Respondenter som inkluderes i og bidrar med informasjon til OUS Smerteregister (OSR), omfatter alle pasienter som utredes og behandles ved smertepoliklinikken på Avdeling for smertebehandling ved OUS Ullevål. Pasientene har i hovedsak langvarige ikke-maligne smertetilstander.
Oslo smerteregister (engelsk: Oslo Pain Registry (OPR)) er et lokalt kvalitetsregister opprettet 1. oktober 2015 (saksnnr: 2014/1309).
Registeret er tilknyttet Avdeling for smertebehandling og forskning ved Oslo universitetssykehus (OUS), som er den største tverrfaglige poliklinikken for smertebehandling i Norge. Pasienter henvises fra primær- og spesialisthelsetjenesten over hele Norge. Registeret er i utvikling, og fikk en stor oppgradering i 2020, med bytte av teknisk plattform og innsamling av mer detaljerte opplysninger om diagnoser og data fra klinikere, kalt OSR versjon 2 (med saksnummer fra Personvernombudet 20/08986).
Datainnsamling
Datainnsamling i OPR skjer i en klinisk setting, og omfatter:
- Spørreskjema: Før sin første konsultasjon fyller pasientene ut et omfattende sett med selvrapporterte spørreskjemaer elektronisk. Disse spørreskjemaene omfatter demografisk informasjon, smertekarakteristikk, og andre variabler relatert til smerte, som livskvalitet, funksjonsnedsettelse, og søvn. Spørreskjemaer sendes også ut til pasientene 12 måneder etter fullført behandling, og hvert 12. måned for pasienter som er i behandling mer enn 1 år. Spesifikke kvalitetsutviklingsprosjekter kan også samle inn data med andre tidsintervaller.
- Data levert av klinikere: Data angående diagnostikk og behandling registreres av helsepersonell for hvert besøk.
Bruk av data fra OUS smerteregister
OPR's styringskomité gir godkjenning etter en standardisert søknadsprosess. For å få tilgang til data fra registeret må søkeren sende inn et prosjektprotokoll. Bruken av data må følge registerets vedtekter, og en ansvarlig person for bruken av dataene må være klart identifisert. Styringskomiteen vurderer flere faktorer, inkludert den akademiske kvaliteten og originaliteten til prosjektet, og dets nytteverdi for helseforskningsfeltet. Det akademiske miljøet rundt søkeren vurderes også. Det er avgjørende at nye prosjekter ikke er i konflikt med pågående prosjekter. Hvis nødvendig må godkjenning fra Regional Etisk Komité og/eller relevant personvernombud innhentes i samsvar med nasjonale forskrifter.
Forskningsprosjekter (inkludert master/ph.d.) kan søke om bruk av data fra OUS smerteregister. Følg linken for informasjon om tilgjengelige variabler i registeret. Les om utleveringsavtalen her (send mail for å få Word-fil som kan redigeres).
Etikk og forskrifter
Registeret fikk godkjenning fra OUS' personvernombud i 2014 i henhold til gjeldende forskrifter på den tiden (saksnummer. 2014/1309). Helseforskningsloven, regulerer ikke bruk av anonyme data (§ 2 og § 4), slik de er definert i GDPR. Dette har blitt bekreftet av den Rgionbal Etisk Komité (REK )(Midt-Norge), og denne bekreftelsen kan gjøres tilgjengelig på forespørsel.
Studier som benytter anonyme data krever altså ikke forhåndsgodkjenning fra REK, forutsatt at datasettet ble generert lovlig. slike tilfeller vurderer OSR sitt fagråd prosjekter som søker data, og kan tillate utlevering av anonyme data.
OSR versjon1 (2015 – 2020) innhentet samtykke fra pasienter for å delta i registeret.
OSR versjon 2 (2020 – p.t.) har fått innvilget at alle pasienter kan reservere seg fra deltakelse i registeret. Dette har et rettslig grunnlag i Forskrift om medisinske kvalitetsregistre § 3-2. På bakgrunn av at innhenting av samtykke ville påvirke representativiteten av pasientdata negativt, og dermed påvirke registerets målsetting, har OUS Personvernombud vurdert at registeret kan operere med reservasjonsrett. Deltakere blir informert om inklusjon og beholder har rett til å reservere seg fra deltakelse, noe som sikrer respekt for individuell autonomi samtidig som personvernsreglene overholdes.
Faggrupper og behandling
Avdeling for smertebehandling er tverrfaglig, og består av leger, psykologer, fysioterapeuter og sykepleiere.
Avdelingen gir behandlingsmetodersom: Farmakologiske intervensjoner, invasive smertebehandlinger, fysioterapi, og psykologiske behandlingsmetoder.