av komplikasjoner er svært liten (mindre enn 1 av 100 kvinner).
Kontakt
Ullevål sykehus Bygg 8
Gynekologisk sengepost
Oppmøtested
Bygg 8 , 7.etasje
Ullevål sykehus Bygg 8
Kirkeveien 166
0450 Oslo