Bygger ny kunnskapsportal om kvinnehelse

Har du fått en diagnose, og leter etter informasjon på nettet? Googler du, for å finne ut hvor vanlig det er å være borte fra jobb på grunn av menstruasjonssmerter? Eller er du ute etter siste nytt fra forskningsfronten på kvinners helse?

Publisert 05.03.2025
En gruppe kvinner som smiler
F.v.: Leder Siri Vangen ved Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning, direktør Kristin Engh Førde i Kilden kjønnsforskning og spesialrådgiver Elisabeth T. Swärd i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Det er fort gjort å gå seg bort i jungelen av informasjon, reklame og desinformasjon, på nettet. På den nye Kvinnehelseportalen skal du finne trygg, forskningsbasert kunnskap om kvinners helse, uten reklame.

I flere år har sentrale aktører etterspurt mer oppmerksomhet rettet mot kvinners helse og kjønnsforskjeller i helse og sykdom, både når det gjelder forskning og informasjon. Det har vært og er en bekymring for at manglende kunnskap har ført til et dårligere helsetilbud for kvinner.

For å bøte på dette har Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning ved Oslo universitetssykehus og Kilden kjønnsforskning.no i Forskningsrådet fått i oppdrag å opprette en digital portal for formidling av kunnskap om kvinners helse. Nå er arbeidet med å lage portalen i gang.

‒ Dette er et svært viktig tiltak, som nå blir gjennomført. Det er liten tvil om at det er behov for en slik kunnskapsbasert formidlingskanal. Kvinners helse er et felt med store kunnskapshull og forskningen som finnes, når ikke bredt nok ut, sier leder Siri Vangen ved Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning.

Kvinnehelseportalen

I 2023 kom den offentlige utredningen "Den store forskjellen. Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse". Et av tiltakene i utredningen var at det bør opprettes en digital portal for kunnskap om forskning på kvinners helse. Tiltaket ble vedtatt som en del av Stortingets innstilling til revidert nasjonalbudsjett for 2024. Tiltaket er også beskrevet i Regjeringens kvinnehelsestrategi.

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt oppdraget med å lage portalen til Helse Sør-Øst RHF og mer spesifikt Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning, i samarbeid med Kilden kjønnsforskning.no og andre relevante forskningsmiljøer som forsker på kvinners helse.

Det er satt av fem millioner til etablering av portalen og to millioner årlig til videre drift.

Forskningsbasert formidling til et bredt publikum

Interessen i samfunnet for kvinners helse er sterkt økende og det produseres stadig mer ny og viktig kunnskap på feltet.

‒ Målet med kvinnehelseportalen er å gjøre forskning kjent både for allmennheten og for fagpersoner, og at den nye kunnskapen blir tatt i bruk. Fordi innholdet kvalitetssikres av forskere og andre fagpersoner, kan brukerne ha full tillit til informasjonen de får her, sier direktør Kristin Engh Førde i Kilden kjønnsforskning.no.

Den nye portalen vil etterstrebe å nå ut til alle som ønsker å vite mer om kvinners helse i et livsløpsperspektiv, menn inkludert.

‒ Håpet er i tillegg at portalen vil drive kunnskapsfeltet framover, ved å sette aktuelle problemstillinger på dagsorden, sier Vangen.

Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning er tilknyttet Oslo universitetssykehus (OUS) og jobber med å utvikle og øke kunnskapen om kvinners helse. Kilden kjønnsforskning.no er et nasjonalt kunnskapssenter som sammenstiller og formidler kunnskap om kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning, og er en del av Norges forskningsråd.

‒ Vi er svært glade for å kunne samarbeide og dra nytte av hverandres ekspertise, slik at vi kan få ut mest mulig kvinnehelseforskning til flest mulig, sier Førde.

Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning

Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning er et nasjonalt forskningsmiljø som skal utvikle og øke kunnskapen om kvinners helse i et livsløpsperspektiv. Det gjør vi med forskning, fagutvikling og formidling. Vi skal forske på forebygging og behandling av sykdommer og plager som primært rammer kvinner, forekommer hyppigere hos kvinner, og som rammer kvinner annerledes enn menn. Vi formidler ny forskning gjennom Kvinnehelsepodden, Kvinnehelsebloggen, nyhetsartikler, seminarer og kurs for helsepersonell.

Hva vet vi om kvinners helse?

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) er også involvert i arbeidet. Kilden kjønnsforskning.no, Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning og NKS sto i 2018 bak en kartlegging av forskning på kvinnehelse, som man kan lese om i rapporten Hva vet vi om kvinners helse? (kjonnsforskning.no).

Rapporten avdekket kunnskapshull i forskning på kvinnehelse og ga grunnlag for å spørre om kvinner generelt får dårligere helsetilbud enn menn på grunn av manglende forskning på feltet.

‒ For å øke kunnskapen om kvinnehelse og kjønnsforskjeller i helse er det derfor nødvendig med en informasjonskanal som samler og tilgjengeliggjør både ny og eksisterende forskning på feltet, sier spesialrådgiver Elisabeth T.  Swärd i Norske Kvinners Sanitetsforening.

‒ Vi ønsker derfor arbeidet med portalen velkommen, og vil bidra med innspill, for blant annet å sikre at ulike pasient- og brukergrupper sine behov for informasjon om kvinnespesifikke sykdommer og lidelser blir dekket, sier Swärd.

Kilden kjønnsforskning.no

Kilden er et nasjonalt kunnskapssenter for kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning, underlagt Norges forskningsråd. Vi formidler ny forskning gjennom nyhetsartikler, podkast, seminarer og konferanser, i tillegg produserer vi kunnskapsoversikter og utvikler digitalt innhold enten på eget initiativ, eller på oppdrag fra andre.