Kontroll av steriliseringsprosessen
Kontroll av sterilisatorer
Det anbefales å teste sterilisatoren med kjemisk og biologisk indikator regelmessig som et ledd i kvalitetssikringskjeden. Dette sikrer at sterilisatoren fungerer tilfredsstillende og reduserer risikoen for smitteoverføring mellom pasienten. I tillegg anbefales en årlig validering.
- Årlig: Service og vedlikehold hos leverandøren, for å sikre at maskinen fungerer slik den skal.
-
- Sikre at temperaturen (temperaturføleren) og tid er korrekte
- Kontroll av alarmer og feilvarsling, mht. elektrisk sikkerhet.
- Utskiftning av sterilt luftfilter.
- Kvartalsvis kontroll med biologiske indikatorer (vanndamp- og tørrsterilisatorer) for å sikre at steriliseringsbetingelsene blir oppnådd og at personalet utfører arbeidet riktig.
Hvis dere ønsker informasjon om abonnementet og pristilbud, så kan dere sende e-post til: dekontaminering@ous-hf.no.
- Ukentlig: Brukervedlikehold iht. bruksanvisningen
- Kontroll av dørpakning for slitasje, sikre tetthet.
- Daglig
- Tid og temperatur kontrolleres for hver prosess.
- Tørrsterilisator: Velger man å sterilisere utstyr i 180°C, må holdetiden være 30 minutter. Det vil si at sterilisatoren skal holde 180°C i de 30 minuttene. Holdetid/steriliseringstiden er i forhold til den valgte temperaturen. Ved 170 °C skal holdetiden være 60 minutter. Følg produsentens anbefalinger for sterilisering av utstyr for å se hva utstyret tåler.
- Bruk av kjemisk indikator. Dette kan være en strips eller en teip, egnet til sterilisering. Fargen på strips/teip skiftes når utstyr gått gjennom en vellykket steriliseringsprosess.
- Vanndampsterilisator: Velger man å sterilisere utstyr i 134°C, må holdetiden være 3 minutter. Holdetid (steriliseringstiden) er i forhold til den valgte temperaturen. Ved 121°C skal holdetiden være 15 minutter. Følg produsentens anbefalinger for sterilisering av utstyr.
- Kontroll med Bowie & Dick-test daglig og vakuumtest ukentlig for vanndampsterilisator.
Sist oppdatert 12.02.2024