
Våre oppskrifter
Her har vi samlet eksempler på provokasjonsoppskrifter, både til åpen provokasjon og blindet provokasjon
Her har vi samlet eksempler på provokasjonsoppskrifter, både til åpen provokasjon og blindet provokasjon
Det enkleste er å gi oppvarmet melk i form av kokt og avkjølt melk. Her må melken koke i minimum 5 minutter, slik at myseproteinet endres tilstrekkelig. Sjokoladepulver kan blandes i hver enkelt dose for smakens skyld. Ved provokasjon på ikke-varmebehandlet melk, brukes ren melk i samme opptrappingsdoser som oppvarmet melk. Proteinmengden er tilnærmet lik i de ulike typene melk.
Pannekaker
Bland alt sammen til en røre. Fordel røren i 2 like store deler. Stek i melkefritt smør
Vaffel (obs – beregnet på stort vaffeljern):
Bland alt sammen til en røre og stek 1 vaffelplate. Stek i melkefritt smør
Vi tar utgangspunkt i egg på ca 60 gram
Kokt egg
Egget hardkokes i ca. 10 min. Mos det ferdig kokte egget med en gaffel sånn at hviten og plommen blir godt blandet. Se doseringstabell
1 egg i 2 pannekaker
1 egg + vann til totalt 2 dl væske, vispes sammen
50 g hvetemel/glutenfri lys melblanding
1 ts sukker
Bland alt sammen til en røre. Del i 2 like store deler og stek 2 pannekaker.
Skal man bruke ½ egg i 1 pannekake brukes samme oppskrift, men bruk da bare 1 pannekake
Ved provokasjon på soya benyttes soyamelk og samme oppskrifter og fordeling av doser som for vanlig melk.
Kokt pasta
Kontroller at pastaen bare inneholder hvete og vann. Vekten ved dosering er ferdig kokt pasta – se doseringstabell
Hveteboller
(gir 50 boller, ca 30 g hvete per bolle)
1 liter vann
250 g melkefritt smør
1 pk tørrgjær
1,7 kg hvetemel
300 g sukker
Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret og ha i vannet, og varm til 37 grader. Hell væsken i melblandingen og elt godt. Hev deigen til dobbel størrelse. Trill ut 50 boller. Etterhev i ca 15 – 20 min. Stekes på 180 – 200 grader i ca 15 min. Bollene kan fryses ned for senere bruk.
Nøttene knuses eller kvernes med for eksempel morter eller stavmikser og veies opp. Det er oftest tilstrekkelig å provosere på én av nøttetypene fra samme familie, men ved konkret mistanke vil aktuell nøttetype velges.
I visse tilfeller ønsker vi å trygge pasienter som er engstelige for å få i seg nøtter på tross av sykehistorie uten reaksjon på nøtter, og ingen eller antatt ubetydelig utslag på allergitesting. Da kan vi benytte nøttemiks med én nøtt fra hver familie, og de uthevede typene i tabellen er de vi vanligvis velger. Peanøtt kan også inngå.
Dosering: Se doseringstabell
Fersk/fryst fisk gjennomkokes helt i en kjele med vann og litt salt. Doseres etter koking, se doseringstabell. Benyttes hermetisk fisk, er det viktig å sjekke at eventuelle andre ingredienser tolereres, og at dosen beregnes etter vekt av fisk og minst mulig tilsetning (makrell i tomat kan benyttes, men for korrekt dosering bør tomatsausen unngås i størst mulig grad, eventuelt skylles bort).
Reker brukes ofte i provokasjon som representant for alle skalldyr, med mindre anamnesen tilsier at annet skal benyttes. Benyttes reker i lake, er det viktig å sjekke at eventuelle andre ingredienser tolereres, og at dosen bregnes etter vekt av reke og minst mulig tilsetning.
Melk, varmebehandlet
130 ml melk i 1 vaffelplate (obs - beregnet på stort vaffeljern)
Aktiv:
Bland sammen til en røre og stek 1 vaffelplate
Placebo:
Bland sammen til en røre og stek 1 vaffelplate
Soya, varmebehandlet
130 ml i 1 vaffelplate
Følg samme oppskrift og dosering som for blindet provokasjon på melk, men bytt ut melken i den aktive med soyamelk.
Hvete
30 gram hvete i 1 vaffelplate
Aktiv:
Bland sammen til en røre og stek 1 vaffelplate
Placebo:
Bland sammen til en røre og stek 1 vaffelplate
Egg
1 egg (ca 60 gram) i 1 vaffelplate (obs - beregnet på stort vaffeljern)
Aktiv:
Bland sammen til en røre, og stek 1 vaffelplate
Placebo:
Bland sammen til en røre, og stek 1 vaffelplate
Melk
Oppskriften er til 1 enhet = ca 3,2 g protein (tilsvarer ca 1 desiliter melk)
Aktiv:
Alt blandes godt sammen. Ved servering blandes det inn 100 ml kaldt vann. Rør godt.
Placebo:
Alt blandes godt sammen. Ved servering blandes det inn 100 ml kaldt vann. Rør godt.
Gluten
Sjokolademuffins: 1 muffin = 1 enhet (1,5 g gluten)
Aktiv 1 muffin:
Oppskriften ganges opp med ønsket antall provokasjonenheter. Alt det tørre blandes sammen, tilsett deretter olje og risdrikk. Formene smøres (obs andre allergier), røren helles i og stekes ved 200 grader i ca 10 min. Oppskriften er beregnet på medium store muffinsformer.
Placebo 1 muffin:
Oppskriften ganges opp med ønsket antall provokasjonenheter. Alt det tørre blandes sammen, tilsett deretter olje og risdrikk. Formene smøres (obs andre allergier), røren helles i og stekes ved 200 grader i ca 10 min. Oppskriften er beregnet på medium store muffinsformer.