Nyhetsbrev fra NKSU
NKSU har to til fire nyhetsbrev i året som sendes ut for å oppdatere om hva vi jobber med og andre relevante saker.
Nyhetsbrev 2025
NKSU er fortsatt NKSU
Fra 1. januar 2025 gikk vi fra å være en kompetansetjeneste til å bli et kvalitets- og kompetansenettverk. Vi har fortsatt nasjonale oppgaver, men med noe mindre ressurser. Vi beholder NKSU som forkortelse. Ta fortsatt kontakt ved store og små spørsmål.
Nye informasjonsfilmer om sykdomsrelatert underernæring
Vi har nå ferdigstilt og publisert alle fem informasjonsfilmene innen tema sykdomsrelatert underernæring:
- Sykdomsrelatert underernæring
- Vurdering av risiko for underernæring med MST
- Individuell kartlegging
- Ernæringsbehandling
- Hvordan kode for underernæring?
Filmene finner du her: Informasjonsvideoer fra NKSU - Oslo universitetssykehus HF.
Du kan laste ned filmene og bruke de fritt, f.eks. i undervisning og opplæring. Håper du finner filmene nyttige.
E-læringskurs om sykdomsrelatert underernæring
E-læringskurset: “Sykdomsrelatert underernæring - litt om alt du trenger å vite” er nå ferdigstilt og tilgjengelig via vår nettside. Målgruppen er helsepersonell. Kurset kan brukes fritt, og det kan lastes opp til læringsplattformer i helseforetakene. Kurset er basert på filmene og tar omtrent 20 minutter å gjennomføre. Gi oss gjerne tilbakemelding på hvordan dere benytter e-læringskurset. Vi er interessert i å samle erfaringer.
Tekst om sykdomsrelatert underernæring på HelseNorge
Nå er sykdomsrelatert underernæring også omtalt på HelseNorge. Teksten har pasienter som målgruppe og er skrevet av oss. Du finner teksten her: Underernæring ved sykdom - Helsenorge.
Webinar om MST arrangert av NKSU og Helsedirektoratet
Gikk du glipp av webinaret Risikovurdering av underernæring. To år med MST – hva er status? - Helsedirektoratet finner du opptak i lenken.
Nye, norske artikler om underernæring
- Kristin Folven et al. Increased risk of rehospitalisation and death in older hospital patients at risk of malnutrition: A cohort study. The Journal of Nutrition, Health and Aging. 2024
- Ida Kristiansen et al. Risk factors and evolution of weight loss in Parkinson's disease: A 9-year population-based study. Parkinsonism & Related Disorders. 2024
- Ingrid MF Gjelstad et al. Impact of radiotherapy on body weight in head and neck cancer patients: A prospective study. Clinical Nutrition ESPEN. 2024.
Takk for mange svar på vår spørreundersøkelse!
Vi fikk 67 svar fra kefer rundt omkring i landet, hvorav 52 jobbet i spesialisthelsetjenesten. Alle delene av landet var godt representert, og 63% oppga at de jobbet med sykdomsrelatert underernæring daglig.
Kort oppsummert så mente dere at NKSU skulle ha både kefer, leger og sykepleiere som målgruppe og at det generelt var viktigst å prioritere tiltak rettet mot sykehusledelse, leger og sykepleiere. I tillegg satt dere høy viktighet for NKSU på strukturelle oppgaver slikt som å etterspørre implementering av ernæringsoppfølgning i sykehusene, tilgjengeliggjøre kodetall for underernæring og informasjon om underernæring på HelseNorge, og mindre viktighet på at NKSU var synlig i ulike medier.
Vi har brukt svarene deres som viktige bidrag til prioritering av mål, målgruppe og oppgaver for NKSU som nasjonalt nettverk i årene som kommer.
Takk igjen for alle bidrag!
E-læringskurs om sykdomsrelatert underernæring
E-læringskurset “Sykdomsrelatert underernæring - litt om alt du trenger å vite” ligger nå i læringsportalene i Helse Sør-Øst, Helse Vest, Helse Midt-Norge, Helse Nord og enkelte kommuner. Når kurset er gjennomført i en læringsportal får man kursbevis. De som ikke har tilgang til kurset gjennom en læringsportal kan logge inn som ekstern bruker i Helse Sør-Øst sin læringsportal. Da vil du kunne skrive ut en bekreftelse på at kurset er gjennomført. Kurset ligger også tilgjengelig på NKSU sin nettside. Gi oss fortsatt gjerne tilbakemelding på hvordan dere benytter e-læringskurset.
Ernæringsstrategi i oppdragsdokument fra Helse- og omsorgsdepartementene
Helse- og omsorgsdepartementet lager årlig oppdragsdokumenter til de regionale helseforetakene. Den 4. juli 2025 kom en oppdatering, der Helse- og omsorgsdepartementet gav helseforetakene i oppdrag å “sørge for at alle helseforetak i regionen har en ernæringsstrategi” (se TOD2025-4 i bildet under som er klippet fra oppdragsdokumentet).

Nye, norske artikler om underernæring
- Key considerations for who, when, why, and how to screen for malnutrition. Paur I, Ottestad I. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2025. Paur & Ottestad på PubMed.
Artikkelen diskuterer risikovurdering for underernæring og valg av verktøy for risikovurderingen i lys av GLIM-kriteriene for underernæring. - Measured and predicted energy expenditure among patients with distal bowel cancer: Results from the GAIN-project. Beichmann B, et al. Clin Nutr. 2025. Beichmann et al. på Pubmed.
Formler brukes ofte til å estimere energiforbruk, men Beichmann og medforfattere finner at formlene underestimerer energiforbruk hos pasienter med distal tarmkreft når forbruket sammenlignes med indirekte kalorimetri. - Patient characteristics associated with the provision of nutritional support to older hospitalised patients at risk of malnutrition: A cohort study. Folven KI, et al. Clin Nutr. 2025. Folven et al. på Pubmed
Artikkelen baserer seg på data om pasienter 65 år og eldre ved Haukeland universitetssjukehus. En tredjedel av pasienter i risiko for underernæring fikk ikke ernæringsbehandling i sykehuset. Funnene tyder på at helsepersonells beslutninger om hvorvidt de skal gi ernæringsstøtte til eldre pasienter med risiko for underernæring i stor grad påvirkes av pasientkarakteristikker. - Nutrition disorders and related conditions - prevalence, overlap and relation to one year survival in geriatric patients. Peelen FO, et al. J Nutr Health Aging. 2025. Peelen et al. på Pubmed
Denne artikkelen beskriver stor grad av overlapp mellom underernæring, skrøpelighet, dehydrering, sarkopeni og tildels også overvekt blant sykehuspasienter på geriatrisk avdeling. I denne populasjonen er det økt et års dødelighet blant de underernærte og pasienter med overlapp av disse tilstandene.
Med vennlig hilsen oss i NKSU
Ingvild Paur, Faglig leder, Helse Sør-Øst
Ingrid Fange Gjelstad, Helse Sør-Øst
Ida S. de Vries, Helse Midt-Norge
Kari Sygnestveit, Helse Vest
Mina Marie Holtleite, Helse Nord
Nyhetsbrev 2024
Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring har på oppdrag fra Helsedirektoratet levert rapporten Nasjonal kartlegging innen ernæringsområdet i spesialisthelsetjenesten (helsedirektoratet.no). Rapporten har fokus på underernæring og ernæringsarbeid i spesialisthelsetjenesten.
Dette er en stor oversikt over publikasjoner om ernæringsarbeidet i norske sykehus fra 2010-2023, annen informasjon og tolkning av funnene. Rapporten presenterer følgende resultater:
- Forekomst av underernæring og risiko for underernæring (helsedirektoratet.no)
- Innrapporterte ICD-10-koder for underernæring (helsedirektoratet.no)
- Sammenheng mellom underernæring og utfallsmål (helsedirektoratet.no)
- Ernæringsstrategier i norske helseforetak (helsedirektoratet.no)
- Erfaringer med ernæringsarbeid i norske sykehus (helsedirektoratet.no)
- Rutiner for ernæringsarbeid i norske sykehus (helsedirektoratet.no)
- Annen relevant informasjon fra ernæringsområdet i norske sykehus (helsedirektoratet.no).
Rapporten konkluderer med at ernæringsområdet i spesialisthelsetjenesten er preget av ulikheter mellom regionale helseforetak og mellom helseforetak innen samme region. Det er forskjeller innen ernæringsbehandlingen som gis, ulikheter i tilgang på kompetanse, og store usikkerheter rundt kvaliteten på ernæringsoppfølgingen. Vi mener derfor at det er redusert pasientsikkerhet innen ernæringsområdet i spesialisthelsetjenesten.
Vi i Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) ønsker å gi dere en oppdatering på hva vi jobber med for tiden. Del gjerne videre til andre som kan være interesserte.
Nye informasjonsfilmer om sykdomsrelatert underernæring
NKSU har den siste tiden arbeidet med å lage korte informasjonsvideoer om sykdomsrelatert underernæring. På årets KEFF-konferanse i Bergen var det premiere, og videoene om sykdomsrelatert underernæring og MST ble lagt ut på våre nettsider. Det jobbes videre med oppfølgerne; ernæringskartlegging og ernæringsbehandling, som vil bli publisert i løpet av 2024. Disse videoene kan brukes fritt, for eksempel i undervisning.
Oppdatert nettside
Vi har oppdatert våre nettsider. Nettsiden har fått nytt design og vi oppdaterer innhold fortløpende. Vi ønsker at nettsiden skal være relevant og nyttig, og vi setter pris på tilbakemeldinger.
Nye publikasjoner om underernæring
Endelig er resultatene fra QuaNut-studien publisert! Her har både våre egne Ingvild Paur og Kari Sygnestveit bidratt, blant mange andre. Denne tverrsnittstudien blant pasienter innlagt på fire norske Universitetssykehus finner at
- 58 prosent av pasientene ble korrekt risikovurdert for underernæring
- 29 prosent av pasientene har underernæring
- 36 prosent av de underernærte hadde dokumenterte ernæringstiltak i journal
- 30 prosent av de underernærte fikk en ICD-10 kode for tilstanden
- de underernærte hadde lenger liggetid og flere dødsfall
Artikkelen inneholder mer informasjon som kan være relevant å vise til i flere sammenhenger som bl.a. i undervisning og argumentasjon for å styrke ernæringsarbeidet i eget foretak.
Resultatene har vekket nasjonal oppmerksomhet og har blant annet blitt omtalt i Aftenposten (pluss-sak), og videreformidlet i Dagens Medisin, NTB og NRK Radio.
Malnutra-studien ledet av professor Jutta Dierkes (UiB) og førsteforfatter Marte A. Trollebø er også publisert. Studien ser på pasienter fra Haukeland Universitetssjukehus. De fant en sterk assosiasjon mellom alvorlig underernæring og død innen to år etter innleggelse.
NKSU har bidratt til en studie som undersøker forekomst av underernæring og om GLIM-kriteriene kan brukes i en akuttgeriatrisk setting på Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige. Hele 58 prosent av de geriatriske pasientene var underernærte. GLIM-kriteriene kunne brukes i denne settingen, med unntak av muskelmassemål.
Nyhetsbrev 2023
Tekst om sykdomsrelatert underernæring i felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
Felles nettløsning er en portal hvor alle helseforetak kan dele behandlingstekster og informasjonsmateriale. Målet med portalen er å oppnå mer helhetlig og samordnet digital kommunikasjon i helsetjenesten. Behandlingstekstene kan legges ut på helseforetakenes egne nettsider under behandling (se bilde under for eksempel) enten som en frittstående tekst eller som en del av annen behandlingstekst. NKSU har laget en enkel behandlingstekst om sykdomsrelatert underernæring. Denne vil nok være mest relevant å legge til som en del av andre behandlingstekster om behandling av sykdommer hvor sykdomsrelatert underernæring ofte forekommer.
Publikasjon fra HUNT4 70+ undersøkelsen
Kolberg med flere (inkl. vår Lene) har publisert en artikkel som har sett på prevalensen av underernæring (basert på vekttap, lav KMI eller lavt matinntak) blant eldre voksne i Nord-Trøndelag. Prevalensen er høy, den ligger på 14% og øker med 4% per år fra 70 år. Den er høyere blant hjemmeboende med behov for hjelp , blant de som bor på sykehjem og blant kvinner. Artikkelen inneholder tall som det kan være relevant å vise til i flere sammenhenger som bl.a. undervisning og planlegging av helsehjelp til eldre. Artikkelen ligger vedlagt.
Ansatte i NKSU
Det har skjedd endringer i NKSUs ansatte det siste året. Ingvild Paur er faglig leder og Ingrid Fange Gjelstad er forskningsansvarlig. I tillegg har vi fire 20 prosent- stillinger som regionale representanter, dette er Mina Marie Handberg Holtleite fra Helse Nord, Irene Mork fra Helse Midt, Kari Sygnestveit fra Helse Vest og Synnøve Thon fra Helse Sør-Øst.
Motta nyhetsbrev?
Har du lyst til å motta nyhetsbrev fra NKSU? Send navn og arbeidssted til NKSU@ous-hf.no for å melde deg på nyhetsbrevet vårt.