Ekspertsykehuset

Baris på fjellet?

Nordmenn er sultne på sol etter en lang vinter og når sola endelig varmer igjen, kaster vi klærne. Vinterblek hud er særlig sårbar for skader fra solstrålene. Med solsmarte valg og god beskyttelse kan vi redusere risikoen for å få hudkreft.

Trude Eid Robsahm, seksjonsleder ved Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet (FHI) og Ieva Ailte, forsker ved Institutt for kreftforskning, Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 25.03.2024
Mann på fjellet

Foto: Shutterstock

Mars nærmer seg slutten og det er vår i lufta. Vi kjenner at sola varmer når den viser seg. Dette er det vi lengter etter gjennom den mørkeste vinteren. Etter mange måneders pause er vi sultne på sol, og påsken står for tur.

En person som smiler for kameraet

Foto: Elisabeth Jakobsen

Trude Eid Robsahm, seksjonsleder ved Kreftregisteret, FHI. 
En kvinne med langt hår smilende

Foto: OUS

Ieva Ailte, molekylærbiolog og forsker ved Institutt for kreftforskning, OUS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er nettopp i påsken de fleste av oss har årets første møte med sola enten vi er hjemme, på fjellet, ved sjøen eller på reise. Når vi nå pakker oss ut av vinterklærne er huden vår særlig sårbar og tåler dårlig de sterke solstrålene.

Her vil vi gi noen gode råd om hvordan vi både kan nyte solen og samtidig beskytte oss for solskader og hudkreftrisiko.

Tips og råd

Yr.no har et UV-varsel, som forteller oss om solstrålenes styrke der vi er, time for time i løpet av dagen. Du finner dette i Yr-appen under fanen «andre varsler».

Vi har behov for solbeskyttelse når UV-varselet viser 3 eller mer. Solstrålene reflekteres også fra omgivelsene og det er viktig å huske på at både snø og vann forsterker dette. Bilder under viser UV-indeks for Oslo og Gran Canaria 22.mars 2024.

På Kreftforeningens hjemmeside finner vi fem #solsmarte råd, som hjelper oss å gjøre gode valg for å redusere risiko for hudkreft.

 

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon

Foto: Yr.no

 

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon

Foto: Kreftforeningen

 

Det første rådet er å unngå den sterkeste sola midt på dagen og råd nummer to er å oppsøke skygge. 

Men, i påsken er det nettopp midt på dagen vi ønsker å være ute på tur og aller helst i solskinn.

Derfor er solkrem, klær og briller den måten vi velger å beskytte oss på. Når det gjelder solkrem har nok de fleste fått med seg at den minst skal ha solbeskyttende faktor 30. Utfordringen er å huske nakke og ører, og områder som man kler av i løpet av dagen, og ikke minst det å smøre seg med en rikelig mengde.

De fleste smører for tynt, som reduserer beskyttelsen betraktelig. Et tynt lag med faktor 30 gir en reell beskyttelse tilsvarende faktor ca. 5. Det er derfor et godt tips å smøre to ganger med like mye krem og å gjenta smøringen hvis man skal være lenge ute i sola, særlig når man bader eller svetter.

En gruppe skiløpere poserer for et bilde

Foto: Trude Eid Robsahm

Med tillatelse fra avbildede. 

Baris eller bikinitopp?

Det kan friste å ta av seg genseren og la solen treffe den bleike vinterhuden. Men det er ingen god ide. På fjellet kan både temperatur og vind gjøre at man ikke kjenner hvor sterk solen er og merker heller ikke at man blir brent før det er for sent. Det er viktig å huske at sol øker risiko for hudkreft også når du ikke blir brent. Den mengden sol som vi utsettes for hvert år i løpet av livet er med å påvirke risiko for hudkreft.

Hudkreft i Norge

Kreftregisterets tall viser at hudkreft er blant kreftformene som har økt mest i Norge på 2000-tallet og de øker fortsatt. De to hudkreftformene som overvåkes av Kreftregisteret er plateepitelkreft og melanom (også kjent som føflekkreft).

Begge disse kreftformene trenger behandling, men den mest alvorlige og dødelige er melanom. Forekomsten av melanom i Norge er blant de høyeste i verden og dødeligheten er nest høyest etter New Zealand.

Basert på geografisk plassering og klima i Norge så skulle man ikke forvente dette. De aller fleste i Norge har lys hud og tåler dårlig mye sol. Derfor er det ekstra viktig at vi tar solsmarte valg.

Lenker og referanser

Slik kan hudkreft forebygges - Kreftforeningen.no

Les mer om kreftstatistikk i Norge - Kreftregisteret.no

Les mer om behandling av føflekkreft på Oslo universitetssykehus