Har du sex med flere partnere, riskerer du å få mer enn en seksuelt overførbar infeksjon

Sex og smitte i koronaens tid

Publisert 12.05.2020
Sist oppdatert 19.04.2022
En gruppe fargerike strengeobjekter

Sex og smitte i koronaens tid

Av: Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner (NKSOI)
Tekst: Marie Aasterød, Sykepleier, Olafiaklinikken, Seksjon for venerologi, Oslo universitetssykehus og NKSOI. 
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

 

Det er mye usikkerhet om dagen, har folk i det hele tatt lyst på sex?

Mange er i karantene/isolert hjemme eller permittert med usikkert tidsperspektiv. Hvordan vi reagerer på usikkerhet og økt sosial distanse er forskjellig. Noen bruker sex som trøst og en måte å distrahere seg på. Mens usikkerhet med eventuell medfølgende angst og depresjon kan ha en negativ effekt på sexlysten for andre.

Kan koronaviruset smitte seksuelt?

Nei, per dags dato er det ingen indikasjon for at koronaviruset smitter seksuelt. Viruset er foreløpig ikke funnet i sæd eller vaginalsekret, men du har fortsatt risiko for smitte av viruset under sex. Dette fordi sex med andre innebærer nærkontakt, (berøring, kyssing og liknende) hvilket setter deg i risiko for å få eller smitte andre med viruset.. Smittemåten er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte, men man har også påvist viruset i avføring (feces). Og husk at man kan ha covid-19 (sykdommen viruset gir) uten å utvikle tydelige symptomer som hoste, feber og sår hals.

Hvem kan jeg ha sex med?

Det sikreste er å ha sex med deg selv! Onanering vil ikke spre viruset.  Du kan ha sex med din faste partner selv om dere ikke bor sammen (dersom du ikke er i isolering).  Unngå sextreff med nye/fremmede personer (for eksempel via Tinder/Grindr el.) da du skal forholde deg til færrest mulig mennesker. Men en «gåtur- date» i friluft med 1-2 m avstand er selvsagt lov. Hvis du har sex med andre enn fast partner anbefales det å ha så få partnere som mulig, eventuelt benytte digitale løsninger (cybersex).

Nett sex - iallfall en pc.jpg

Du vet ikke med sikkerhet om personen du har sex med har hatt andre partnere eller om vedkommende praktiserer sosial avstand fra andre. Det er ekstra viktig med kondombruk da det kan være vanskelig å bli testet for seksuelt overførbare infeksjoner i ettertid. Dette fordi de fleste laboratorier er opptatt med testing for koronaviruset og det er også mangel på reagens (som benyttes i testene). 

Koronoavettreglene;

Har du symptomer på luftveisinfeksjon, anbefales det at du tar det rolig og ikke har fysisk kontakt med andre. Du bør være hjemme inntil en dag etter at du føler deg frisk.

syk dame.jpg
 

Hvis du er i hjemmekarantene: Du kan omgås personer du bor sammen med normalt. Du skal holde minst 1, helst 2 meters avstand til andre dersom du er ute og går tur.

Hvis du har påvist covid-19 infeksjon og er i hjemmeisolering: hold helst 2 meters avstand til de du bor sammen med og bruk eget toalett og bad hvis mulig.

Covid-19 kan være en alvorlig sykdom og alle bør følge retningslinjene fra Folkehelseinstituttet (FHI) for å minimere risiko for smitte og spredning av viruset. Gode regler er; hyppig håndvask med såpe og vann, unngå nærkontakt med andre (minst 1 meter avstand ute og 2 meter avstand inne). Sjekk med FHI sine nettsider for oppdatert informasjon (og se egne regler dersom du jobber i helsesektoren); https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta-og-kunnskap-om-covid-19/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/#smittemaate

håndvask.jpg
 

Dersom du har spørsmål vedrørende koronasituasjonen ring informasjonstelefonen; 815 55 015 (åpent hverdager 08-18 og helger 10-16). Har du behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117. Ved fare for liv og helse, ring 113.  

Dersom du bor i Oslo eller omegn og ønsker test: sjekk tilbudet på Olafiaklinikkens hjemmeside; www.olafia.no

Kilder:

https://www.ippf.org/blogs/what-you-need-know-about-sex-and-covid-19https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/rad-og-informajon-til-befolkningen-om-nytt-koronavirus-coronavirus-2019-nco/https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/#smittemaatehttps://www.nytimes.com/2020/03/30/style/sex-coronavirus-questions-answers.html