Opioidbehandling under graviditet: Ny doktorgrad viser bekymringsfulle effekter for barnet
Opioidavhengighet har i de senere årene utviklet seg til et globalt folkehelseproblem. Behandling av opioidavhengighet innebærer ofte bruk av langtidsvirkende opioider som metadon og buprenorfin. Disse legemidlene anbefales også til gravide, til tross for begrenset kunnskap om langtidskonsekvensene for det ufødte barnet.

En ny doktorgradsavhandling ved Seksjon for rettsmedisinsk forskning, Enhet for biologi, har undersøkt effektene av fostereksponering for metadon og buprenorfin i en rottemodell. Studien hadde tre hovedmål: 1) å se etter endringer i genuttrykk i hjernen hos nyfødte, 2) å undersøke endringer i sosial og angstlignende atferd hos ungdom og voksne, og 3) å undersøke om effektene overføres til neste generasjon.
Resultatene viser at prenatal eksponering for metadon og buprenorfin fører til genetiske endringer i hjernen til nyfødte avkom, samt endret atferd hos unge og voksne dyr. Begge medikamentene endret uttrykket av gener som er viktige for signalering i hjernen, immunrelaterte prosesser og celledød. Studien fant redusert lek hos unge dyr eksponert for buprenorfin, og for første gang ble dette også observert i neste generasjon. Det ble videre funnet økt angstlignende atferd hos voksne dyr, men disse funnene var mindre uttalte.
Fordi barn eksponert for buprenorfin i fosterlivet vanligvis har bedre fødselsutfall sammenliknet med metadon, anbefales buprenrofin ofte fremfor metadon. Dette arbeidet viser imidlertid at eksponering for buprenorfin førte til flest negative utfall, spesielt hos hanndyr. Funnene vekker bekymring for at lignende effekter kan forekomme hos mennesker, og at bruk av metadon eller buprenorfin under graviditet kan øke risikoen for unormal utvikling hos både barn og barnebarn.