DigiOne:
OUS bidrar til digital infrastruktur for mer effektiv internasjonal kreftforskning
Se for deg at du skal undersøke utfall av en ny type kreftbehandling. Det er få pasienter som får denne behandlingen ved OUS. Tenk om du kunne hente aggregerte data fra elektroniske pasientsystemer og sammenligne disse med tilsvarende pasientpopulasjoner i andre europeiske land – i visshet om at du ikke sammenligner epler og pærer og at personvernet er ivaretatt.

Det europeiske forskningsnettverket DIGICORE (DIGital Institute for Cancer Outcomes REsearch) ble dannet for å fremskynde implementeringen av presisjonsmedisin i Europa. Målet er å forbedre kreftomsorgen i Europa ved å skape en egnet digital infrastruktur. Dermed kan entydige definerte data med høy kvalitet deles til både forskningsformål og kvalitetsforbedring av tjenesten på tvers av institusjoner og land.
Etter en omfattende søknadsprosess høsten 2022 ble OUS utvalgt til deltakelse i DIGICORE-prosjektet DigiONE. Seks store kreftsentre i Europa skal gjennom konsensus danne et såkalt føderert digitalt forskningsnettverk. 40 ulike kliniske og molekylære data skal defineres og kunne analyseres på tvers av systemene de er registrert i. Denne utviklingen forenkles ved at data i våre viktige kliniske kildesystemer i økende grad er strukturerte og kan overføres direkte elektronisk. Innføring av DIPS Arena og strukturert kreftjournal er i så måte en viktig milepæl. Dette gir oss en unik kilde til virkelighetsdata, på engelsk kalt Real World Data (RWD). Det vil si data som stammer fra andre kilder enn kliniske studier, deriblant fra data som rutinemessig registreres i pasientbehandlingen. En åpen standard, OMOP, skal tas i bruk for å standardisere disse dataene på tvers av sykehus og systemer, noe som vil gi bedre muligheter for å analysere data på tvers av nettverket.
Forskningsleder i OUS Comprehensive Cancer Centre, Åslaug Helland sitter i DIGICOREs styre.