Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nyremedisinsk poliklinikk

Nyremedisinsk poliklinikk har ansvaret for utredning og oppfølgning av pasienter med alle typer nyresykdommer og alvorlig blodtrykkssykdom. Nyretransplanterte pasienter kontrolleres også her. 

Seksjonen ledes av overlege Helga Gudmundsdottir

Nyremedisinsk poliklinikk ligger i 4. etg. i bygg 3.

Åpningstid mandag til fredag 08:00-15:30.

Nyremedisinsk avdeling utreder og behandler pasienter med akutt og kronisk nyresykdom og behandlingsresistent hypertensjon. 

Kronisk nyresykdom

Vi henviser til Veileder for samhandling om pasienter med kronisk nyresykdom for råd og vurdering av hvilke pasienter som skal henvises vår poliklinikk. Dialogmeldinger kan benyttes for råd om pasientgruppen.

Nytt tilbud 2025: Forebyggende nyrepoliklinikk

Motiverte, selvstelte pasienter i arbeidsdyktig alder (<70 år) med moderat risiko (gule) jfr. Veileder for samhandling om pasienter med kronisk nyresykdom tilbys nå

  • Detaljert gjennomgang av risikofaktorer og aktuelt sykdomsbilde
  • Rådgiving rundt livsstilstiltak
  • Optimaliserer medikamentelle tiltak
  • Strukturert epikrise til pasient og fastlege med råd om videre oppfølging og behandlingsmål

Henvises på vanlig måte og henvisning merkes «forebyggende poliklinikk».

Hva må en henvisning inneholde?

  • Oppdatert sykehistorie med risikofaktorer og medisinliste
  • Status presens med blodtrykk, høyde og vekt, evt. ødemer
  • Prøvesvar med historikk på eGFR, u-AKR, HbA1c og urinstiks
  • UL urinveier for vurdering av nyrestørrelse, avløpshinder og strukturelle avvik (med mindre dette forsinker prosessen eller er uhensiktsmessig av praktiske/geografiske årsaker

Innkallingsbrev

Fra juni 2020 blir alle timeinnkallingsbrev sendt til din digitale postkasse eller Helsenorge.no. Dersom du ikke har registrert deg med digital postkasse, eller ønsker å reservere deg mot å motta brev digitalt, kan dette gjøres via Norge.no.

SMS-påminnelse sendes som før automatisk ut 4 dager før timeavtalen.

Blodprøver og urinprøve

Før time her må du ta blodprøver og levere urinprøve med mindre annet er avtalt med behandler.

Blodprøvene og evt. urinprøven må leveres senest én dag før timen (2 dager før dersom du er nyretransplantert). Blodprøvelaboratoriet ligger i samme bygning som avdelingen i 1. etg. Laboratoriet har drop-in-timer med åpningstid mandag til fredag kl 07:45-15:00.

Blodprøverekvisisjonen registreres elektronisk i systemet. Har du imidlertid mottatt papirrekvisisjon til blodprøver må du ta med deg og levere disse til laboratoriet. 

Urinprøve skal i tillegg medbringes til legetime ved første konsultasjon og senere etter avtale med behandler.

Oppdatert medisinliste

Ved oppmøte til timen bes du medbringe en oppdatert medisinliste hvor alle reseptbelagte og ikke reseptbelagte, medisiner du bruker er påført.

Resepter

Resepter som er relevante for nyresykdommen fornyes av din behandler på timen. Dersom reseptene har gått ut, kan som oftest fastlegen din fornye de. Noen legemidler er det kun sykehusleger som kan skrive ut, ta kontakt med avdelingen for dette.

Høyt blodtrykk (hypertensjon) er ikke en sykdom i seg selv og de fleste som er rammet av dette føler seg ikke syke. Høyt blodtrykk øker derimot risikoen for flere sykdommer, blant annet hjerteinfarkt, nyresykdom og slag. Nyremedisinsk poliklinikk har spesialistkompetanse på utredning og behandling av høyt blodtrykk hos pasienter hvor fastlegen ikke når behandlingsmålet eller det mistenkes bakenforliggende sykdomsårsaker til høyt blodtrykk.

Ler mer på helsenorge.no

Blodtrykk målt på legekontoret gir bare et øyeblikksbilde av blodtrykket ditt. Noen pasienter har høyere blodtrykk på legekontoret enn hjemme, dette kan medføre at man får utskrevet for mye medisiner. Andre pasienter kan oppleve høyere blodtrykk hjemme selv om det er fint på legekontoret.

For bedre å kartlegge blodtrykksvariasjoner i løpet av døgnet kan det være behov for å måle blodtrykket gjennom et helt døgn. Du vil da få en time til påkobling av blodtrykksapparat på poliklinikken. Dette apparatet skal du ha på deg hele tiden mens du ellers lever et normalt døgn. Apparatet vil måle blodtrykket ved faste tidspunkter i løpet av døgnet og gir et godt og reproduserbart mål på blodtrykket ditt som behandlingen justeres ut fra.

Kronisk nyresykdom betyr at nyrene varig mister evnen til å rense kroppen for avfallstoffer. Nyrene har stor restkapasitet, så symptomer på kronisk nyresykdom kommer sent i forløpet. Det er likevel viktig å påvise og utrede kronisk nyresykdom tidlig i forløpet, for ved riktig behandling kan man forebygge komplikasjoner og forsinke progresjon av nyresykdommen.

Nyremedisinsk poliklinikk utreder og behandler pasienter med kronisk nyresykdom, forbereder pasienter for nyreerstattende behandling og følger opp pasienter som er nyretransplanterte.

Les mer om kronisk nyresykdom på helsenorge.no

Les mer om kostholdsråd ved kronisk nyresykdom 

Nyretransplanterte går på medisiner som svekker immunforsvaret. Dette er nødvendig for at den nye nyren skal fungere, men samtidig vil transplanterte ha økt risiko for tilstander som normalt ikke rammer immunfriske pasienter. 

Nyretransplanterte følges tett ved vår poliklinikk, minimum 1 gang pr. måned første året etter transplantasjonen og deretter minimum hver 3. måned livslangt. Nyretransplanterte skal ha lav terskel for å kontakte nyrepoliklinikken ved helseproblemer mellom kontrollene.

Nyredonorer har gitt bort en livsviktig gave til en de er glad i. For å kunne gi bort en nyre må man være helt frisk og man må forsikre seg om at de ikke har tilstander som gir økt risiko for nyresykdom senere i livet. Nyredonorer blir fulgt tett første tiden etter donasjon og senere med årlige kontroller.

Les mer om nyredonasjon    

LNT - Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte er en idealistisk organisasjon som arbeider for å ivareta nyresyke, dialysepasienter og transplantertes interesser.

 

De fleste som følges ved nyremedisinsk poliklinikk tilfredsstiller kriteriene for årlig influensavaksinering. Til spesielle pasientgrupper som nyretransplanterte, kan nyremedisinsk poliklinikk bistå med vaksinering. Andre pasientgrupper tilrådes influensavaksine i regi av fastlege.

Les mer om influensavaksine

Dersom du av helsemessige årsaker har behov for transport til sykehuset må dette bekreftes av din behandler. Dersom du ikke har vært på Nyremedisinsk avdeling før, må du ta kontakt med den som har henvist deg til oss om dette.

Les mer om Pasientreiser

Kontakt

Ekspedisjon:

Telefontid: 08:30-15:00

Henvisningsadresse:

Oslo Universitetssykehus, Ullevål
Medisinsk klinikk
Nyremedisinsk avdeling
Postboks 4950 Nydalen
0424 Oslo

Slik finner du fram

Oppmøtested

Ullevål sykehus, bygg 3, 4. etg. 

En bygning med biler parkert foran

Ullevål sykehus Bygg 3

Kirkeveien 166

0450 Oslo

​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

​Benytt parkeringshuset til høyre etter innkjøring fra Kirkeveien. Alternativt en av flere mindre uteplasser på sykehusområdet. Det kan være vanskelig å finne ledig parkering utendørs, spesielt på området sør mot Kirkeveien. Avgiftstid er alle dager og hele døgnet.

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr parkering utendørs på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betal​​e med kort, mynt eller mobiltelefon. Sykehuset anbefaler at den parkerer benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med Easypark sin mobiltelefonløsning. Det er fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling bruker du betalingskort (for eksempel VISA-kort) og reserverer et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp hele parkeringstiden, blir det overskytende beløp refundert.
Slik gjør du: 

  1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
  2. Reserver et beløp.
  3. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Det er ikke nødvendig med billett i frontruten.
  4. Når du avslutter besøket, trekker betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.
  5. Fordelen med ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2025

  • 54 kr per time
  • 340 kr per døgn
  • 1119 kr per uke
EasyPark-koder:
  • Ullevål p-hus, EasyPark-kode: 3015
  • Uteparkering, EasyPark-kode: 3010

Gjelder alle dager og hele døgnet.

Foreldreparkering

Foreldre/foresatte eller ledsagere til barn innlagt på Ullevål sykehus, kan parkere uten avgift på ansattplasser i parkeringshuset. Forutsetningen er at barnet er under 18 år og er innlagt på sykehuset. Det kan i perioder være begrenset parkeringskapasitet ved sykehuset, og man vil måtte lete etter ledig plass også utenfor hovedområdet rundt parkeringshuset.

  • Parker bilen og ta kontakt med behandlend​e enhet for å få bekreftelse på innleggelse.
  • Husk å notere og ta med bilens registreringsnummer.
  • Bekreftelsen skal deretter vises fram i resepsjonen på barnesenteret eller i Vaktsentral ved hovedinngang bygg 4.
  • Det er ikke nødvendig å legge frem billett synlig i vindusruten. Ditt registreringsnummer blir elektronisk registrert, og du får en kvittering på sms dersom du legger igjen ditt telefonnummer.
  • Allerede betalt parkering refunderes ikke av sykehuset.

Akutt fødende

Ved akutt fødsel kan man benytte en reservert "nød"-parkeringsplass rett utenfor inngangen til Kvinneklinikken. Bilen kan stå der maksimalt én time før den må flyttes til ordinær parkeringsplass.

Forflytningshemmede

Personer som har gyldige parkeringsbevis for forflytningshemmede, har egne reserverte plasser strategisk plassert rundt på området. I tillegg kan alle betalingsplasser på uteområdene benyttes uten avgift. Beviset skal være synlig plassert for kontroll.

Kontakt

Generelle henvendelser:

Klager​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til

Oslo universitetssykehus HF
Oslo Sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo
Merk Kontrollsanksjon – Parkering

Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.

Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen.

Praktisk informasjon

Apoteket finner du mellom byggene 2 og 11, ved siden av Kiwi dagligvarebutikk og kaféen Espresso House.

Åpningstider

  • Mandag til fredag: 08.00–17.00.
  • Lørdag: 10.00–14.00.

Avvik kan forekomme – se apotekets egne nettsider.

Kontakt

På Ullevål sykehus er det en ​Kiwi dagligvarebutikk i Vestre gate, mellom byggene 2 og 11.

Åpnin​gstider

  • Hverdager: 07.00–23.00
  • Lørdag: 09.00–21.00
  • Søndag: Stengt

Avvik kan forekomme, sjekk nettsidene til KIWI på kiwi.no.

Kontakt​​​

Telefon: 22 46 61 11 

Det er internettilgang på de fleste byggene og sengepostene på Ullevål. Forhør deg der du skal på time, eller legges inn. Du må ha med eget datautstyr. Ansatte kan hjelper deg med kode for tilgang, hvis det kreves kode.

Biblioteket (1. etasje i pasienthotellet, bygg 10) tilbyr tilbyr gratis WIFI og har fire stasjonære PC-er der du kan surfe, søke i databaser, ta utskrifter, kopiere og skanne. Her kan du også låne både faglitteratur, skjønnlitteratur, bøker og andre medier og samtidig få hjelp og søkeveiledning av våre spesialbibliotekarer.

Foto og sosiale medier

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Pasienter, pårørende og andre besøkende kan få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider).

​Hovedinngangen, bygg 4

Kiosken:

  • Mandag til fredag: 07.00–20.00.
  • Lørdag til søndag: 10.00–18.00.

Kantina:

  • Mandag til fredag 07.00–17.00.
  • Lørdag til søndag stengt.

Espresso House ved Kiwi Ullevål​​​

  • Mandag til fredag: 07.00–17.00.
  • Lørdag til søndag: 10.00–17.00.

Kantina på Søsterhjemmet, bygg 2​​​

  • Mandag til fredag: 08.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kantina på Barnesenteret, bygg 9

  • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé på Kreftsenteret, bygg​ 11

  • Mandag til fredag: 07.30–14.00.
  • Lørdag til søndag:  Stengt.

Kafé ved Blodbanken, bygg 25

  • Mandag til fredag: 07.30–14.30.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé i bygg 37

Blant annet holder Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering til her.

  • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé og kiosk ved Ullevål hotell, bygg 10​

Hotellets kafé og kiosk er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Restauranten ved Ullevål hotell, bygg 10

Mandag til fredag:

  • Frokost: 07.00–09.00.
  • Lunsj: 11.30–13.00.
  • Middag: 16.00–18.00.

Helg og helligdager:

  • Frokost: 08.00–10.00.
  • Lunsj: 12.00–13.00.
  • Middag: 16.00–18.00.

Hotellets kafè er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Dagligvarebutikk (Kiwi) på Ullevål sykehus

Det er også mulig å kjøpe varm og kald mat på dagligvarebutikken, som ligger mellom byggene 2 og 11, ved Espresso House og apoteket.

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.