Ekspertsykehuset
Kostholdsråd som monner
I en studie som nylig ble publisert i British Medical Journal fant forskere en sammenheng mellom høyt inntak av ultraprosessert mat, kortere levetid og høyere dødelighet av hjerte- og karsykdom. Hvordan skal jeg forholde meg til dette i kostveiledning av pasienter med høy risiko for hjerte- og karsykdom?
![En mengde forskjellige fargerike råvarer i og rundt en piknikkurv](/4a8031/contentassets/61d7e480ad71427bbae6a7aadeb34b2d/ravarer.jpg?format=webp&width=900&height=600&quality=80)
Tekst: Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog, Seksjon for klinisk ernæring, Avdeling for klinisk service, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus (OUS). Foto: Linn Helen Stølen og Shutterstock
Studien undersøkte inntaket av ultraprosesserte matvarer, tidlig død og dødelighet av hjerte- og karsykdom. Studien fant en 19 % økt risiko for tidlig død og 27 % økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdom blant de som hadde høyest inntak av ultraprosessert mat sammenlignet med de som hadde lavest inntak. Denne studien bekrefter resultatet av en samle-analyse basert på over 200 000 deltagere der det også ble vist en sammenheng mellom ultraprosessert mat og død av hjerterelatert sykdom. Forfatterne av samle-analysen konkluderer imidlertid med at det trengs mer forskning for å kunne fastslå en årsak-virkningssammenheng.
Ultraprosesserte matvarer i et spiseforsøk
![Portrettfoto av Mette Svendsen](/4a8031/contentassets/61d7e480ad71427bbae6a7aadeb34b2d/mette_2022.jpg?width=2708&height=1805&quality=80&format=webp)
Mette Svendsen Foto: Linn Helen Stølen
Et behandlerperspektiv
Det vi kan spise mer av
Rask, næringsrik mat i en hektisk hverdag
- Ha ulike typer nøtter, fersk og tørket frukt som alternativ eller i tillegg til godteri og kaker
- Fyll på med grønnsaker, gjerne både til lunsj og middag.
- Gjør det enkelt – tomater, paprika, mais, ferdig kuttet salat trenger ikke tillagning
- Velg det du liker
- Tenk farger
- Gjør grønnsak til snacks smakfull med dipper (hummus, guacamole)
- Bonaccio M, Costanzo S, Di Castelnuovo A, Persichillo M, Magnacca S, De Curtis A, Cerletti C, Donati MB, de Gaetano G, Iacoviello L. Ultra-processed food intake and all-cause and cause-specific mortality in individuals with cardiovascular disease: the Moli-sani Study. Eur Heart J. 2022 Jan 25;43(3):213-224. doi: 10.1093/eurheartj/ehab783. PMID: 34849691.
- Suksatan W, Moradi S, Naeini F, Bagheri R, Mohammadi H, Talebi S, Mehrabani S, Hojjati Kermani MA, Suzuki K. Ultra-Processed Food Consumption and Adult Mortality Risk: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of 207,291 Participants. Nutrients. 2021 Dec 30;14(1):174. doi: 10.3390/nu14010174. PMID: 35011048; PMCID: PMC8747520.
- Hall KD, Ayuketah A, Brychta R, Cai H, Cassimatis T, Chen KY, Chung ST, Costa E, Courville A, Darcey V, Fletcher LA, Forde CG, Gharib AM, Guo J, Howard R, Joseph PV, McGehee S, Ouwerkerk R, Raisinger K, Rozga I, Stagliano M, Walter M, Walter PJ, Yang S, Zhou M. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):67-77.e3. doi: 10.1016/j.cmet.2019.05.008. Epub 2019 May 16. Erratum in: Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):226. Erratum in: Cell Metab. 2020 Oct 6;32(4):690. PMID: 31105044; PMCID: PMC7946062.
- Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, Garnett T, Tilman D, DeClerck F, Wood A, Jonell M, Clark M, Gordon LJ, Fanzo J, Hawkes C, Zurayk R, Rivera JA, De Vries W, Majele Sibanda L, Afshin A, Chaudhary A, Herrero M, Agustina R, Branca F, Lartey A, Fan S, Crona B, Fox E, Bignet V, Troell M, Lindahl T, Singh S, Cornell SE, Srinath Reddy K, Narain S, Nishtar S, Murray CJL. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):447-492. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31788-4. Epub 2019 Jan 16. Erratum in: Lancet. 2019 Feb 9;393(10171):530. Erratum in: Lancet. 2019 Jun 29;393(10191):2590. Erratum in: Lancet. 2020 Feb 1;395(10221):338. Erratum in: Lancet. 2020 Oct 3;396(10256):e56. PMID: 30660336.