Behandling av personlighetsforstyrrelser
Personlighetsforstyrrelser kan behandles. De fleste opplever stor forbedring i livskvalitet etter behandling, og en del blir helt friske. Lengde og intensivitet på behandlingen varierer etter alvorlighetsgrad og individuelle behov.
Den vanligste formen for behandling av personlighetsforstyrrelser er samtalebehandling over lenger tid. Behandlingen skjer ofte som en kombinasjon av individualterapi og gruppebehandling med andre som har liknende utfordringer. Målet er å redusere symptomer, øke livskvalitet og bedre fungering i hverdagen.
Behandlingen vil kunne hjelpe deg til å bli tryggere på deg selv og andre. Dette innebærer blant annet å forstå deg selv bedre og bygge sterkere og tryggere relasjoner til menneskene rundt deg. Dermed er det lettere å fungere i hverdagen og få brukt ressursene dine.
Trenger jeg behandling?
Kjenner du deg igjen i tegnene til personlighetsforstyrrelse? Eller har du vært igjennom behandling for psykiske lidelser som angst, depresjon, spiseforstyrrelse eller rus, uten å oppleve varig bedring? Da kan det være aktuelt med utredning og behandling for personlighetsforstyrrelse.
Vil du lære mer om personlighetsforstyrrelser? Klikk her.
Hvordan søke utredning og behandling?
Dersom du ønsker utredning for personlighetsforstyrrelse kan fastlegen henvise deg til psykiatrisk poliklinikk, ruspoliklinikk eller avtalespesialist.
Går du allerede til utredning eller behandling kan du også spørre terapeuten din om utredning av personlighetsforstyrrelse.
Skreddersydd behandling
Samtalebehandling kan foregå individuelt, i gruppe eller en kombinasjon av disse. Det vil være en psykiater, psykolog eller annet godt utdannet helsepersonell som sammen med deg bidrar til å oppnå bedring. I terapien får du støtte til å utforske og jobbe med sammenhengen mellom hendelser, tanker, følelser og atferd.
Spesialisert behandling for personlighetsforstyrrelser
For mennesker med alvorlig personlighetsforstyrrelse kan det være aktuelt med spesialisert behandling over en periode på 1-3 år.
I Norge tilbys følgende spesialiserte behandlingsprogram:
- Dialektisk adferdsterapi (DBT)
- Mentaliseringsbasert terapi (MBT)
- Skjematerapi (ST)
- STEPPS/STAIRWAYS.
Felles for disse tilnærmingene er at de:
- er godt strukturert og forutsigbare
- kombinerer gruppekurs, individuelle samtaler og gruppebehandling.
- oppfordrer deg til å ta kontroll over eget liv
- har aktive terapeuter som bekrefter og hjelper deg å forstå sammenhenger mellom følelser, tanker, hendelser og atferd
- arbeider målrettet mot dine individuelle mål
I spesialiserte behandlingsprogram får din behandler regelmessig veiledning og arbeider i team der de drøfter behandlingene.
Arrangementer
- Train-the-Trainer i helsefaglig simulering 5.–7. desember ved AhusDette er et grunnkurs for å bli fasilitator i helsefaglig simulering. Alle deltagerne får mulighet til å prøve seg som fasilitator og gjort seg noen erfaringer om hvordan det er å fasilitere.Train-the-Trainer i helsefaglig simulering 5.–7. desember ved Ahus5.desember20233 dager
- Unnvikende personlighetsforstyrrelse – Et fagfelt i utviklingUnnvikende personlighetsforstyrrelse – Et fagfelt i utvikling8.desember2023
- Styremøte i Oslo universitetssykehus 18. desember 2023Styremøte ved OUS.Styremøte i Oslo universitetssykehus 18. desember 202318.desember2023
Nytt fra NAPP
- 29. november 2023Bli med på trekningen av fem NKUP-kopper!
Sett av fire minutter til denne spørreundersøkelsen og du er med i konkurransen.
- 28. november 2023Betre risikostratifisering av pasientar med tarmkreft med levermetastasar
Vi er svært takksame for at Kreftforeningen støtter arbeidet og ambisjonane våre. Dei gjer det mogleg for oss å halde fram arbeidet med å finne rett behandling for rett pasient.
- 28. november 2023Nye referansegrenser for C-peptid og insulin fra 6.11.2023
Hormonlaboratoriet har endret referansegrenser for C-peptid og insulin i serum. Vi har etablert aldersbestemte, og for barn også kjønnsdelte, referansegrenser.
