BE-SAFE
Pasientsikkerhet og støtte for eldre med søvnvansker
I denne studien skal vi prøve ut en metode som skal hjelpe deg til å takle søvnvanskene uten å bruke medisiner.
Om studien
Mange eldre har søvnproblemer og bruker sovemedisiner for dette. Imidlertid har disse medisinene en del bivirkninger som kan øke med alderen. Vanlige bivirkninger er fall, brudd, innleggelser i sykehus, konsentrasjonsvansker og hukommelsesvansker.
Prosjektet skal teste ut effekten av en kompleksintervensjon rettet mot leger og deres eldre pasienter med søvnvansker som bruker sovemidler.
Din deltakelse vil være med på å øke vår kunnskap om behandling av søvnvansker hos eldre, og dermed vil eldre med søvnvansker kunne få bedre helsehjelp og større pasientsikkerhet. Hvis du blir blant dem som gjennomgår prosjektets behandlingsopplegg vil du også få ekstra støtte til å takle dine søvnvansker.
Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 01.11.2024 fram til 31.12.2025
Hvem kan delta?
Hvis du er 65 år eller eldre, får behandling på geriatrisk avdeling eller indremedisinsk avdeling, og bruker sovemedisiner, vil du få anledning til å delta i denne studien.
Hva innebærer studien?
Vi skal prøve ut en metode som skal hjelpe deg til å takle søvnvanskene uten å bruke medisiner. Denne metoden innebærer informasjonsmateriale rettet til deg som får behandling i sykehuset, og en spesialsamtale med din behandlende lege, som også har fått en spesial opplæring. Du blir fulgt opp i ett år fra når du takker ja til å være med i studien, og vi vil se om du vil sove bedre, med færre eller uten sovemedisiner.
Vær oppmerksom
Gjennom denne studien vil du muligens trappe ned eller slutte med sovemedisiner i samråd med din lege. Hvis dette skjer, blir dette gjort meget forsiktig og gradvis for å unngå at dine søvnvansker blir verre. Nedtrapping av sovemedisiner kan føre til bivirkninger, som for eksempel svette, engstelse, kvalme eller muskelkrampe. Dette skjer veldig sjeldent hvis nedtrapping blir gjort forsiktig og i samråd med din lege, og risikoen for slike bivirkninger meget lav. Hvis gjennom studien vil vi oppdage, i samtale med deg, at du har økende psykiske plager, vil vi be deg om å kontakte din fastlege for å vurdere om du trenger ekstra oppfølging. Hvis du ønsker, kan vi også hjelpe deg med å få kontakt med din fastlege.
Kontaktinformasjon
Prosjektleder er overlege og forsker Enrico Callegari. Han er ansatt både ved Oslo
Universitetssykehus og Sykehuset Østfold.
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Sykehuset Østfold
Oslo universitetssykehus er koordinerende senter i Norge, sammen med Sykehuset Østfold. Denne studien er en del av en større europeisk studie der flere sykehus i Belgia, Spania, Sveits, Polen og Hellas også skal delta.