Mer om PreventADALL-studien
PreventADALL-studien har som hovedmål å undersøke om tidlige smaksprøver av matallergener (peanøtt, egg, hvete og melk) fra 3/4 mnd alder, og/eller hudbehandling, kan påvirke barnets risiko for å utvikle allergisk sykdom.
PreventADALL (Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies) er en stor internasjonal studie med formål å undersøke om enkle tiltak i første leveår kan redusere utviklingen av allergiske sykdommer. Den skal også identifisere om miljø- og livsstilsfaktorer gjennom svangerskap, fødsel og barndom påvirker utvikling av allergiske og andre folkesykdommer, også senere i livet. Vi vil omsette ny viten om risikofaktorer til tiltak for å redusere utvikling av folkesykdommer, og gi bedre allmennhelse.

PreventADALL studien har nå vist at matallergi ved treårsalder kan forebygges. Stor takk til alle deltagere for å ha bidratt til disse viktige resultatene.
I studien fant vi at introduksjon av peanøtt, melk, hvete og egg fra tre måneder reduserte risikoen for allergi mot disse matvarene ved treårsalder. Forekomsten var redusert fra 2,3 prosent til 1,1 prosent, det vil si mer enn en halvering! På nasjonalt nivå tilsvarer dette at vel 1000 3-åringer i Norge per år kan unngå allergi mot peanøtt, melk, egg og hvete dersom alle barn starter å smake vanlige matvarer fra tremånedersalder.
Resultatene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet (25. juni 2022).
Se nyhetsbrev for mer detaljer.PDF
Husk å kontakte oss på preventadall@ous-hf.no hvis du har eller skal endre e-post adresse.
PreventADALL-studien har som hovedmål å undersøke om tidlige smaksprøver av matallergener (peanøtt, egg, hvete og melk) fra 3/4 mnd alder, og/eller hudbehandling, kan påvirke barnets risiko for å utvikle allergisk sykdom.

Alle barna er undersøkt ved 3, 6, 12, 24 og 36 måneders alder, vi er nå i gang med 7-årsoppfølgingen.

Her finner du forskningsprosjekter som pågår i PreventADALL-studien (Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies).

Her finner du resultater og publiserte artikler knyttet til forskningsprosjektet PreventADALL (Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies). Artiklene som er åpent tilgjengelig ligger som pdf-filer. Dersom du ønsker å lese de øvrige artiklene, ta kontakt med oss på preventadall@ous-hf.no.

PreventADALL-studien har dannet grunnlag for 13 ferdigstilte doktorgradsavhandlinger, og flere er underveis.


Foto: Åsne Rambøl Hillestad