Bipolarkurs
Psykoedukasjon i gruppe ved bipolar lidelse
Psykoedukasjon i gruppe er et behandlingstilbud til voksne med bipolar lidelse, ofte kalt bipolarkurs. Tilbudet innebærer at du får undervisning av helsepersonell og mulighet til å dele erfaringer med andre i samme situasjon. Målet er å gi deg mer kunnskap om hva lidelsen innebærer, hvordan du kan forebygge tilbakefall og hvordan du kan mestre hverdagen best mulig.
Psykoedukasjon er systematisk opplæring og formidling av kunnskap om en psykisk lidelse. Tilbudet for personer med bipolar lidelse skjer i grupper med 8-15 deltakere som møtes ukentlig i cirka 3 måneder, vanligvis 2-3 timer hver gang. Du får nærmere informasjon om hvor mange ganger din gruppe skal treffes og hvor lenge hvert treff varer.
Tilbudet erstatter ikke annen behandling, men kommer i tillegg til oppfølgingen du får av behandler, fastlege eller annet helsepersonell.
Henvising og vurdering
Du trenger henvisning fra behandleren eller fastlegen din for å delta i psykoedukasjon i gruppe. Når vi har mottatt og vurdert henvisningen, gir vi deg beskjed om du får plass i en gruppe og når den starter opp.
Du betaler vanlig egenandel per samling inntil du har nådd grensen for frikort.
Før
Før første samling gir vi deg oversikt over datoer og annen praktisk informasjon.
Under
På samlingene lærer du blant annet hvordan du kan gjenkjenne symptomer på bipolar lidelse. Vi snakker også om hvordan lidelsen kan påvirke ditt forhold til andre.
Hver samling starter med fellesundervisning om det som er dagens tema.
Underveis i undervisningen prater vi om ulike temaer og spørsmål. Du får mulighet til å utveksle erfaringer med andre deltakere, hvis du selv ønsker det. Deling av erfaringer har vist seg å være lærerikt og nyttig, da det som deles ofte er gjenkjennbart for andre. Deltakerne har taushetsplikt overfor hverandre, det vil si at erfaringene som blir delt ikke skal formidles videre.
Eksempler på temaer vi prater om er "hvordan var det å få diagnosen bipolar lidelse?" og "hva kan dere selv gjøre i forkant og eventuelt tidlig i sykdomsfasen, og hva trenger dere hjalp av andre til?"
Hver samling blir avrundet med en oppsummering. Du får hjemmeoppgaver mellom samlingene.
Temaene som blir gjennomgått varierer noe, men de fleste gruppene har følgende temaer:
- Sykdomsforståelse, årsak og forløp av bipolar lidelse
- Kjennetegn ved mani og depresjon
- Søvn, livsførsel og regelmessighet
- Stress og angst
- Rusmidler
- Forhold til familie, venner, arbeid, skole, aktivitet