samarbeid om tidlig oppdagelse og behandling av psykose
TIPS Oslo Arena
I Oslo har vi fire helseforetak som deler på ansvaret for å oppdage og behandle pasienter med psykoselidelser. Vi har likevel ingen overordnet, felles strategi rundt tiltak for tidlig oppdagelse og behandling ved psykose eller alvorlig psykisk lidelse i Oslo. Burde vi ha det?
- TIPS Sør-Øst har i lengre tid ønsket økt oppmerksomhet rundt tidlig intervensjon ved psykose i Oslo. I fravær av en egen TIPS konsulent i Oslo, som de andre HF'ene i Helse Sør-Øst har, er det naturlig at vi tar på oss rollen som pådrivere, sier psykologspesialist og forsker Elizabeth Ann Barrett. Sammen med med kolleger i TIPS Sør-Øst leder hun arbeidet videre fra kompetansetjenestens side.
Ønske om kontakt og samarbeid på tvers
På bagrunn av kartlegginger og undersøkelser som er blitt gjort tidligere, kjenner vi til at det er et ønske fra fagpersoner på tvers av helseforetakene i Oslo om et tettere samarbeid og kontakt. Det er også variasjoner i tilbudene som gis, og disse kan det være grunn til å se nærmere på. Burde vi jobbe for et mer enhetlige tilbud?
- Alle vi har snakket med sier det er et stort behov for å kommunisere med andre enheter innad i samme HF, og at dette er spesielt relevant når de forskjellige enheten behandler samme pasientgruppe. Men det er også et ønske om bedre kommunikasjon mellom HFene, om pasienter med tidlig psykose, forteller Barrett.
Frokostmøte med etablering av TIPS Arena Oslo
- Akerhus universitetssykehus (bydelene Alna, Stovner og Grorud )
- Oslo universitetsykehus (bydelene Sagene, Østensjø, Nordre Aker, Bjerke, Nordstrand og Søndre Nordstrand.)
- Diakonhjemmet sykehus (bydelene Frogner, Vestre Aker og Ullern)
- Lovisenberg diakonale sykehus (bydelene St. Hanshaugen, Gamle Oslo og Grunerløkka)
- Øke og forbedre opplysnings- og oppdagelsesarbeid for få kunnskap om psykose ut til befolkning, skoler og førstelinjetjenesten. Hver enhet kan ikke gjøre dette alene – dette må sentraliseres, men klinikere ønsker å bidra. Det er også ønskelig å utvikle et fellesskap om en TIPS-telefon i Oslo.
- Ønske om mer enhetlige og integrerte tjenester som inkluderer:
- bedre samarbeid mellom BUP/VOP
- bedre samarbeid om rus/psykose
- økt tverrfaglig samarbeid gjennom koordinering/integrering av skole, sosiale tjenester, 1. linjetjenester og behandlingstilbud. - Ønske om å utnytte hverandres potensialer og dele på ressurser, at man kan samarbeide om de tilbudene som kan deles på tvers av enheter og HF. Noen tjenester og tilbud kan være felles (f.eks. nevropsykologisk utredningsteam, psykoedukative grupper). Det kan opprettes en kanal/hub/infotavle om tilbudet.
- Vi sitter helt klart igjen med et inntrykk av at det er interesse for TIPS Oslo Arena som en samarbeidsplattform om tidlig oppdagelse og behandling av personer med psykoselidelser i Oslo, sier Barrett.
- Nå fortsetter vi arbeidet med å skape et godt fundament for dette arbeidet, gjennom å ta tak i de konkrete ønskene som vi sammen har identifisert i denne første workshopen. Vi gleder oss til å være en pådriver og facilitator for arenaen. Det er mange engasjerte og dedikerte mennesker som ønsker å bidra her, og det er veldig inspirerende og oppløftende, avslutter hun.