Funded by the European Union

PREDI-LYNCH: Får 160 millioner for å utvikle tester som skal oppdage kreft hos personer med Lynch-syndrom

PREDI-LYNCH skal hjelpe personer med Lynch-syndrom (LS) ved å utvikle nye, enkle tester for tidlig oppdagelse av kreft i tarm, livmorslimhinne og urinveier. Målet er å lage nye standarder for å diagnostisere kreft tidlig hos denne pasientgruppen som har forhøyet risiko for enkelte krefttyper. Prosjektet ledes fra Oslo universitetssykehus og samler forskere, leger, bioteknologiselskaper og brukerrepresentanter fra hele Europa.

Tekst og bilde: Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 15.05.2025
Sist oppdatert 26.05.2025

Den 15. mai 2025 godkjente EU-kommisjonen prosjektet “Validated non-invasive liquid biopsy tests for cancer PREDIction in LYNCH Syndrome, PREDI-LYNCH". Prosjektet starter offisielt 1. mai i år og er finansiert av EU-kommisjonen gjennom Horizon Europe Mission on Cancer-programmet, med totalt 160 millioner kroner (prosjektnummer 1013902).

Prosjektet vil pågå i seks år (2025-2031), og består av 28 partnere fra 16 europeiske land. Forsker Mev Dominguez Valentin ved Institutt for kreftforskning, Oslo universitetssykehus (OUS) leder prosjektet. Også Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo Cancer Cluster (OCC) er partnere i dette ambisiøse forsknings- og innovasjonsprosjektet.

Prosjektet samler en rekke ledende europeiske forskere, klinikere, bioteknologiselskaper og brukerrepresentanter. Prosjektets mål er å endre klinisk praksis, både i Norge, Europa og globalt for hvordan LS-pasienter følges opp når det gjelder risiko for utvikling av kreft.

Metoder og teknologi

Prosjektet skal vurdere flere lovende teknologier som analyserer prøver av ulike kroppsvæsker for å oppdage kreft på et tidlig stadium hos personer med LS. Kunstig intelligens (KI) skal brukes for å analysere prøvesvarene for å finne spor av kreft, og for å sikre at metodene er anvendelige i ulike helsesystemer.

I tillegg skal samfunnsøkonomiske og etiske konsekvenser vurderes for å sikre at løsningene er i tråd med pasientens og samfunnets behov, og at de kan tas i bruk i ulike lands helsevesen. Den langsiktige ambisjonen er å tilby en løsning med sammensatte molekylære metoder («multi-omics») for rimelig, tilgjengelig og effektiv tidligtesting av LS-pasienter.

Read this press relase in English at ous-research.no.

En kvinne som står foran et vindu

Mev Dominguez-Valentin

Prosjektleder og ph.d.

m.d.valentin@mn.uio.no +47 40 38 16 34
Logoen til EU, hvor det finnes en runding bestående av stjerner, samt teksten "Funded by the European Union".

Illustrasjon: EU

Prosjektet er finansiert av EU.