I august 2021 kom for første gang Nasjonal strategi for sjeldne diagnoser, fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Strategien er laget med innspill fra brukerorganisasjoner og fagpersoner i tjenestene. – Norge er et lite land og det vil være få pasienter med hver diagnose og bare noen få fagpersoner og forskere som kjenner tilstandene godt. Vi trenger internasjonalt samarbeid om utredning og behandling, om forskning og innovasjon. Derfor trenger vi en strategi for sjeldne diagnoser, skrev daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie i innledningen.
Marit Skram, NevSom.
Strategien skal bidra til at alle personer som er født med, eller som senere får en sjelden diagnose eller tilstand, får likeverdig tilgang til utredning, diagnostisering, behandling og oppfølging av god kvalitet. Dette er beskrevet i strategiens fem overordnede mål:
I strategien er det også utformet ti tiltak som skal bidra til at målene nås (se alle tiltakene nederst i artikkelen).
I strategien legges det til grunn at de nasjonale kompetansetjenestene for sjeldne diagnoser avvikles som nasjonale kompetansetjenester, men at aktiviteten og fagmiljøene videreføres og videreutvikles.
– Vi har vært forberedt på at departementet ønsker en endring i hvordan nasjonale kompetansetjenester er definert og organisert. Det har pågått en prosess rundt dette i et par år allerede, men vår tjeneste har hittil vært holdt utenfor i påvente av Nasjonal strategi for sjeldne diagnoser, sier NevSoms leder Martin Aker.
Betegnelsen Nasjonal kompetansetjeneste kommer nok til å forsvinne etter hvert. For øvrig er det for tidlig å si hvilke endringer det vil innebære for NevSom.
– Strategien har et tydelig fokus på fagnettverk, både nasjonalt og internasjonalt. Internasjonalt vil man særlig satse på European Reference Networks (ERN), som har utspring i EU. Muligheten for formell deltakelse i ERN for NevSom vil vi se nærmere på, sier Aker.
Han er spent på hvilken betydning strategien får for utvikling av nasjonale fagnettverk.
– Det finnes mange ulike fagnettverk i Norge, også innen våre fagområder. Noen er knyttet til forskningsprosjekter, andre har fokus på utveksling av kliniske erfaringer og drøfting av utfordrende saker. Departementet har gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å utrede hvordan tjenestene til personer med sjeldne diagnoser kan styrkes gjennom etablering av nasjonale fagnettverk. Hvis nasjonale fagnettverk får en tydelig forankring i helseforetakene kan det gi oss bedre forutsetninger for å utvikle og spre kompetanse.
Les og last ned Nasjonal strategi for sjeldne diagnoser her, fra regjeringen.no.