Tannhelse ved primær immunsvikt

Noen personer med antistoffsvikt har plager fra munnhulen andre er ikke plaget. Her finner du noen generelle tannhelseråd og lenker til nyttige steder dersom du er plaget.

Personer med nedsatt immunforsvar kan få infeksjoner i munnhulen forårsaket av bakterier, virus eller sopp. Infeksjoner i munnslimhinnen kan lett gi svie og kløe, og dette kan gjøre det vanskelig å opprettholde gode spise- og tannpussevaner. Mye belegg på tennene vil lett gi hull (karies) og tannkjøttbetennelse. Såre slimhinner (after/ munnskold) er vanligere hos personer med primære immunsviktsykdommer enn hos friske. I noen få, alvorlige tilfeller kan personer med primær immunsvikt ha tannutviklingsdefekter.
 
Alle bør ha regelmessig oppfølging i tannhelsetjenesten fra ung alder for å forebygge eller behandle eventuelle plager i tennene og munnhulen. Det bør være god kommunikasjon mellom tannhelsetjenesten og behandlende lege dersom symptomene i munnen, som for eksempel soppinfeksjoner, er alvorlige og vedvarende.

Personer med primær immunsvikt som har plager i tennene eller munnhulen kan søke om å få dekket utgifter til undersøkelse og behandling hos tannlege. Mer informasjon om dette finnes på Helsenorge sine sider.
 
TAKO-senteret i Oslo utreder og behandler pasienter med sjeldne medisinske tilstander. De samler, systematiserer og formidler kunnskap om slike forhold. TAKO-senteret kan gi råd og veiledning om tannhelse- spørsmål til tannhelsetjenesten og helsepersonell.

Daglig gode rutiner for munnhygiene er svært viktig for personer som lett får infeksjoner i munnhulen:

  • Faste måltider
  • Vann som drikke om natten
  • Tannpuss med fluortannkrem morgen og kveld
  • Tanntråd/tannstikker
  • Fluortilskudd i form av tabletter, skylling eller tyggegummi etter individuell vurdering
  • Klorhexidin skyllevæske eller gel i samråd med tannlege/tannpleier

Senter for sjeldne diagnoser

Senter for sjeldne diagnoser er en seksjon i Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo Universitetssykehus (OUS) og en del av Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser (NKSD).
Til hovedsiden
En person som holder en boble
Sist oppdatert 16.02.2022