Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Strategisk partnerskap styrker samarbeidet mellom Oslo universitetssykehus og Sahlgrenska universitetssykehus

Oslo universitetssykehus og Sahlgrenska universitetssykehus har signert en intensjonsavtale for å etablere et strategisk partnerskap for samarbeid i områder som vil styrke helsetjenesten i Norge og Sverige.

Foto: Johanna Ewald St. Michaels. Tekst: OUS. Oversatt av Sophie F. Damsund.
Publisert 20.05.2025
Boubou Hallberg og Bjørn Atle Lein Bjørnbeth står sammen.

Foto: Johanna Ewald St. Michaels

Boubou Hallberg og Bjørn Atle Lein Bjørnbeth skal samarbeide mer.

Samarbeidet vil i første omgang fokusere på fem områder:

  • Laboratoriemedisin
  • Psykiatri i transformasjon
  • Nye omsorgsmodeller, inkludert OUS Hjemme og Sahlgrenska Hemma
  • Ledelse og produktivitet
  • Digitalisering og kunstig intelligens (KI)

– For å reformere helsetjenesten må universitetssykehus samarbeide både nasjonalt og internasjonalt. Oslo universitetssykehus er et ledende medisinsk senter for spesialisert helsetjeneste, forskning og innovasjon. Norge står overfor lignende utfordringer som Sverige, og jeg ser frem til å utdype vårt arbeid for å skape bedre helsetjenester i Europa, sier Boubou Hallberg, administrerende direktør ved Sahlgrenska universitetssykehus.

– Vi er svært glade for å kunngjøre vårt strategiske partnerskap med Sahlgrenska universitetssykehus, som vil fokusere på fem viktige områder. Fremtiden krever mer – ikke mindre – nasjonalt og internasjonalt samarbeid, sier Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus

Samarbeidsområder

Laboratoriemedisin

Innenfor dette området har de to sykehusene som mål å etablere samarbeid i nøkkelområder av laboratorietjenester til avansert diagnostikk, forskning, innovasjon og kvalitet på omsorgen.

Psykiatri i transformasjon

Dette området inkluderer samarbeid med fokus på organisatoriske aspekter, som psykiatri versus somatisk omsorg, og oppgavedistribusjon mellom avdelinger, produktivitet og driftsdata samt nye sykehusbygg og IKT.

Nye omsorgsmodeller

Oslo universitetssykehus og Sahlgrenska universitetssykehus er av lignende størrelse og har sammenlignbare oppdrag med sykehusomfattende strategier for spesialisert hjemmeomsorg. Begge sykehusene jobber aktivt med å utvikle og skalere opp denne omsorgsmodellen og forventer betydelig gjensidig læring fra samarbeidet.

Ledelse og produktivitet

De to sykehusene har som mål å etablere samarbeid med fokus på hva som kreves, og hvordan utvikle ledelsen som vil ta universitetssykehusene mot å bli ledende på 2030-tallet. Et annet fokusområde vil være å legge til rette for overgangen av helsetjenester mellom ulike helsetjenestemodeller og tilsvarende ressursallokering.

Digitalisering og kunstig intelligens (KI)

Innenfor dette området har sykehusene som mål å etablere samarbeid med fokus på digital arbeidsplass, utvikling av testbed for digital innovasjon, organisering for overgang fra en prototype av en teknisk løsning til storskala implementering og felles forsknings- og innovasjonsprosjekter i

  • anvendt KI
  • fjernovervåking
  • Internet of Things (IoT) og borgerinitierte helsedata
  • digitale tvillinger og syntetiske helsedata

– Dette og andre samarbeid er et betydelig skritt mot å skape bedre helsetjenester for pasienter i Sverige og Norge. Vi lærer så mye ved å ta del i andres løsninger, se hvordan de fungerer, men også ved å dele vår egen kunnskap, konkluderer Boubou Hallberg.

– Sahlgrenska universitetssykehus har oppnådd betydelig internasjonal anerkjennelse for både sitt arbeid innenfor pasientomsorg og forskning, mye likt OUS, så dette partnerskapet er en god match. Sammen vil vi lede an i felt som hjemmesykehus og psykiatri, sier Bjørn Atle Lein Bjørnbeth.  

Sahlgrenska universitetssykehus

Sahlgrenska universitetssykehus er Sveriges største sykehus og forbedrer helsetjenesten gjennom anvendelse av sterk innovasjon og klinisk forskning i nært og bredt samarbeid med akademia, industri og pasienter. Som en del av Region Västra Götaland er Sahlgrenska universitetssykehus også en inngangsport til andre sykehus i regionen. Med ambisjonen om å være et ledende universitetssykehus i Europa innen 2032, er det interesse for å utforske og identifisere felles interesser som bidrar til visjonene for begge parter.