Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

- Vær obs på årsak til funksjonsfall

I psykiatrien ser en på et brått funksjonsfall som et mulig tegn på en psykisk lidelse, f.eks. depresjon. Men det er viktig å ha med seg kunnskap om at slike funksjonsfall også kan ha andre årsaker.

Hanne Kari Fossum
Publisert 22.04.2021
Sist oppdatert 19.04.2023
Miljøtereapeut sitter sammen med pasient ute

Jack Schjelderup er nevrolog og overlege ved Habiliteringstjenesten for voksne ved, Haukeland universitetssykehus. Schjelderup kan fortelle om en pasient i 30-årene som i utgangspunktet var godt fungerende, men som plutselig hadde fått et funksjonsfall som førte til problemer med å spise, gå og snakke. Han gikk også kraftig ned i vekt. Uten kjennskap til bakgrunnen for mannens utviklingshemming kunne det være lett å mistenke en psykisk lidelse ved disse symptomene.

Pasienten hadde som fireåring blitt diagnostisert med utviklingshemming og det var kartlagt at dette skyldtes kreatintransportdefekt. Det vil si at pasienten produserte kreatin, men kroppen klarte ikke å frakte det til de rette cellene i hjernen.

- I dette tilfelle mistenkte vi ikke at funksjonsfallet skyldtes psykisk lidelse. Tilstanden hans med feil i kreatineksporten var kjent og det var raskt dette sporet vi fulgte videre, sier Schjelderup. Med utprøvinger av kosttilskuddet cyclokeratin gikk mannen raskt opp i vekt igjen, fikk tilbake språket og kunne etter hvert gå tilbake på jobb.

Men historien viser at symptomene er det samme og dersom en ikke ser på hele bildet, kan en feiltolke dem som tegn på psykisk lidelse.

- Like viktig er det å tenke på muligheten for forveksling andre veien, sier Schjelderup. En kan lett tenke at pasienten får et vekttap på grunn av problemer med stoffskiftet eller annen somatisk sykdom, når det egentlig skyldes en psykisk lidelse. Slik er det viktig å tenke differensialdiagnostikk hele veien, avslutter han.

Tilbake til NKUPs forside