Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Forskjellige typer matvarer

Våre oppskrifter

Her har vi samlet eksempler på provokasjonsoppskrifter, både til åpen provokasjon og blindet provokasjon

Melk

Det enkleste er å gi oppvarmet melk i form av kokt og avkjølt melk. Her må melken koke i minimum 5 minutter, slik at myseproteinet endres tilstrekkelig. Sjokoladepulver kan blandes i hver enkelt dose for smakens skyld. Ved provokasjon på ikke-varmebehandlet melk, brukes ren melk i samme opptrappingsdoser som oppvarmet melk. Proteinmengden er tilnærmet lik i de ulike typene melk.

Pannekaker

  • 130 ml melk
  • 50 g hvetemel/glutenfri lys melblanding
  • 1 ts sukker
  • ¼ ts bakepulver

Bland alt sammen til en røre. Fordel røren i 2 like store deler. Stek i melkefritt smør


Vaffel (obs – beregnet på stort vaffeljern):

  • 130 ml melk
  • 60 g hvetemel/glutenfri lys melblanding
  • 1 ts sukker
  • ¼ ts bakepulver

Bland alt sammen til en røre og stek 1 vaffelplate. Stek i melkefritt smør

Egg

Vi tar utgangspunkt i egg på ca 60 gram

Kokt egg

Egget hardkokes i ca. 10 min. Mos det ferdig kokte egget med en gaffel sånn at hviten og plommen blir godt blandet. Se doseringstabell


1 egg i 2 pannekaker

1 egg + vann til totalt 2 dl væske, vispes sammen

50 g hvetemel/glutenfri lys melblanding

1 ts sukker

Bland alt sammen til en røre. Del i 2 like store deler og stek 2 pannekaker.

Skal man bruke ½ egg i 1 pannekake brukes samme oppskrift, men bruk da bare 1 pannekake

Soya

Ved provokasjon på soya benyttes soyamelk og samme oppskrifter og fordeling av doser som for vanlig melk.

Hvete

Kokt pasta

Kontroller at pastaen bare inneholder hvete og vann. Vekten ved dosering er ferdig kokt pasta – se doseringstabell

Hveteboller
(gir 50 boller, ca 30 g hvete per bolle)

1 liter vann

250 g melkefritt smør

1 pk tørrgjær

1,7 kg hvetemel

300 g sukker

Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret og ha i vannet, og varm til 37 grader. Hell væsken i melblandingen og elt godt. Hev deigen til dobbel størrelse. Trill ut 50 boller. Etterhev i ca 15 – 20 min. Stekes på 180 – 200 grader i ca 15 min. Bollene kan fryses ned for senere bruk.

Nøtter og peanøtter

Nøttene knuses eller kvernes med for eksempel morter eller stavmikser og veies opp. Det er oftest tilstrekkelig å provosere på én av nøttetypene fra samme familie, men ved konkret mistanke vil aktuell nøttetype velges.

I visse tilfeller ønsker vi å trygge pasienter som er engstelige for å få i seg nøtter på tross av sykehistorie uten reaksjon på nøtter, og ingen eller antatt ubetydelig utslag på allergitesting. Da kan vi benytte nøttemiks med én nøtt fra hver familie, og de uthevede typene i tabellen er de vi vanligvis velger. Peanøtt kan også inngå.

Dosering: Se doseringstabell

  • Valnøttfamilien: Valnøtt, Pekannøtt
  • Bjørkefamilien: Hasselnøtt
  • Mangofamilien: Pistasj, Cashewnøtt
  • Kirsebærslekten: Mandel (steinfrukt)
  • Lecythidaceaefamilien: Paranøtt (Brazilnøtt)
  • Proteafamilien: Macadamia

Fisk

Fersk/fryst fisk gjennomkokes helt i en kjele med vann og litt salt. Doseres etter koking, se doseringstabell. Benyttes hermetisk fisk, er det viktig å sjekke at eventuelle andre ingredienser tolereres, og at dosen beregnes etter vekt av fisk og minst mulig tilsetning (makrell i tomat kan benyttes, men for korrekt dosering bør tomatsausen unngås i størst mulig grad, eventuelt skylles bort).

Skalldyr

Reker brukes ofte i provokasjon som representant for alle skalldyr, med mindre anamnesen tilsier at annet skal benyttes. Benyttes reker i lake, er det viktig å sjekke at eventuelle andre ingredienser tolereres, og at dosen bregnes etter vekt av reke og minst mulig tilsetning.

Blindede matprovokasjoner

Melk, varmebehandlet
130 ml melk i 1 vaffelplate (obs - beregnet på stort vaffeljern)

Aktiv:

  • 130 ml melk
  • 60 g hvetemel/glutenfri lys melblanding
  • 1 ts sukker
  • ¼ ts bakepulver
  • ½ ts kakaopulver

Bland sammen til en røre og stek 1 vaffelplate

Placebo:

  • 130 ml rismelk
  • 60 g hvetemel/glutenfri lys melblanding
  • 1 ts sukker
  • ¼ ts bakepulver
  • ½ ts kakaopulver

Bland sammen til en røre og stek 1 vaffelplate

Soya, varmebehandlet
130 ml i 1 vaffelplate

Følg samme oppskrift og dosering som for blindet provokasjon på melk, men bytt ut melken i den aktive med soyamelk.

Hvete
30 gram hvete i 1 vaffelplate

Aktiv:

  • 30 g hvetemel
  • 1 ss maismel
  • ½ ts kakaopulver
  • 1 ts sukker
  • 50 ml melk/rismelk

Bland sammen til en røre og stek 1 vaffelplate

Placebo:

  • 30 g glutenfri lys melblanding
  • 1 ss maismel
  • ½ ts kakaopulver
  • 1 ts sukker
  • 50 ml melk/rismelk

Bland sammen til en røre og stek 1 vaffelplate

Egg
1 egg (ca 60 gram) i 1 vaffelplate (obs - beregnet på stort vaffeljern)

Aktiv:

  • 1 egg + rismelk/vann til totalt 1 ½ dl
  • 1 ts sukker
  • 60 g hvetemel/glutenfri lys melblanding
  • ½ ts kakaopulver

Bland sammen til en røre, og stek 1 vaffelplate

Placebo:

  • 1 1/2 dl rismelk/vann
  • 60 g hvetemel/glutenfri lys melblanding
  • 2 ss maismel
  • 1 ts sukker
  • ½ ts kakaopulver

Bland sammen til en røre, og stek 1 vaffelplate

 

 

 

Blindede hjemmeprovokasjoner

Melk
Oppskriften er til 1 enhet = ca 3,2 g protein (tilsvarer ca 1 desiliter melk)

 Aktiv:

  • 11 g Elemental 028 eller Neocate
  • 7,5 g O’boy
  • 1,5 g vaniljesukker
  • 3,65 g Protifar

Alt blandes godt sammen. Ved servering blandes det inn 100 ml kaldt vann. Rør godt.

Placebo:

  • 12,15 g Elemental 028 eller Neocate
  • 7,5 g O’boy
  • 4 g vaniljesukker

 Alt blandes godt sammen. Ved servering blandes det inn 100 ml kaldt vann. Rør godt.

Gluten
Sjokolademuffins: 1 muffin = 1 enhet (1,5 g gluten)

Aktiv 1 muffin:

  • 12 g Toro glutenfri kakemiks
  • 1,5 g hvetegluten
  • 1 ss sukker
  • ¼ ts bakepulver
  • 1 ts kakao
  • ¼ dl risdrikk
  • ½ ts vaniljesukker
  • 1 ts olje

Oppskriften ganges opp med ønsket antall provokasjonenheter. Alt det tørre blandes sammen, tilsett deretter olje og risdrikk. Formene smøres (obs andre allergier), røren helles i og stekes ved 200 grader i ca 10 min. Oppskriften er beregnet på medium store muffinsformer.

Placebo 1 muffin:

  • 12 g Toro glutenfri kakemiks
  • 1,2 g maismel
  • 1 ss sukker
  • ¼ ts bakepulver
  • 1 ts kakao
  • ¼ dl risdrikk
  • ½ ts vaniljesukker
  • 1 ts olje

Oppskriften ganges opp med ønsket antall provokasjonenheter. Alt det tørre blandes sammen, tilsett deretter olje og risdrikk. Formene smøres (obs andre allergier), røren helles i og stekes ved 200 grader i ca 10 min. Oppskriften er beregnet på medium store muffinsformer.