Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nyretransplanterte – studie for pasienter som bruker Prograf og CellCep

I denne studien skal vi undersøke generika (kopilegemidler) til Prograf (takrolimus) og CellCept (mykofenolatmofetil) hos nyretransplanterte pasienter.

Om studien

Bruk av generika (kopilegemidler) sparer samfunnet for utgifter til legemidler. Testing om et generika er likverdig med originalpreparatet gjøres vanligvis i friske frivillige individer.

Nyretransplanterte pasienter trenger livslang immundempende behandling for å ikke miste den nye nyren. Det er viktig at immundempende generika som skal brukes er testet på faktiske pasienter. 

I denne studien skal vi undersøke generika til Prograf (takrolimus) og CellCept (mykofenolatmofetil).

Vitenskapelig tittel

Bioekvivalens til immundempende legemidler hos nyretransplanterte pasienter – Prograf og CellCept

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 15.07.2025 fram til 01.11.2025

Hvem kan delta?

Hvis du er over 18 år, nyretransplantert og bruker både Prograf og CellCept som del av din immundempende behandling kan du muligens bli med i studien.

Om du ønsker å bli med i studien kan kontakte oss på Nyrefysiologisk laboratorium på Rikshospitalet, telefon 23 07 35 44 eller på e-post aaasbe@ous-hf.no.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Først må du komme til RIkshospitalet for en kort sjekk og utlevering av studielegemidler. Dette vil være rundt 1 uke før første undersøkelse.

Du skal på to undersøkelser. På én av de vil du få originalprodukter, mens den andre får du kopilegemidler.

De to undersøkelsene gjøres med cirka 1 ukes mellomrom.

Du vil bli undersøkt med 12-timers blodprøvetaking for måling av takrolimus og mykofenolat blodkonsentrasjoner på to ulike dager. Blodprøver vil hovedsakelig bli tatt som vanlige blodprøver de første 9 timene. 

Deretter vil det bli brukt fingerstikk prøver som du selv kan ta de siste timene slik at du ikke trenger å være på sykehuset i 12 timer. Morgenen etter disse undersøkelsene skal du ta 3 nye fingerstikkprøver.

Du får ikke noen økonomisk kompensasjon for å delta i studien men reelle utgifter vil vi dekke.

Kontaktinformasjon

Kristian Heldal

Overlege

hkri@ous-hf.no 23 07 12 46

Helga G Sørhøy

Studiesykepleier

hsorhoy@ous-hf.no 23 07 35 44

Anders Åsberg

Professor

aaasbe@ous-hf.no 23 07 19 36

Samarbeidspartnere

Dette er en studie som kun utføres på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Du kan imidlertid bli med også om du til vanlig blir fulgt ved et annet sykehus. Men du må komme til Rikshospitalet på undersøkelsesdagene.