Behandling

Hypertriglyseridemi - første time/kontrolltime

Hvis du har blitt henvist til time ved en lipidpoliklinikk på grunn av høye triglyserider, er det vanlig med en time hos lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog ofte med ½-2 års mellomrom. Hvor ofte du har time avhenger av ditt triglyseridsnivå og behandlingssted. I tillegg er det svært viktig at du følges opp av fastlegen din.

Triglyserider er fettstoffer som sirkulerer i blodet og som utgjør hoveddelen av fettet i kostholdet vårt. Hypertriglyseridemi er en tilstand med for høy verdi av triglyserider i blodet.

Les mer på helsenorge.no

Introduksjon

Før

Endring av time:

Hvis du må endre eller avbestille timen er det viktig at du gir beskjed om dette i god tid. Vi har lang ventetid og din time kan da benyttes av andre. Hvis du må avbestille timen din, ta kontakt med lipidpoliklinikken på telefon. Telefonnummeret finner du i innkallingsbrevet. 

Når du skal ta blodprøve før du kommer til sykehuset: 

 • Noen får tilsendt en rekvisisjon for blodprøve i posten sammen med innkallingsbrevet. 
 • Denne blodprøven tar du for eksempel hos fastlegen din 1-2 uker før oppmøte til timen. 
 • Har du fått tilsendt en rekvisisjon i posten, er det viktig at du tar med denne når du skal ta blodprøven. 
 • Før blodprøven må du faste. En fastende blodprøve vil si at du ikke skal spise eller drikke de siste 10-12 timene før blodprøven (men du kan drikke vann). 
 • Det er viktig at blodprøven er tatt før timen på lipidpoliklinikken, slik at legen kan vurdere resultatene og behandlingen din videre.
 • Hvis legen mangler noen blodprøvesvar under timen, kan det være behov for å ta blodprøve når du er på lipidpoliklinikken. Da vil du få nærmere beskjed om det av legen under timen. 
 • Du trenger ikke å være fastende når kommer til timen på lipidpoliklinikken.  

Hvis du ikke skal ta blodprøve før du kommer til sykehuset: 

 • Hvis du ikke har fått tilsendt en rekvisisjon for blodprøve i posten, kan det likevel være behov for å ta blodprøve når du er på sykehuset.
 • Da vil du få nærmere beskjed om det av legen under timen.

Før timen kan du forberede deg på følgende: 

 • Noter gjerne ned spørsmål du har i forkant.
 • Første gang du har time ved lipidpoliklinikken er det satt av ca. 2 timer til sammen, fordelt på ca. 1 time hos lege og ca. 1 time hos klinisk ernæringsfysiolog. Tiden som er satt av kan variere mellom behandlingssteder.
 • Ved kontrolltime er det satt av ca. 30 minutter hos lege. Ved behov kan det også settes av ca. 30 minutter hos klinisk ernæringsfysiolog ved kontrolltime. Avsatt tid kan variere mellom behandlingssteder.
 • Du får spørsmål om din helse, for eksempel om tidligere sykdommer, medisiner, sykdom i familien, og livsstil som røyk, kosthold og fysisk aktivitet.
 • Det er vanlig at legen måler puls, blodtrykk, lytter med stetoskop over hjerte og lunger.
 • Det er vanlig å måle høyde og vekt.
 • Du kan bli spurt om hva dine forventninger til behandlingen er.
 • Det er forventet at du forteller om ditt spisemønster og matvarevalg.
 • På lipidpoliklinikken vil du kunne få utdelt et spørreskjema om matvarevalg, SmartDiet. Skjemaet hjelper oss til å få et overblikk over kostholdet ditt, hvilke kilder du har til fett (mettet og umettet), fiber, sukker og til å få litt kjennskap til livsstilen din. Det tar ca. 10 minutter å fylle ut skjemaet.

Under

Når du kommer til sykehuset, er det viktig at du registrerer deg. Dersom du ønsker å ha med deg familie eller andre pårørende til timen, er dette helt greit.

Under legetimen gjør legen en vurdering av dine blodprøveverdier, sykdomshistorie og kliniske undersøkelser. I noen tilfeller vil det være behov for å ta blodprøve.

For noen kan det være nødvendig å bruke medisiner for å senke triglyseridnivået i blodet tilstrekkelig. Legen vurderer dette sammen med deg. 

Ved forhøyede triglyserider er kosthold og livsstil en viktig del av behandlingen. Du vil få veiledning om det anbefalte kostholdet i en samtale med en autorisert klinisk ernæringsfysiolog under førstegangstimen, og ved behov under kontrolltime.
Etter

Etter avsluttet samtale og undersøkelse hos lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog kan du forlate sykehuset. Hvis du skal ha videre oppfølging på lipidpoliklinikken vil du få innkalling til kontrolltime ofte med ½-2 års mellomrom, avhengig av ditt triglyseridnivå og behandlingssted.

Kontakt

Aker sykehus, bygg 6 Lipidklinikken

Kontakt Lipidklinikken

Oppmøtested

Bygg 6, 1. etasje, Aker Sykehus

En bygning med et skilt foran seg

Aker sykehus, bygg 6

Trondheimsveien 235

0586 Oslo

Transport

Kollektivtrafikk til Aker sykehus

Buss nr. 31 går fra Fornebu via Jernbanetorget til Aker sykehus.

T-banelinje 5 stopper på Sinsen T. Derfra bør du nå ta buss 31 videre ett stopp. Det er mulig å gå gangveien fra Sinsenkrysset i Trondheimsveien som er midlertidig lagt i gangtunnel under byggingen av nye Aker sykehus.

For rutetider se ruter.no.

Praktisk informasjon

​Det er ikke eget apotek på Aker sykehus

Aker sykehus har ikke eget apotek, men får varer fra Ullevåls sykehusapotek. Resepter til pasienter på Aker kan bli tatt hånd om av Ullevål sykehusapotek. Det er rutiner for apotekleveranser til sengepostene.

Her finner du Ullevål sykehusappotek (sykehusapotekene.no)​.

Det er dessverre ingen blomsterbutikk på Aker sykehus lenger.

Det er tilgang til datamaskin med internettilgang hos Lærings- og mestringssenteret på Aker bygg 41. I hovedbygget finnes det ikke internetttilgang for pasienter.

Du finner kiosk ved hovedinngangen i bygg 11.

 • Adresse: Trondheimsveien 235
 • Telefon: 22 15 21 96 

Åpning​​​stider

 • Mandag til fredag: kl. 10.00–17.00.
 • Lørdag til søndag: Stengt

Kantine åpen for a​​​lle

 • ​Hverdager kl. 09.00–14.00.​​

Kantinen holder til i bygg 5, 1. etasje rett innenfor hovedinngangen.

Som en følge av de bygge- og gravearbeidene på Aker sykehus vil antallet parkeringsplasser reduseres.

Det er fortsatt god parkeringskapasitet på området, men du må belage seg på noe lengre gangavstander. Reserverte plasser for forflytningshemmede (uten avgift) finnes i nærhet av alle inngangene.

Alle endringer og sperringer vil bli synliggjort med midlertidige skilter og refleksbånd.

Det er etablert besøksplasser utenfor hovedinngangen og ned mot teltet til parkavdelingen. I tillegg er det besøksplasser utenfor inngang til bygg 2, bygg 6 og bygg 8. Reserverte plasser for forflytningshemmede (uten avgift) finnes i nærhet av alle inngangene.

Parkeringsplassene ved Aker sykehus er avgiftsbelagte. Avgiftstid er 24 timer alle dager. Se informasjon om betaling lenger ned.

Elbiler

Det finnes per dags dato ingen parkeringsplasser med lademulighet. 

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr utendørs parkering på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betale med kort, mynt eller via EasyPark sin mobiltelefonløsning.

Sykehuset anbefaler at de som skal parkere utendørs benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med mobiltelefon fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling kan, du ved hjelp av betalingskort (for eksempel. VISA kort), reservere et beløp på parkeringsautomaten. Beløpet som ikke brukes, blir refundert.

 1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
 2. Reserver et beløp.
 3. Når du avslutter besøket, trekker du betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.

​Fordelen med denne ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2023

 • 46 kr per time
 • 290 kr per døgn
 • 975 kr per uke

EasyPark-kode: 3004.

Gjelder alle dager og hele døgnet.

Kontakt​​​

Generelle henvendelser:

Klager​​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til:

Oslo universitetssykehus HF
Oslo sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo
Merk Kontrollsanksjon – Parkering​

OUS  parkeringsområder håndheves etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Stillerom

Det er et rom i bygg 6, 2. etasje, som er tilpasset dette formålet etter at kapellet stengte.

Prestetjenesten

Se informasjon om Prestetjenesten.

Samtalepartner fra ulike tros- og livssynstradisjoner

Se informasjon om samtalepartnertjenesten.

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.

Aker museum holder til i Steinbygningen ("Gamlestuen") bygg 44, i Stabburet, samt i "Fattiggården" Bygg 62 på Tonsen gård på Aker sykehus.

Ved 100-årsjubileet for Aker sykehus på Tonsen i 1995 ble museumssamlingen i Stabburet åpnet. I 2015 hadde museet nyåpning etter videreutvikling og oppgradering av det første museet i Stabburet. Museet i Stabburet omfatter en gjenstandsutstilling fra sykehusets forskjellige avdelinger og funksjoner innen sykepleie, kirurgi, endokrinologi, ernæring, indremedisin, fødeavdeling, laboratorier, med mer.

I «Fattiggården» (bygg 62) finnes en omfattende tekstet, fotografisk poster-presentasjon fra sykehusets 200-årige historikk som Aker herreds og senere (1948) Oslo bys sykehus på Tonsen.

Denne inkluderer krigsårene 1940–1945 da sykehuset var rekvirert til Sinzen Kriegslazarett, og Aker sykehus for øvrig var midlertidig forflyttet til et provisorium ved Berg skole.

Se også museumsbrosjyren (PDF).

Åpningstider, omvisninger og sted​​

Adresse: «Fattiggården», bygg 62, Trondheimsveien 235, 0514 Oslo

Etter avtale tar vi imot grupper også til andre dager/tider.

Museumsgruppen er tilstede tirsdager mellom 10.00–14.00 i Steinbygningen, bygg 44.

Priser​

 • 30 kroner for voksne
 • 300 kroner for grupper på mer enn ti personer.

Pasienter og ansatte kommer gratis inn.

Kontaktinformasjon​​

 • Thorstein B. Harbitz. Telefon: 41 76 58 79.
 • Solveig Fretland. Telefon: 90 01 94 18.
 • Gerd S. Jensen. Telefon: 98 49 06 85.
 • Tove Tranø. Telefon: 90 78 12 07.

Legevakt på Aker sykehus

Legevakten på Aker sykehus er en allmennlegevakt uten skadeavdeling og sosialtjeneste. Skader og seksuelle overgrep henvises til legevakten i Storgata 40, som er åpent hele døgnet.

Åpningstider legevakten Aker sykehus

 • Hverdager kl. 16.00–22.30.
 • Lørdager, søndager og helligdager kl. 10.00–22.30.

Hvis du har medisinske spørsmål, ring Legevaktsentralen 116 117.

Adresse legevaken på Aker sykehus​​

Trondheimsveien 235, bygg 4 og 10

Det er ikke pasienthotell på Aker sykehus

Det er ikke eget syke- eller pasienthotell på Aker sykehus. Inneliggende pasienter på sykehuset får overnatting på sengepost.

​Hoteller i nærheten av Aker sykehus: Linne Hotell på Brobekk, Haraldsheim vandrerhjem på Sinsen, Hotell 33 på Økern eller hotellene i Oslo sentrum.  

​Postkasser på Aker sykehus

Det er to postkasser på Aker sykehus. En ved utkjørselen til Trondheimsveien, og en ved hovedinngangen.