Hjemmesykehus og digital oppfølging
Positive erfaringer med pumpestyrt antibiotikabehandling hjemme
Nå sover flere pasienter i Avansert hjemmesykehus (AHS) for barn bedre om natten.

Med bruk av både egne ressurser og god hjelp og inspirasjon fra krefter på tvers av sykehuset, har AHS for barn nå høstet positive erfaringer med pumpestyrt antibiotikabehandling hjemme.
Å kunne tilby dette til flere pasientgrupper er del av et pågående arbeid på tvers av hele OUS. Avansert hjemmesykehus for barn har lenge tilbudt antibiotikabehandling hjemme, men nå altså på denne nye måten.
- Barna som skulle ha antibiotikabehandling hjemme fire ganger i døgnet, måtte vi i utgangspunktet reise på hjemmebesøk til like mange ganger. Nå kan sykepleier være hjemme hos pasienten to ganger eller én gang i døgnet for tilkoblinger og frakoblinger av antibiotikapose, sier Kristin Hallerud Lindell, seksjonsleder for Avansert hjemmesykehus, Avdeling for barnemedisin, Ullevål.
Så langt har pasienter i alderen 3-16 år fått antibiotikabehandling på CADD Solis pumpe hjemme.
- Pasientene slipper å bli vekket to ganger i løpet av natten. Å kunne sove gjennom natten er veldig verdifullt. Mange har gjort gode erfaringer før oss med pumpene, og denne kunnskapen har vi kunnet bygge videre på. Hvilken innstilling pumpene helst bør ha er et godt eksempel, sier Kristin Hallerud Lindell.
Holdbarhet på antibiotika
CADD Solis, en bærbar elektronisk infusjonspumpe som kan oppbevares i en veske eller spesialryggsekk, er kjent for mange. For to år siden gikk Ortopedisk klinikk og Medisinsk klinikk sammen for å teste ut om de kunne bruke CADD Solis pumper på nye måter og for flere pasientgrupper. I artikkelen Ny pumpebruk: Frihet for pasienten og frigjøring av tid for sykepleier - Oslo universitetssykehus HF skriver spesialrådgiver og intensivsykepleier Sasa Katadzic i Medisinsk klinikk:
«Vi ønsker også at Oslo universitetssykehus i fremtiden skal kunne tilby denne type behandling for enkelte pasientgrupper hjemme, men noen forhold må avklares før vi kan konkludere med at metoden er egnet for pasientgrunnlaget vi har her på sykehuset», og han skriver videre:
«Vi har fått uvurderlig hjelp av farmasøyter og sykehusapoteket til faglig å vurdere hvilke antibiotikatyper som egner seg til denne metoden. Vi er avhengig av at antibiotikaene kan blandes i en pose som har holdbarhet i 24 timer».
Bredt samarbeid
Flere klinikker og en rekke fagdisipliner bidrar i utvikling av antibiotikabehandling hjemme som en tjeneste på tvers av sykehuset. Sykepleiere, leger og farmasøyter samarbeider blant annet med fagfolk innen medisinsk utstyr og logistikk. Sykehusapotekene er også en viktig samarbeidspartner.
- Spørsmålet om typer antibiotika og holdbarhet er viktig. Når pasienten skal motta fire antibiotikadoser i døgnet, vil første og siste dose gis klokken 06 og 24. De fleste av oss sover helst på disse tidspunktene. At vi nå får hjelp av Sykehusapoteket til utblandinger med lenger holdbarhet, er avgjørende, sier kreftsykepleier Ellen Hammering.
Ellen Hammering er gruppeleder for «Faggruppe legemiddelhåndtering» i Prosjektet OUS Hjemme. Faggruppen jobber blant annet med området antibiotikabehandling i hjemmet. Prosjektet OUS Hjemme har i oppdrag å utvikle fellestjenester for hjemmesykehus på tvers av klinikker og pasientgrupper.
OUS Hjemme har nå fått mandat hos Porteføljestyret i OUS til å gå inn i konseptfase for prosjektet «Antibiotikabehandling hjemme» og utvikle løsninger for å tilby antibiotikabehandling hjemme for flere pasientgrupper på tvers av sykehuset
- For en del andre pasientgrupper er det noen flere faktorer som må landes først. Alt er ikke riktig klart ennå. Avansert hjemmesykehus for barn hadde det aller meste av riggen på plass før oppstart. Flere andre avdelinger har også kommet langt, sier Silje Bøthun, spesialrådgiver, Innovasjonsavdelingen.

Så langt er altså pasientene i Avansert hjemmesykehus for barn fornøyd med pumpestyrt antibiotikabehandling hjemme.
- Noen synes det er litt slitsomt å bære på denne pumpen, men de ønsker heller det enn å ha sykepleiebesøk fire ganger i døgnet, sier Kristin Hallerud Lindell, og Ann Cecilie Mørk, Pediatrisk sykepleier, Barneavdeling for kreft- og blodsykdommer supplerer:
- På sengeposten har pasienter kunne reise hjem fra sykehuset tidligere enn før, og dette er av stor betydning for barn og familier som tilbringer mye tid på sykehus. Dette frigjør også plass på sengeposten. Det er med på å endre behandlingshverdagen vår, og gjør den mer effektiv, sier hun.
- For AHS barn vil dette bety at vi kan ta imot flere pasienter uten å måtte sette inn flere ressurser, samtidig som det er veldig bra for pasientene, sier Ann Cecilie Mørk og Kristin Hallerud Lindell.
