Behandling

Venerisk lymfogranulom (LGV)

Venerisk lymfogranulom (LGV) er en seksuelt overførbar infeksjon (SOI). Den forårsakes av bakterien Chlamydia trachomatis (undertype L1‐L3) - og er en annen type enn den som gir vanlig klamydiainfeksjon. Bakterien kan føre til betennelse i endetarm eller i genitalområdet. LGV-infeksjon kan forløpe med eller uten plager.

Symptomer

Det kan oppstå en liten smertefri kviseliknende hevelse analt eller i genitalområdet som kan utvikle seg til et sår. Såret som vil forsvinne av seg selv etter noen dager uten behandling.

De vanligste symptomene er smerter i anus, blodtilblandet utflod fra anus, forstoppelse og en følelse av å ikke bli tømt for avføring. Lymfeknuter i lyskene kan hovne opp 2 til 6 uker etter smitte og det kan utvikle seg til en byll. Hovne lymfeknuter i magen kan føre til smerter i nedre del av magen eller smerter i korsryggen. Man kan også oppleve feber, frysninger, utilpasshet, muskel‐ og leddsmerter.

Ubehandlet kan infeksjonen føre til betennelse i endetarm og genitalområde med alvorlig hevelse og sår. Dette kan gi smerter og symptomer som kan ligne de ved kroniske inflammatoriske sykdommer, som Morbus Crohn eller Ulcerøs colitt. Infeksjonen kan over tid spres til andre deler av kroppen og føre til alvorlige problemer som blant annet leddplager, hjerte‐ og leverproblemer.

Hva forårsaker sykdommen?

Bakterien blir overført ved sex med noen som har infeksjonen, enten ved anal sex, fisting eller deling av sexleketøy. Nesten alle tilfeller av LGV i Europa blir påvist hos menn som har sex med menn (MSM), spesielt hos HIV-positive. Menn som har flere partnere har størst risiko for å bli smittet. Du kan blir smittet med LGV selv om du har hatt infeksjonen tidligere. 

Utredning

For å stille diagnosen tar lege eller sykepleier en penselprøve fra endetarm eller et sår for å påvise bakterien. Ved byll i lysken kan det tas en prøve fra denne.

Behandling

Behandlingen av LGV er antibiotika i 3 uker. Det er viktig å få behandling raskt for å unngå komplikasjoner. Det er sjeldent at LGV fører til permanente problemer ved tidlig behandling.

Dersom du har LGV, bør du også ta tester for andre seksuelt overførbare sykdommer som HIV, syfilis og gonoré. Dette fordi du kan ha flere infeksjoner samtidig.

Dersom du har LGV, er det nødvendig at de partnerne du har hatt sex med blir sjekket og behandlet.

Oppfølging

Du bør ikke ha sex, verken med eller uten kondom, inntil både du og partner er ferdigbehandlet og plagene er borte. Det samme gjelder for oralsex.

Kontakt

Olafiaklinikken Olafiaklinikken

Kontakt Olafiaklinikken

Oppmøtested

Det står "Olafiaklinikken" på ringeklokken hvis døra er låst. Du kan ikke sende e-post til Olafiaklinikken på grunn av informasjonssikkerhet. 

Adresse

Trondheimsveien 2
Bygg N
0560 Oslo
Åpningstider
 • I dag 11:00 - 17:00
 • Mandag 11:00 - 17:00
 • Tirsdag 07:45 - 10:30
 • Onsdag 07:45 - 10:30
 • Torsdag 07:45 - 10:30
 • Fredag 07:45 - 10:30
 • Lørdag STENGT
 • Søndag STENGT
Foto av fasaden

Olafiaklinikken

Trondheimsveien 2

0560 Oslo

Praktisk informasjon

Test og behandling av klamydia, gonoré, syfilis, HIV og hepatitt er gratis på Olafiaklinikken.

For andre kjønnssykdommer, eller hvis du besøker oss av andre årsaker, betaler du en egenandel på 375 kroner.

Olafiaklinikken er i Trondheimsveien 2, i Schouskvartalet nederst på Grünerløkka. Trikk og buss finner du enten ved å søke i Google Maps eller på nettsidene ruter.no.

Nærmeste holdeplasser

 • Trikk 17 stopper i Heimdalsgata rett ved. Trikk 11,12 og 18 stopper ved holdeplasssene Nybrua og Schous plass, 100-200 meter unna.
 • Buss 30 stopper ved Herslebs gate (ca. 100 meter unna).

Vi anbefaler kollektivtransport. Det kan bli dyrt å parkere bil hvis du må vente en stund.

​​Det er gateparkering mot betaling rundt Olafiaklinikken og i Schouskvartalet.

Parkeringshus i nærheten:

 • Schouskvartalet P-hus
 • Christian Krohgskvartalet P-hus
 • Anker Garasje

Vær oppmerksom på åpningstidene i parkeringshusene.