Ekspertsykehuset

Friskere med fett

I Norge er det over 30 000 mennesker som har epilepsi. 30 % av disse har dårlig effekt av medikamentell behandling. For noen av disse kan en svært fettrik diett, såkalt ketogen diett bli redningen til et liv med færre anfall og bedre livskvalitet. Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) tilbyr ketogen diettbehandling til barn og voksne.

En tallerken med mat
Fra Ketogen kokebok, tomat og avokado salat. Illustrasjon: Samarbeid med SSE, OUS og Norsk epilepsiforbund.

Tekst: Ellen Molteberg, overlege og seksjonsleder Seksjon for voksenepilepsi, SSE Nevroklinikken og Mette Estep, journalist og pasient. Foto: Privat, Lars Frich, og i samarbeid med SSE, OUS og Norsk epilepsiforbund.  

Ketogen diett har vært brukt i over 100 år som behandling mot epilepsi. Den fettrike og svært karbohydratfattige dietten ble glemt da utviklingen av epilepsimedikamenter startet på 1930-tallet og fremover. De siste tiårene har dietten fått en renessanse som epilepsibehandling i hele verden.

Bilde av Ellen Molteberg

Ellen Molteberg, overlege og seksjonsleder. Foto: Lars Frich.

«Når man starter med ketogen diett bør man være motivert     », sier Mette Estep som startet diettbehandlingen med den svært fettrike maten i 2011. Mette jobber som journalist og forteller at det som gjorde at hun ønsket å prøve diettbehandlingen var at mannen hennes hadde lest om diettbehandlingen på nett. Den gangen var den forbeholdt barn.

– Etter så mange mislykkede forsøk på å bli bedre med medisiner, appellerte det veldig å prøve å spise seg friskere.

Basert på erfaring fra tidligere runder med ulike behandlinger, visste hun at det kunne bli tunge dager.

– Før jeg begynte på dietten tenkte jeg mye på hva jeg egentlig ønsket meg: Jeg skrev ned noen punkter og prøvde å være ærlig. "Hvordan har jeg det nå? Hva er jeg fornøyd med i livet mitt, hva skulle jeg ønske var annerledes og hvordan vil jeg ha det?"

Bilde av Mette Estep

Mette Estep, pasient og journalist. Foto: Privat.

Den lista ser hun ennå på hvis det kommer en tung dag.

Da kan hun si, etter over ni år på ketogen diett, at hun fremdeles er våken og opplagt hele dagen, våkner uthvilt og klar i hodet, føler seg sprek og frisk, trives med maten hun spiser og fremdeles har langt færre anfall enn før hun begynte på diett.  

Fakta om dietten

Ketogen diett baserer seg på et eldgammelt prinsipp om at faste er gunstig ved epilepsi. Ved faste produseres ketonlegemer i leveren som blir til kroppens «brensel» i stedet for karbohydrater.

Det samme skjer ved inntak av mye fett og svært lite karbohydrater. Et vanlig kosthold består av cirka 50% karbohydrater og 30% fett mens man ved ketogen diett spiser opp til 5% karbohydrater og 70-90% fett.

Bilde av laks

Laksemiddag. Illustrasjon fra Ketogen kokebok.

Dietten er nøye utregnet for den enkelte, og innebærer at vanlige matvarer som pasta, ris, boller og kjeks ikke kan spises. Derimot kan mange andre matvarer som kjøtt, fisk og sjømat, nøtter og ost gi mye god og riktig mat.

- Det finnes mange muligheter til å lage god mat, sier Mette som en lang periode hadde en blogg med mange inspirerende oppskrifter.

Ketoteam til tjeneste

Et tverrfaglig team som består av ernæringsfysiolog, lege og sykepleier følger opp pasientene. Klinisk undersøkelse, blodprøver og en nøye gjennomgang av kosten gjøres regelmessig.

De fleste tåler dietten godt, og alvorlige bivirkninger som hjerte-/karsykdom er ikke beskrevet i medisinsk litteratur etter over 100 år med behandlingen. En del får økning av kolesterolverdiene, men da oftest innenfor normale referanseområder og blodsukkeret stabiliserer seg hos alle.

pannacotta

Pannacotta til dessert. Illustrasjon fra Ketogen kokebok

– Her er det nok svært viktig med persontilpasset oppfølging. Jeg har fått god oppfølging av fastlege og team på SSE, slik at vi har knekt koden sammen. Med en balansert diett, kan jeg nå spise de fleste typer fett, og holder kolesterolet på samme nivå som før, innenfor anbefalt nivå.

Virker det da?

- Jeg har fått en helt annen hverdag enn tidligere, forteller Mette. I dag vet vi at mange barn har svært god effekt av dietten, mens effekten er noe lavere hos voksne. Opp mot 56 % av barna er beskrevet å ha en halvering av anfallene, mens cirka 30 % av voksne er vist å ha tilsvarende effekt. I tillegg kommer kortere varighet av anfallene, det å komme seg raskere etter anfall osv. For mange har det stor betydning i hverdagen.

– For min del hadde dette nesten mest å si. Det har også betydd mye for familien min. De bekymrer seg ikke så mye for meg. At anfallene ikke ser så kraftige ut og ikke varer så lenge, er selvsagt også av betydning for barna.

Artikler:

Dietary therapy for epilepsy.

Effect of modified Atkins diet in adults with drug-resistant focal epilepsy: A randomized clinical trial.

Brosjyre ketogen diett voksne.

Brosjyre små barn og andre, klassisk ketogen diett.

Brosjyre ungdom, modifisert ketogen diett.

Les mer om epilepsi - klassisk ketogen diett på OUS sine nettsider.

Les mer om Seksjon for barn og ungdom med epilepsi og behandling på OUS sine nettsider.

Les flere blogginnlegg fra Ekspertsykehuset her!

 

Sist oppdatert 13.03.2023