Forskning og prosjekter
Forskningsaktiviteten ved seksjon for revmatologi
Seksjon for revmatologi har stor forskningsaktivitet på klinisk og translasjonsforskning med fokus på pasientgrupper som har systemiske inflammatoriske tilstander, slik som bl.a. systemisk sklerose, systemisk lupus erytematosus (SLE), Sjøgrens syndrom, myositter og juvenil idiopatisk artritt (barneleddgikt).

Foto: Photo by Elevate on Unsplash
Systemiske bindevevssykdommer og vaskulitter er sjeldne, men alvorlige, autoimmune revmatiske sykdommer. Sykdommenes sjeldenhet gjør at god forskning ofte må baseres på registre som samler data over mange år og på internasjonalt samarbeid. Den tilknyttede biobanken gjør også grunnforskning mulig.
Forskningsprosjekter som benytter Forskningsbiobank RHI
- Dissect-prosjeket er en videreføring av det nordiske myositt-samarbeidsprosjektet (opprinnelig Astra Zeneca (AZ)-Scilifelab) under ledelse av Professor Lars Rönnblom ved universitetet i Uppsala. Hensikten er å kartlegge koblingen mellom genetisk variasjon, immunologiske avvik og kliniske symptom ved tre ulike systemiske autoimmune sykdommer; SLE, Sjøgrens syndrom og myositt, og bekrefte funn i nye uavhengige valideringskohorter.
- Genetikk ved ANCA assosiert vaskulitt (GPA/Wegeners graunlomatose, EGPA/Churg Strauss vaskulitt, Mikroskopisk polyangiitt/MPA). Dette er et genetikk-samarbeidsprosjekt om ANCA-assosierte vaskulitter mellom universitetssykehusene i Uppsala, Umeå, Linköping, Lund/Malmö, Karolinska sjukhuset i Solna/Huddinge og seksjon for revmatologi ved Oslo Universitetssykehus.
- Biomarkører ved Systemisk sklerose. Prosjektet utføres som en biomarkørstudie med materiale fra systemisk sklerose pasienter og friske kontroller. Prosjektet omhandler sammenhengen mellom sykdom, og nivå av den potensielle biomarkøren CCL21 i pasienter med systemisk sklerose og pulmonal hypertensjon. En stipendiat disputerte i 2024 med data fra RHI-biobank: MSc Henriette Didriksen: Biomarkers associated with severe Systemic Sclerosis organ complication.
Norsk systemisk bindevevssykdom og vaskulitt register (NOSVAR)
NOSVAR, etablert i 1998, er det største forsknings- og kvalitetssikringsregister for systemiske bindevevssykdommer og vaskulitt i sitt slag i landet med over 5.000 inkluderte pasienter, fordelt på 46 ulike bindevev- og vaskulittdiagnoser. I 2002 ble det etablert en biobank knyttet til registeret. Denne biobanken ble integrert i RHI-biobank i 2017.