Hva er effektene av å avbryte stillesitting med fysisk aktivitet?
Vi søker kvinner og menn (40-45 år) som har stillesittende arbeids- eller studiehverdag og ellers er lite aktive til å delta doktorgradsstudien som undersøker hvordan stillesitting og å avbryte stillesitting påvirker viktige helsemål innen kardiometabolske- og kardiovaskulære risikofaktorer, og mental prestasjonsevne.
Publisert 13.02.2023
Foto: Shutterstock
Vi rekrutterer nå deltakere til doktorgradsstudien som undersøker hvordan stillesitting og å avbryte stillesitting med fysisk aktivitet påvirker viktige helsemål innen kardiometabolske- og kardiovaskulære risikofaktorer, og mental prestasjonsevne.
Vi mennesker tilbringer mer tid som sedate, det vil si i ro, enn noen gang før. Dette kan påvirke oss negativt både fysisk og mentalt umiddelbart og på sikt. Samtidig mangler vi kunnskap om hva som skal til for å reversere eller bremse de negative effektene av den sedate atferden vår:
Hvor ofte bør du bevege deg? Hvor mye av gangen? Hvilken intensitet?
I en ny, randomisert kontrollert studie ved Institutt for Idrettsmedisin på Norges idrettshøgskole skal vi undersøke disse tingene gjennom å blant annet måle på helsemarkører i blodet, blodtrykksrespons og undersøke utvalgte hjernefunksjoner gjennom mentale prestasjonstester.
Vi søker deg som er:
- Frisk mann eller kvinne.
- Har relativt stillesittende hverdag.
- Bruker ikke nikotinsnus eller røyker.
- 150 minutter eller mindre med fysisk aktivitet i uken.
- Bo i Oslo-området med mulighet hjemmekontor.
HVA INNEBÆRER DELTAKELSE:
Det inngår totalt 4 oppmøter på Norges idrettshøgskole for å fullføre studien:
Ett oppmøte på ca. 2.5 time til forberedende undersøkelser og tester (hvilemetabolisme, kroppssammensetning, blodprøver, blodtrykk, spørreskjema, VO2maks-test).
Videre setter vi opp 3 passende hovedtest-dager med varighet på ca.7 timer. Én av dagene er en stillesittende dag og to av dagene har du fysisk aktivitet hver time å enten høy eller lav intensitet, tilpasset ditt utgangspunkt. På faste tidspunkter gjennom dagen tar vi blodprøver fra et venekateter, måler blodtrykk, puls, opplagthet og avslutter med kognitve tester
Da får du sitte på en egen kontorplass og kan benytte wifi, til arbeid med skole eller jobb. Digitale møter kan gjennomføres selv om du er på testdag. Alternativt tilbyr vi også underholdningsalternativer via strømmetjenester på egen PC eller nettbrett. Du får servert frokost og lunsj tilpasset ditt energiforbruk, samt matpreferanser/allergier.
FORDELER VED Å DELTA
- Gratis tester som ellers er kostbare eller avanserte, og oftest ikke tilbys utenom forskningsstudier eller spesielle situasjoner.
- Du får detaljert informasjon og kunnskap om din egen kropp, og hvordan kroppen din reagerer i ulike settinger.
- Innsikt i hvordan helseforskning foregår.
- Du blir en bidragsyter til viktig kunnskap som etterlyses av samfunnet, myndigheter og organisasjoner verden over.
- Gavekort på 350kr ved test-slutt.
For spørsmål og info kontakt: Melina Meyer Magulas, (Fysiolog, koordinator og Ph.D student) +47 992 98 497 / melinamm@nih.no
Interesseskjema: https://www.survey-xact.no/LinkCollector?key=52UZPRE9SJC2