OUS deltar i banebrytende nordisk helsedatainitiativ
OUS er nå en del av det nyetablerte konsortiet Value for Nordic Health Data (VALO). Dette prosjektet, finansiert av Nordisk ministerråd, har som mål å etablere felles prinsipper for implementering av European Health Data Space-reguleringene, effektivisere forskning, og teste bruken av data på tvers av landegrenser.

Illustrasjon: Topias Dean v/ Sitra
Value for Nordic Health Data (VALO)
VALO-prosjektet er et resultat av en konkurranseprosess hvor Sitra og det finske helse- og velferdsinstituttet valgte et konsortium ledet av IQVIA som vinnere. Evalueringen fremhevet konsortiets tekniske kompetanse og omfattende erfaring med OMOP-studier.
OMOP-studier bruker en standardisert datamodell for å harmonisere og analysere helsedata fra observasjoner på tvers av ulike sykehus, noe som muliggjør samarbeid, storskala analyser og deling av avanserte verktøy og metoder.
Nordic University Hospital Alliance (NUHA)
Prosjektet bygger på samarbeidet innen Nordic University Hospital Alliance (NUHA), som ble lansert i 2024 for å styrke relasjoner og samarbeid mellom de nordiske universitetssykehusene. OUS, Helsinki universitetssykehus og Rigshospitalet i København vil bidra med data, mens Karolinska Institutet og Landspitali University Hospital deltar som observatører.
Pilotprosjektet fokuserer på ikke-småcellet lungekreft og ledes av Åslaug Helland, forskningsleder ved OUS CCC. Målet er å øke kunnskapen rundt samarbeid om helsedatadeling og -analyse mellom de nordiske landene ved bruk av datamodellen OMOP CDM. Denne modellen sikrer at data som deles er avidentifiserte og aggregerte, noe som ivaretar personvernet.
Common Data Model (OMP CDM)
OUS har erfaring fra et lignende samarbeidsprosjekt som benytter OMOP CDM, DigiONE, som også la grunnlaget for OUS’ deltakelse i VALO. OMOP-instansen ved OUS er en integrert del av Klinisk datavarehus (KDVH), hvor observasjonsdata om alle sykehusets pasienter lagres. Dataene lagres både i sitt opprinnelige format og i en standardisert form ved hjelp av OMOP CDM. OMP er en åpen datastandard utviklet av Observational Medical OPutcomes Parhership (OMOP).
Klinisk datavarehus (KDVH)
KDVH utvikles av Avdeling for teknologi og e-helse, og det godt etablerte samarbeidet mellom Teknologi- og innovasjonsklinikken og Kreftklinikken vil være avgjørende for gjennomføringen av VALO-prosjektet.
Avdeling for teknologi og e-helse er stolte av å være en del av dette viktige initiativet som direkte understøtter NUHA-alliansen og ser frem til å bidra til forbedret helsedatapraksis og pasientbehandling i Norden.