Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ledere som tar ansvar – for mennesker og muligheter

Fremtidens helsevesen skapes av dagens ledere. På OUS utvikler vi ledere som inspirerer og tar ansvar til beste for pasienten, våre medarbeidere og for fremtiden.

Publisert 13.03.2025
Sist oppdatert 03.07.2025

Opplæring og utvikling av OUS-ledere 

Lederrollen krever bred lederkompetanse 

Norsk spesialisthelsetjeneste krever enhetlig ledelse, der ledere har totalansvar for sin enhet – med både fag, folk og penger. Grensen mellom ledelses- og administrative oppgaver er flytende og varierer med stilling og nivå. Uten god administrativ håndtering oppstår raskt ledelsesutfordringer. Samtidig må ledere ha stor innsikt i menneskelige prosesser og relasjoner når det gjelder arbeidsmiljø, organisering og endring i et sykehus som setter medarbeiderne i front av utviklingen.  

Det er fastsatt lederkrav for å oppnå resultater i samsvar med overordnede helhetlige mål og planer for OUS HF. Følgende lederkrav gjelder for ledere på alle nivåer og er skriftliggjort i deres kontrakter:   

  • Legger til rette for lederutvikling i egen ledergruppe og i de enkelte enheter innen ansvarsområdet.
  • Pasientsikkerhet, kvalitet og avvik: utvikler/stimulerer til en kultur som søker kontinuerlig forbedring og læring, og som følger opp meldinger om avvik og forslag til forbedringer.
  • Tenker strategisk, setter tydelige og ambisiøse mål og evner å utvikle en kultur som motiverer organisasjonen til nødvendig endring og omstilling også på tvers av klinikker og staber.

  • Står for og gir uttrykk for egne meninger, men er samtidig lojal til og støtter aktivt beslutninger når de er fattet.
  • Er åpen, ærlig og en god rollemodell som legger til rette for en god og åpen dialog med ansatte.

  • Er en synlig, inspirerende leder som skaper trivsel i organisasjonen og motiverer til innsats.
  • Er opptatt av å utvikle sine medarbeidere og sin organisasjon.
  • Har god forståelse av arbeidsgiverrollen og evner å etablere et balansert og velfungerende samarbeid med tillitsvalgte og verneombud.
  • Gjennomfører medarbeidersamtaler, har nulltoleranse for og følger opp trakasseringssaker, og iverksetter tiltak for å forebygge og redusere sykefravær.

Lederprogrammene ved Oslo universitetssykehus dekker alle disse aspektene ved lederrollen.

Lederprogrammene ved OUS

På OUS har vi tre ulike programmer for ledere og ledertalenter: Lederopplæring, lederutvikling og ledermoblisering. Disse programmene er utviklet for å sikre at ledere på sykehuset har både den nødvendige operative kompetansen og den personlige innsikten som kreves for å lede i en kompleks helsetjeneste. 

 

Lederopplæringen for nye ledere er for deg som er ny i lederrollen og gir deg en solid grunnmur for å mestre hverdagen som leder ved OUS. Her får du innsikt i den operative siden av ledelse, med fokus på de grunnleggende systemene og strukturene du trenger for å sikre god drift. 

I tillegg til viktige verktøy som faktureringssystemer, bemanningsplanlegging og budsjettstyring, får du en introduksjon til sykehusets verdier og lederprinsipper. Vi ser også på kommunikasjon som et viktig lederverktøy for å sikre tydelighet, tillit og god samhandling mellom deg og medarbeiderne dine. 

For å sikre at alle ledere ved Oslo universitetssykehus har et felles utgangspunkt for god ledelsespraksis, har vi utviklet en kompetanseplan for ledere på operativt nivå. Planen beskriver hvilke kunnskaper og ferdigheter som er nødvendige for å ivareta lederrollen i en kompleks sykehusorganisasjon. Den dekker blant annet temaer som mål- og virksomhetsstyring, økonomi, kvalitet, arbeidsmiljø, rekruttering, samarbeid og kommunikasjon. 

Planen hjelper nye ledere med å kartlegge eget opplæringsbehov og gir en strukturert vei inn i lederrollen i samarbeid med nærmeste leder. Innholdet oppdateres jevnlig i tråd med justerte mål, krav og prioriteringer. 

Ved å tydeliggjøre forventningene til lederrollen, bidrar kompetanseplanen til tryggere ledere, bedre ledelse og mer helhetlig utvikling på tvers av sykehuset. 

Alle nye ledere ved OUS får tilbud om deltakelse i kullbaserte samlinger som bygger på sykehusets kompetanseplan. Samlingene gir et praktisk og relevant innblikk i de viktigste temaene du må mestre som leder – fra personalansvar og sykefraværsoppfølging til budsjettarbeid, kvalitet og kommunikasjon. 

Undervisningen er delt inn i tematiske bolker, og gjennomføres som heldagssamlinger med faglig input, dialog og erfaringsutveksling. Du får møte både fagpersoner og sykehusets toppledelse, og får konkrete verktøy du kan ta i bruk i din egen hverdag. 

Samlingene er åpne for alle nye ledere og tilbys jevnlig. De gir en trygg start i rollen og en mulighet til å bygge nettverk med andre ledere i samme situasjon.  

Å lede endring er en sentral del av lederrollen i en organisasjon i kontinuerlig utvikling. Som leder ved OUS må du forstå hvordan endring påvirker mennesker og organisasjon – og hva du kan gjøre for å lykkes med å gjennomføre den. 

Praktisk endringsledelse er en to-dagers workshop for ledergrupper som står i konkrete omstillinger. Her jobber lederne med egne caser og bruker praktiske verktøy for å planlegge, forankre og gjennomføre endringer på en god måte. Fokuset er særlig på den menneskelige siden av endring – hvordan ledere kan få med seg folkene i endringen, og sikre at de planlagte fordelene faktisk realiseres. 

Opplæringen bygger på anbefalt rammeverk og verktøykasse fra Helse Sør-Øst, tilpasset OUS’ behov og interne retningslinjer for omstilling.  

Ved OUS er kommunikasjon og veiledning fra nærmeste leder en høyt prioritert del av lederopplæringen. Likevel vet vi at mange nye ledere kan ha behov for ekstra støtte i en krevende overgangsperiode. 

Derfor er en egen mentorordning for nye ledere under utvikling. Målet er å koble nye ledere med erfarne kollegaer som kan bidra med råd, støtte og refleksjon – i en trygg og uformell ramme. Mentorskapet skal fungere som et supplement til linjeledelse, og gi nye ledere mulighet til å drøfte temaer de står i, bygge nettverk og styrke sin trygghet i rollen. 

Ordningen vil være frivillig, og både mentorer og mentees vil få støtte og retningslinjer for hvordan samarbeidet kan fungere godt.  

Overgangen til lederrollen byr på nye forventninger og ansvar. Ved Oslo universitetssykehus har vi derfor et utviklingstilbud tilpasset nye ledere med minst seks måneders erfaring. Programmet består av tre moduler som tar for seg lederskap, samarbeid og konflikthåndtering. Gjennom erfaringsdeling, refleksjon og praktiske øvelser får deltakerne styrket sin trygghet i rollen og innsikt i hvordan de kan utvikle seg videre som ledere. 

Temaene omfatter blant annet hvordan du kan være en tydelig rollemodell, lede under press og forstå egen konfliktstil. Med dette får ferske ledere et solid fundament og konkrete verktøy for å lykkes i en kompleks hverdag – og er en viktig start på en utviklingsreise som leder ved OUS.

For ledere med noen års erfaring tilbyr vi et semesterbasert utviklingsprogram som styrker både individuelt lederskap og ledergruppens prestasjon. Gjennom fem samlinger over ni dager får deltakerne innsikt i hva som kjennetegner velfungerende ledergrupper og hvordan man utvikler et effektivt samspill. 

Programmet gir verktøy og refleksjon rundt rollefordeling, møtepraksis, beslutningsprosesser og kulturutvikling i ledergrupper. Deltakerne jobber i faste kursteam og bygger psykologisk trygghet og tillit i prosessen. Etter endt program oppfordres gruppene til å fortsette som mentorgrupper – en arena for kollegial sparring og faglig utvikling over tid. 

Opplæringsløpet legger grunnlag for varig lederutvikling og økt gjennomføringskraft i egen enhet og organisasjon.

Ved OUS tror vi på kraften i kollegastøtte og erfaringsdeling. Derfor oppfordrer vi ledere som har deltatt i vårt utviklingsprogram til å fortsette samarbeidet i mentorgrupper. Gruppene består gjerne av 5–7 ledere som møtes jevnlig for å diskutere lederutfordringer, følge opp handlingsplaner og øve på krevende samtaler. 

Mentorgrupper er en frivillig og fleksibel arena, men erfaring viser at de gir stor verdi – både faglig og sosialt. Lederprogrammet kan bistå med å etablere nye grupper, supplere eksisterende, eller tilby faglig støtte ved behov. 

Mentorgruppene er en viktig del av vårt kontinuerlige utviklingstilbud, og bygger varige relasjoner, refleksjon og fellesskap blant våre ledere.

Ledergrupper har stor betydning for utvikling og gjennomføring i sykehuset – men de færreste fungerer optimalt uten bevisst arbeid. Oslo universitetssykehus tilbyr derfor utviklingstiltak for ledergrupper på alle nivåer. Målet er å styrke samhandling, beslutningskraft og felles retning i gruppene – og bidra til bedre resultater, kultur og gjennomføringsevne.

Utviklingsopplegget tar utgangspunkt i forskning på effektive ledergrupper og tilpasses gruppens ståsted. Det legges vekt på å etablere et felles begrepsapparat, tydelige roller og god møtestruktur. Gruppene får støtte til å reflektere over egen praksis, vurdere forbedringspunkter og styrke tilliten og retningen i lederkollegiet.

Ledergruppeutvikling er relevant for både nye og etablerte grupper, og kan gjennomføres som enkeltstående prosesser eller som del av et lengre utviklingsløp.

 

OUS deltar i det nasjonale topplederprogrammet for kommune- og spesialisthelsetjenesten – et samarbeidsprogram i regi av BI, KS og de regionale helseforetakene. Programmet retter seg mot ledere på strategisk nivå, og går over ett år med seks moduler som gir 30 studiepoeng på masternivå. 

Programmet utvikler personlig lederskap, samspill på tvers av nivåer og forståelse for kompleksiteten i helsesektoren. Emner som strategisk ledelse, innovasjon, kulturutvikling og kvalitetsforbedring står sentralt. Deltakerne jobber i tverrsektorielle grupper og med egne utviklingsprosjekter. 

Ved OUS prioriteres kandidater med lederansvar og potensial for fremtidige topplederroller. Deltakelse krever forankring hos nærmeste leder. 

Topplederprogrammet er en unik mulighet til å utvikle strategisk forståelse og bygge nettverk på tvers av helsetjenesten i Norge. 

For at sykehusets øverste ledergrupper skal fungere godt, må de være mer enn en samling dyktige ledere – de må fungere som et effektivt og samstemt lag. Oslo universitetssykehus deltar i et ledergruppeutviklingsprogram for nivå 2-ledere, i regi av AFF ved Norges Handelshøyskole. Programmet er initiert og koordinert av Helse Sør-Øst RHF, og tilbys alle helseforetak i regionen. 

Målet er å styrke samspill, tydelighet og felles retning i ledergruppen, og utviklingsarbeidet bygger på forskning om hva som kjennetegner høyytelsesgrupper. Deltakerne får innsikt i gruppedynamikk, felles ansvar og hvordan gruppen kan fungere som en enhet med stor gjennomføringskraft. 

Utviklingen skjer i egne samlinger for den enkelte ledergruppe, med støtte fra erfarne fasilitatorer fra AFF. Fokus ligger på refleksjon, tilbakemeldinger og konkrete tiltak knyttet til ledergruppens praksis. 

Programmet er et viktig ledd i satsingen på strategisk, helhetlig ledelse i spesialisthelsetjenesten – og bidrar til bedre samhandling og felles retning på tvers av nivåer og fagområder. 

Ledermobilisering er for deg som vurderer en lederrolle, men som ønsker å utforske hva det egentlig vil si å være leder før du tar steget. 

Gjennom dette programmet får du innsikt i både den operative og refleksive siden av ledelse, slik at du kan finne ut om ledelse er noe for deg. Vi ser på hva som kreves i en lederrolle ved OUS, hvilke utfordringer og muligheter som finnes, og hvordan du kan forberede deg på en fremtidig lederkarriere. 

Programmet gir deg mulighet til å prøve deg i lederrollen gjennom praktiske øvelser og refleksjon, samtidig som du får støtte og veiledning fra erfarne ledere. 

Klikk her for innhold og informasjon om ledermobliseringsprogrammet

En person i dress
Ledere med god lederkompetanse er av stor betydning for pasientsikkerhet, trivsel og rekruttering, samt utvikling av en trygg, åpen og inkluderende kultur.
“Godt lederskap handler om å få folk med seg, se helheten og lede gjennom andre. Vi satser på ledelse fordi det er sånn vi skaper utvikling, trygghet og kvalitet – sammen.”
Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, Administrerende direktør ved OUS