Kirurgisk avdeling for barn 2

Seksjonen undersøker og behandler barn og ungdom (0-18 år) tilhørende fagområdet barnekirurgi (spesialisert barnekirurgi, urologi og gastrokirurgi) og transplantasjonskirurgi. Sengeposten har plass til 16 pasienter, hvorav 6 av disse er intermediærsenger (overvåkning). Seksjonen er en del av kirurgisk avdeling for barn. Trykk på lenken herunder for å lese mer om avdelingen og se forberedelsesfilmer for barn og unge som skal opereres.

Kirurgisk avdeling for barn 2 (KABS2) er en del av kirurgisk avdeling for barn (KAB) som består av 4 seksjoner. Seksjonen er lokalisert på Rikshospitalet i flotte og barnevennlige lokaler og har plass til 16 pasienter inkludert 6 intermediærsenger som benyttes til pasienter som trenger ekstra overvåkning, som etter operasjoner. I overkant av 40 personer jobber på KABS2.

Seksjonen har pasienter fra fagområdet barnekirurgi og transplantasjonskirurgi. Innenfor fagområdet transplantasjonskirurgi tar seksjonen imot pasienter i alderen 0-18 år i den postoperative fasen etter en nyre- eller levertransplantasjon. Sykehuset har nasjonalt behandlingsansvar for disse pasientgruppene. I forkant og etter den kirurgiske fasen, behandles disse pasientene ved barne- og ungdomsklinikken.

Fagområdet barnekirurgi har pasienter med medfødte misdannelser i mage-tarm og nyrer-urinveier, samt barn med solide svulster i den operative perioden. For de sjeldneste diagnosene har seksjonen et flerregionalt behandlingsansvar. Pasientgruppen som kommer til seksjonen fra dette fagområdet er i alderen 0 til 18 år.

Ved sengeposten arbeider det dyktige hjelpe-/barnepleiere, sykepleiere og spesialsykepleiere som vil ta godt vare på barnet og pårørende mens dere er innlagt. I tillegg til sykepleiere arbeider det kjøkkenassistent, sekretær og førskolelærer ved seksjonen. Seksjonen har eget lekerom, kjøkken og oppholdsrom for foreldrene.

Alle barn og ungdommer innlagt har rett til å ha med seg en av foreldrene/pårørende.

Seksjonen ledes av Diana Solms Ingebricson og assisterende seksjonsleder er Markus Bergback. Seksjonen har flere fagutviklingssykepleiere Marlene Bless, Maria Solberg Knudsen, Janicke Bergersen og Ida Johansson Ringvold (permisjon)

Har barnet ditt feber eller andre sykdoms symptomer i forkant av innleggelse så ring også inntakskoordinator eller rett på sengepost 23 07 46 20
Vi minner om at vaksiner (covid vaksine eller andre vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet) ikke skal tas 14 dager før eller 14 dager etter planlagt kirurgi.

Når barnet ditt skal opereres er det naturlig at dere har mange spørsmål. Det kan være lurt å notere ned spørsmålene til bruk i samtaler med leger og sykepleier.
Forberedelse av barn som skal opereres bør starte hjemme. Snakk med barnet om det som skal skje på sykehuset.
Det anbefales at barn forberedes en dag i forkant av innleggelse tilsvarende alder, det vil si er barnet 3 år bør forberedelsen starte 3 dager før innleggelse.
Dersom barnet er forkjølet, har feber eller andre infeksjoner er det viktig å gi beskjed i forkant. Hvis det har gått vannkopper i nærmiljøet må sykehuset kontaktes. Anestesilegen og/eller kirurgen tar stilling til om operasjonen kan gjennomføres likevel.
Hvis barnet har vært innlagt på sykehus utenfor Norden siste 12 måneder må fastlege kontaktes for å ta MRSA/ESBL prøve før innleggelse. Dette for å forhindre spredning av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (MRSA/ESBL).

Tilstedeværelse

For at barnet skal føle seg trygg er det viktig at en av foreldrene er mest mulig tilstede under oppholdet. Gjennom nærhet og hjelp til å opprettholde barnets normale rutiner kan dere formidle trygghet til barnet.

Faste

Alle som skal ha narkose og opereres må faste. Faste betyr at barnet ikke kan spise eller drikke en viss tid før operasjonen. Dere vil få beskjed av sykepleieren om hvor lenge barnet må faste.

Hygiene

Kvelden før operasjonen bør barnet bade/dusje. Enkelte barn må vaskes med en desinfiserende såpe. Dere vil få informasjon om dette hvis det er aktuelt.

Besøk

Egne rutiner for besøk gjelder under pandemien, se punktet besøk lenger ned på siden!

Barnet kan motta besøk når det er på sengeposten, men det er viktig å begrense dette siden barnet er nyoperert og trenger ro. Besøkende må være friske. God håndhygiene er alltid nødvendig for å forebygge infeksjoner.

Amming

For mødre som ammer eller pumper seg er det mulig å låne pumpeutstyr. Det anbefales å pumpe seg cirka hver 3. time for å opprettholde melkeproduksjonen.

Forberedelsesfilm for barn som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Forberedelsesfilm for ungdom som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Click here to see movies about how to prepare a child or a teenager for surgery

The movies are available in arabic, english, polish, somali and urdu. 

Når dere kommer på sykehuset er det en del forberedelser før operasjonen, og det vil bli venting.

På sykehusavdelingen blir dere tatt imot av en sykepleier som vil informere om forløpet før- og etter operasjonen. Det er fint om dere sier i fra dersom det er spesielle hensyn som må tas.

En kirurg vil informere om operasjonen, forventet resultat og anslå hvor lenge dere skal være på sykehuset. Barnet blir undersøkt og det måles vekt, høyde og blodtrykk og tas blodprøver. Avhengig av diagnose kan det også være andre undersøkelser som må gjennomføres.

Anestesilegen vil informere om narkose. Gi beskjed dersom barnet har allergier eller andre helseproblemer.

Les mer om barn på sykehus

Barn på sykehus - Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no)  

Eller om ungdom på sykehus

Ungdom på sykehus - Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no)

Når dere kommer på sykehuset er det en del forberedelser før operasjonen, og det vil bli venting.

På sykehusavdelingen blir dere tatt imot av en sykepleier som vil informere dere om forløpet før- og etter operasjonen. Det er viktig at dere sier i fra om spesielle hensyn som må tas.

En kirurg vil informere om operasjonen, forventet resultat og anslå hvor lenge dere skal være på sykehuset. Barnet blir undersøkt og det måles vekt, høyde og blodtrykk og tas blodprøver. Avhengig av diagnose kan det også være andre undersøkelser som må gjennomføres.

Anestesilegen vil informere om narkose. Gi beskjed dersom barnet har allergier eller andre helseproblemer.

CPAP, BPAP, Optiflow eller annet medisinsk utsyr nok for ett par dager

Faste medisiner for de første dagene

Klær

Kosedyr/bamse

Krykker eller rullestol

Vi har bleier

I avdelingen har vi eget kjøkken. Her har vi ett stort utvalg av mat og drikke. På kjøkkenet jobber vår servicearbeider Sania. Hun er ansvarlig for renhold og orden, bestilling av mat og spesialkost på kjøkkenet vårt. Sammen med henne jobber en buffetvert fra hovedkjøkkenet fra kl 11:00.

Det er kun de ansatte ved sykehuset som kan gå bak til komfyren på kjøkkenet.

Åpningstid:
Kjøkkenet er stort sett åpent hele døgnet. Av hygieniske årsaker er spiserommet stengt mellom kl 06:45 - 07:30 og kl 11:30 – 12:15. Da vaskes og desinfiseres overflater.

Mat:
Av hygieniske prinsipper blir maten porsjonspakket og satt i kjøleskap. Ukens meny henger utenfor kjøkkenet.

Etter operasjon kan barn og ungdom oppleve nedsatt matlyst. Vi har derfor forskjellig utvalg av yoghurt, sjokolademelk, smoothie og is som er forbeholdt pasientene.

Barnemat:
På kjøkkenet har vi div. utvalg av barnemat på glass, grøt, yoghurt og fruktmos.
I tillegg til NAN 1 og 2 (fra Nestlé) har vi noen typer spesialmelk. Ta med ekstra melk for et par dager dersom barnet ditt bruker spesialblandinger som kan være vanskelig å få tak i.
Vi har dessverre ikke NAN 3, Hipp, Småfolk eller Collett.

Spesialkost/allergivennlig mat:
Hovedkjøkkenet tilpasser gjerne kost hvis det trengs. Dette må registreres på liste som henger ved kjøkkenet før kl 09. Gi beskjed om dette ved innkomstsamtale med sykepleier.

Etter lange opphold kan barn og ungdom bli matlei. Det er mulighet til å bestille ønskekost fra hovedkjøkkenet. Spør Sania eller sykepleier om meny.

Lekerommet er et tilbud til barn på avdelingen fra 0 -6 år. Alle barn fra 0 – 18 år som er innlagt på avdeling, også søsken som kommer på besøk, er velkommen etter avtale

Avdelingens pedagog er på lekerom på dagtid fra mandag til fredag. Hvis barnet ikke kan komme til lekerom avtaler pedagog med foreldrene og kommer til barnas rom

Foreldre som bruker lekerommet sammen med barna har et ansvar for å holde det ryddig slik at alle barn føler seg velkommen til å leke der

Den pedagogiske virksomheten på lekerom er en del av behandlingstilbudet på avdelingen

Lekerommet skal være et fristed for barna. Her skal det ikke gjøres noen medisinske prosedyrer. Foreldrene må unngå å snakke om sykdom, med mindre barnet tar initiativ til det.

En forutsetning for lek er tid og ro. Ikke forstyrr leken hvis du ikke må. Det er viktig at de voksne følger reglene til lekerommet.

 

brosjyre-for-lekerom.pdf (oslo-universitetssykehus.no)

Det er tilbud om skole for alle barn som blir lagt inn på sykehus.

 

1 pårørende får parkere gratis på parkeringsplassen for ansatte. Henvend deg til sekretær i basen for å ordne dette

Kontakt

Telefon

Døgnåpen telefon

23 07 46 20

Pasientkoordinator sengeposten:

23 07 46 18
 • Mandag 09:00 - 11:00
 • Tirsdag 09:00 - 11:00
 • Onsdag 09:00 - 11:00
 • Torsdag 09:00 - 11:00
 • Fredag 09:00 - 11:00
 • Lørdag STENGT
 • Søndag STENGT

Pasientkoordinator Dagenheten og poliklinikk:

23 07 46 19
 • Mandag 09:00 - 11:00
 • Tirsdag 09:00 - 11:00
 • Onsdag 09:00 - 11:00
 • Torsdag 09:00 - 11:00
 • Fredag 09:00 - 11:00
 • Lørdag STENGT
 • Søndag STENGT

E-post

diasol@ous-hf.no
anmibe@ous-hf-no

Slik finner du fram

Oppmøtested

Inngang kvinner-barn Rikshospitalet

E1 - 4 etasje

Oversiktsbilde over Rikshospitalet i snø

Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20

0372 Oslo