Prøvetaking for prøver til screeninganalyse av alfa- eller beta glukosidase-aktivitet

Prøvetaking for prøver til screeninganalyse av POMPE sykdom (glycogen storage disease type II) eller Gaucher sykdom.

​Materiale

Fullblod på filterkort (Whatman 903 TM – fås tilsendt fra oss). Analysen utføres kun etter avtale. 

Venøs prøvetaking 

BRUK EDTA- fullblod: En dråpe blod påføres prøvekortet. Bruk HIRSCHMANN ringcaps 100/200 (”føllingsrør”). Ved påføring av prøven: Sett kapillærrøret rett over sirkelen, la dråpen falle med egen kraft og den vil spre seg sakte ut over hele sirkelen. Røret skal IKKE berøre filterpapiret. Det er også viktig ikke å påføre flere lag med blod (laminering). Pass på at prøvefeltene er gjennomtrukket. NB. Må utføres innen 30 min. etter prøvetaking. 

Kapillær prøvetaking

Forberedelse:

  • ​​Oppvarming: Sørg for god sirkulasjon ved at fingeren er varm. Dersom punksjonsstedet er kaldt, må det varmes på forhånd med en hanske fylt med passe varmt vann (ikke over 41o C). Hånden skal ikke i direkte kontakt med varmt vann, da blir huden fuktig og dette er uheldig for prøvetakingen. 
  • Desinfeksjon: Fingeren desinfiseres etter gjeldende retningslinjer. Det er viktig at huden får tørke etterpå, minst i 15 sek. Påfør vaselin/samlesalve i et tynt lag rundt det område hvor du planlegger å stikke. Dette for at dråpen skal samle seg.

​Prøvetaking: 

  • Vend helst hånden nedover. Velg vanligvis innstikksted på langfinger eller ringefingers indre side. 
  • Punkter huden med en hurtig bevegelse. Bruk en lansett. Det kan være nødvendig å klemme fingeren forsiktig for å få frem bloddråpen. Den første bloddråpen skal tørkes av. Man har så to alternativ: 
    • ​En stor dråpe dryppes rett i sirklene på kortet. 
    • ​Fyll et ”føllingsrør” og fortsett som beskrevet under venøs prøvetaking (anbefales, det er lettere å få stor nok dråpe).
​​Merk prøven (kortet) med pasientens 11-sifrede fødselsnummer, etternavn, fornavn, dato og klokkeslett for prøvetaking.Prøv​en må tørkes liggende i minst 3 timer ved romtemperatur. Unngå direkte sollys. 

Kortet sendes i konvolutt til: 
Oslo universitetssykehus 
Avdeling for medisinsk biokjemi-Rikshospitalet 
Analyseenhet metabolske sykdommer 
Postboks 4950 Nydalen, 0424 OSLO​
Sist oppdatert 23.05.2023