Behandling, Vrikket ankel eller tråkket over

Ankel – overtråkk

Leddbåndskader i ankelen er en av de hyppigste skadene ved sports- og fritidsaktiviteter. Man kan skade forskjellige båndstrukturer, men i 85 % av tilfellene er det ett eller flere bånd på yttersiden av ankelen som blir skadet.

Dersom du har forstua ankelen, blir han vond og hoven. Det kan vere vanskeleg å gå, men dei fleste blir heldigvis raskt bra att.

Les mer på helsenorge.no

Under

Når du har forstuet ankelen, kan riktig førstehjelp redusere skaden og tiden det tar før den blir bra igjen.

RICE-prinsippet benyttes

  • R – Rest
  • I – Ice
  • C – Compression
  • E – Elevation

R: Skadestedet bør få ro de første 48 timene etter skaden. Bruk gjerne krykker.

I: Skadestedet bør kjøles ned for å hindre ytterligere blødninger og hevelse. Bruk kuldepakning, kaldt vann eller lignende i 20 minutter hver 3-4 time de 20 første dagene. Deretter vurderer du hvor ofte etter hvor hovent det er.

C: Kompresjon av skadestedet er viktig for å redusere hevelse og blødning. Bruk et elastisk bind. Begynn surringen langt fremme på forfoten og fortsett videre over ankelen.

E: Elevasjon av skadestedet betyr at du bør legge beinet opp over hjertehøyde. Dette reduserer også hevelse.

Medikamenter

Legen kan gi betennelsesdempende medikamenter ved behov.

Mistanke om brudd?

Ved mistanke om brudd bør du ta en røntgenundersøkelse.

Etter

Det meste av blødningene gir seg etter 48 timer, og da er det første målet er å få tilbake normal og smertefri bevegelighet, og å bli kvitt hevelsen.

Gode råd

Beveg foten mye opp og ned, og trå på benet det du klarer. Legg vekt på å gå normalt med bøy og strekk i ankelleddet.

Ergometersykkel er et godt hjelpemiddel. Plasser foten slik at du kan overdrive ankelbevegelsen under syklingen.

Sportstape og ortose (støtteskinne/bandasje)  bidrar til at du føler deg tryggere når du går. Dette hjelper deg å komme raskere tilbake til vanlig aktivitet og forebygge ny skade.

Trening på balansebrett er effektivt for å trene opp stabiliteten i ankelleddet. Du kan vanligvis starte en til tre uker etter skaden. Stå på ett bein på balansebrettet, eller bruk annet ustabilt underlag. Tren 10 minutter fem ganger per uke i 10 uker.

Hvor lang tid tar det før ankelen blir bra igjen?

Tiden det tar før ankelen blir bra avhenger av omfanget av skaden og hvilket aktivitetsnivå du skal tilbake til.
Etter en båndskade tar det fem til seks uker før arrvev er etablert, men det kan ta opptil et halvt år før ankelen er helt bra.
Faren for å tråkke over på nytt er økt de første 12 månedene etter den første skaden. Du bør derfor bruke en ortose eller teipe ankelen ved idrett eller større fysiske aktiviteter en god stund etter skaden.
Hvis du skader deg på nytt kort tid etter første skade, blir den nye skaden sannsynligvis større.

Sykemelding

Om du har behov for sykemelding avhenger av hvilken type arbeid du har og om hvor raskt ankelen blir bra med tanke på hevelse, smerter, bevegelighet og belastning.

Ortose eller sportsteip

Ortose får du kjøpt i butikker for medisinsk utstyr. Teipruller får du kjøpt på apoteket.

Behov for fysioterapi?

Dersom du trenger hjelp med å teipe ankelen og råd om videre opptrening kan en fysioterapeut hjelpe.

Kontakt

Skadelegevakten Ortopedisk avdeling – Skadelegevakten

Kontakt Ortopedisk avdeling – Skadelegevakten

Oppmøtested

Storgaten 40, Oslo
En vei med en bygning langs den

Skadelegevakten

Trondheimsveien 233

0587 Oslo

Transport

Taxi

Hvis du av medisinske grunner er nødt til å ta drosje til eller fra legevakten, betaler du egenandel for turen. Det er legen som vurderer om du trenger taxi. Planlagte reiser til oppfølgingstime bestilles på forhånd av den som skal behandle deg, eventuelt den som henviser deg.

Kollektivtransport

​Vi holder til på Aker sykehus, bygg 40. Trikk og buss finner du enten ved å søke i Google Maps eller på ruter.no.

Nærmeste kollektivholdeplass er Aker sykehus i Trondheimsveien, og dette er den enkleste adkomsten til legevakten med buss.

  • Her stopper buss 31, 33 og 58.
    • Buss 31 har avgang hvert tiende minutt frem til klokken 00:45.
    • Fra klokken 01 på hverdager er det avgang hver halvtime.
    • Natt til fredag og lørdag er det avgang hvert femtende minutt.
  • Det er også mulig å ta t-bane 4 og 5, buss 23 og 24 og trikk 17 til Sinsenkrysset, og ta buss videre til Aker sykehus. Følg skilting til legevakten.
  • Kommer du fra nord og reiser mot sentrum kan du også ta buss 380 og 390 til Aker sykehus.
  • Eventuelt kan du følge gruslagt gangvei opp til legevakten fra nordsiden av Sinsenkrysset. Deler av gangveien er bratt og deler av den er lagt i gangtunnel grunnet byggearbeider. Den egner seg derfor best til personer uten fysiske hjelpemidler som rullestol eller barnevogn.

Det er et stort parkeringshus under legevakten med enkel adkomst rett foran inngangen.

Det er 89 plasser til besøkende, og det går heis til alle etasjer fra p-hus.

Det er også mulig å parkere på området til Aker sykehus som har flere utendørs parkeringsplasser for besøkende.

Dersom du blir kjørt eller tar drosje er det mulig å bli sluppet av utenfor inngangen til legevakten.

Praktisk informasjon

Dette må du gjøre klart

  • Ha ditt personnummer eller ID-nummer klart.
  • Ha oppdatert bostedsadresse og telefonnummer.
  • Ha frikortet ditt klart, enten i papir, eller finne det digitalt på Helsenorge.no.
  • Har du skadet deg på jobb? Gi beskjed til oss om dette.
  • Er du over 65 år og har falt, vil vi informere deg om at vi kan opprette kontakt med bydelen din. Dermed kan kommunen kartlegge din hjemmesituasjon for å forhindre nye fall.
  • Vi har kun tilgang til dine journaler ved Oslo universitetssykehus.
  • Alle pasienter blir vurdert av sykepleier i mottak. Noen pasienter uten akutt skade kan bli henvist videre til fastlegen, mens andre med tilstander som ikke haster kan bli bedt om å komme tilbake neste dag.
  • Sykepleier som registrerer deg vil kunne gi deg smertestillende slik at du ikke har vondt i ventetiden. Vennligst opplys om eventuelle legemiddelallergier.

 

  • Blir du dårligere i ventetiden gir du beskjed til oss i mottaket.
  • Det kommer jevnlig ambulanser med skadde pasienter via annen inngang. Det er derfor vanskelig for oss å fortelle deg hvor lang ventetiden kan bli for deg.
  • Det kan være noe lengre ventetid for pasienter som trenger spesielle rom for undersøkelse og behandling (for eksempel knær, skulder eller rygg).
  • Det kan være forskjellig ventetid på brudd- og såravdelingen.
  • Lege gjør sin egen, nye vurdering av deg, uavhengig av hva som står i en eventuelt henvisning du har fått.
  • Du vil bli ropt opp på navn.
  • Du må undersøkes av lege før røntgen. Etter røntgenbilde er tatt så må du vente til behandlende lege har gjennomgått de. Din lege behandler flere pasienter om gangen.

Pårørende

Det er kun barn og andre pasienter som trenger bistand som kan ha med én pårørende inn på skadelegevakten.

MRSA-bakterier

Dersom du har mottatt medisinsk behandlng utenfor Norge siste 12 månedene, som for eksempel tannbehandlig, sykdom eller oppholdt deg i utlandet i mer enn 8 uker sammenhengende, ønsker vi å få vite dette. Da kan vi kan screene deg for antibiotikaresistente bakterier (MRSA).

Foto og film

Vi ber om å ta hensyn til andre pasienter mens du venter. Det er ikke lov til å ta video/bilde under ventetiden eller konsultasjonen uten samtykke.

Lengre ventetid

På vakttid mellom klokken 16.00–08.00 på hverdager og i helgen kan det dessverre forekomme lengre ventetid enn ønskelig. Det er normalt bedre kapasitet og kortere ventetid mellom klokken 08.00–15.00 på hverdager.

Kontrolltime og betaling

Du vil få informasjon om din skade og hvordan du skal forholde deg til denne. Er det aktuelt med kontrolltime så vil du få med deg informasjon om en slik etterkontroll.

Du får muligheten for å betale for konsultasjonen på vei ut i vår ekspedisjon. Du oppgir etternavnet ditt. Om det ikke er åpent i ekspedisjonen vår, vil du få tilsendt faktura, uten gebyr, til den adressen du registrerte ved ankomst.

Se også

Avbestille på helsenorge.no​

Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din. ​​Foresatte (med foreldreansvar) til barn under 16 år kan gjøre dette på vegne av barna. ​

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er tilgjengelig for alle som har samtykket til full tilgang på helsenorge.no og har registrert seg som bruker der. 

Ringe for å avbestille

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din.

Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Sikker kan​​al for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Sykehusapoteket er åpent hele døgnet, hele året, og drives av Sykehusapotekene. De har parkering i parkeringshus tilknyttet legevakt/apotek og parkering for korte besøk.