Flere pasienter kan få epilepsikirurgi
Det tverrfaglige teamet rundt epilepsikirurgi oppfordrer leger til å henvise flere pasienter til SSE for kartlegging og utredning med tanke på operasjon. Hos noen har medisiner dårlig effekt og andre behandlingsmetoder kan være aktuelt. Vurdering bør gjøres før pasientene har levd mange år uten å få god anfallskontroll.
Oppfordrer leger til å henvise flere
- Epilepsikirurgi gir bedre effekt enn fortsatt medikamentell behandling hos utvalgte pasienter, sier overlege Kristin Alfstad ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). - Vi foretar alltid en grundig utvelgelse av hvilke pasienter som egner seg for epilepsikirurgi. Utvikling innenfor utredning og behandling gjør at kirurgi nå kan være aktuell for flere pasientgrupper enn for bare få år siden. Derfor oppfordrer vi leger til å henvise flere pasienter til SSE for kartlegging og utredning med tanke på operasjon, sier Alfstad på vegne av teamet rundt epilepsikirurgi ved SSE og Nevrokirurgisk avdeling, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus.
Nye, mer skånsomme operasjonsmetoder
- I løpet av de siste årene har vi innført nye utrednings- og operasjonsmetoder som er langt mindre inngripende for pasientene enn før, sier Alfstad. Utredning med dybde-elektroder, såkalt stereo EEG, og behandling med laser- og radiofrekvensablasjon er nye, mere skånsomme metoder. Tynne elektroder legges med stor presisjon nær de anfallsgivende områdene i hjernen. Ved ablasjon varmes vevet opp til rundt 50-60 grader og det syke vevet destrueres. I utredningen er det også stadig forbedret diagnostikk og nye metoder, for eksempel ved MR av hjernen.
Utvikling innen kartlegging og utredning
3-5 døgns EEG
Overlege Hrisimir Kostov fra Seksjon for klinisk nevrofysiologi på SSE forklarte om EEG- undersøkelser ved operasjonsutredning. Man bruker avanserte dataprogrammer og matematiske modeller for å få en best mulig lokalisering av den epileptiske aktiviteten.
SEEG (Stereo EEG)
SEEG er undersøkelsesmetode hvor man setter flere dybdeelektroder inn i hjernen rundt og i det området man antar at anfallene starter. Kirurgen borrer små hull i skallebenet hvor elektrodene føres inn. Denne undersøkelsesmetoden innebærer en operasjon, men den er mer nøyaktig og skånsom enn tidligere metoder.
Epilepsioperasjon med våken testfase
Hvis operasjonen skjer i nærheten av f.eks. et språkområde, kan pasientene testes under en våken fase i operasjonen. Pasienten vekkes opp og kan kommunisere med nevropsykolog, som tester språkfunksjoner under pågående operasjon. Det skjer en tett kommunikasjon mellom kirurger, anestesi, nevropsykolog og nevrofysiolog. Hensikten er å kunne operere og fjerne epileptisk vev nært språksenteret i hjernen uten å skade dette.
Etter epilepsioperasjon
Etter operasjonen vil man ha fortsatt oppfølging ved SSE. Effekt av operasjonen, nedtrapping av epilepsimedisiner, utdanning og førerkort er temaer som er viktige.